Η Βυζαντινή Καστοριά (Νο2)

19 Ιούλιος 2009.

kastoria_xartis_2

Αφήνουμε την περιοχή της πλατείας Ομονοίας και πηγαίνουμε βόρεια και ανατολικά, μέχρι την πλατεία του Αγίου Μηνά, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία. Η πλατεία είναι κομβική για όσους κινούνται στα ψηλότερα διαμερίσματα της Καστοριάς, καθώς θα περάσουν "αναγκαστικά" και από εκεί, αν επιλέξουν να κινηθούν προς τον Άγιο Αθανάσιο ή αν θελήσουν να κατηφορίσουν προς τη νότια πλευρά της παραλίας.

9 10 11

Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν εννιά βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με την μεγαλοπρέπεια και την αρχιτεκτονική του Αγίου Στεφάνου να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Για μία από αυτές ακούσαμε και μία "περίεργη" ιστορία... Οι ντόπιοι μάλιστα την αποκαλούν με πολύ διαφορετικό όνομα από αυτό που έχει.

12 13 14

Όταν (και άμα) τελειώσει η εικονική περιήγησή μας στις βυζαντινές εκκλησίες της αρχόντισσας της Μακεδονίας, θα αναρτήσουμε σε ξεχωριστό αφιέρωμα, το υλικό το οποίο συλλέγουμε και συνοδεύει την ιστορία κάποιων εξ αυτών.

15 16 17

Όσοι επιλέξετε να πάτε για έναν καφέ, μέχρι την γνωστή καφετέρια στον Προφήτη Ηλία, με την μοναδική θέα της πόλης αλλά και της λίμνης, κάντε μια στάση στην πλατεία του Αγίου Μηνά. Ένας περίπατος γύρω από την πλατεία, δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα μισάωρο και πραγματικά αξίζει...


ekklhsies_xartis_2

 

*9. Αγίων Αποστόλων Ελεούσας

10. Παναγίας Ελεούσης

11. Αγίου Αλυπίου και Στυλιανού

12. Αγίου Στεφάνου

13. Αγίου Γεωργίου Πολιτείας

14. Αγίου θωμά Μουζεβίκη

15. Αρχόντισσας Θεολογίνας

16. Αγίου Μηνά

17. Αγίου Γεωργίου Μουζεβίκη