Η Βυζαντινή Καστοριά (Νο3)

26 Δεκέμβριος 2009.

kastoria_xartis_3

Αφήνουμε πίσω μας την πλατεία του Αγίου Μηνά και κατηφορίζουμε προς τη νότια παραλία της Καστοριάς. Στην οδό Αγίων Θεολόγων, από την οποία η θέα προς τη λίμνη είναι μοναδική, συναντάμε τρεις ακόμη εκκλησίες. Αρχικά τον ναό της Παναγίας της Ρασιώτισσας και στη συνέχεια τον ναό των Αγίων Αποστόλων. Πριν φτάσουμε στη οδό Ορεστιάδος, στη δεξιά μας μεριά, βρίσκουμε και τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την αρχοντιά του.

 

18 19 20

 

Από την οδό Ορεστιάδος και με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης της Καστοριάς, οδεύουμε προς την πλατεία των αδελφών Εμμανουήλ, στην περιοχή Ντολτσό, όπου κάθε χρόνο, καταλήγουν τα περισσότερα μπουλούκια μετά την παρέλαση του καρναβαλιού και το γλέντι κορυφώνεται. Στο Ντολτσό παντρεύεται το χθες με το σήμερα, σε μία γειτονιά από τις ομορφότερες στην Ελλάδα, πλημμυρισμένη από τη βυζαντινή τέχνη, τα πέτρινα καλντερίμια και τα πανέμορφα αρχοντικά της πόλης, που δίνουν έναν ξεχωριστό και μοναδικό τόνο. Εκεί βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο της Καστοριάς που στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη. Ίσως μεταγενέστερα αφιερώσουμε χρόνο για να γνωρίσουμε από κοντά και τα αρχοντικά της πόλης, τα οποία πρέπει να ξεπερνάνε σε αριθμό τα 100.

 

21 22 23

 

Κοντά λοιπόν στην πλατεία Εμμανουήλ, υπάρχουν σκόρπιες ακόμη έξι εκκλησίες, χαρακτηριστικές κι αυτές της βυζαντινής τέχνης, με πολύ σημαντικές αγιογραφίες και με την καθεμία να έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κάποιες εκκλησίες είναι ανοιχτές και κάποιες άλλες όχι, για ευνόητους λόγους.

 

24 25 26

 

Ο επισκέπτης που θα πάρει απόφαση να γνωρίσει από κοντά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Καστοριάς, θα αποκομίσει μοναδικές εικόνες μιας εποχής που παραμένει ζωντανή, ακόμα και σε μια σύγχρονη πόλη όπως είναι η πρωτεύουσα του νομού μας.

Και ένας απλός περίπατος φτάνει, για να σας πείσει...

 

ekklhsies_xartis_3

 

 

*18. Παναγίας Ρασιώτισσας

19. Αγίων Αποστόλων

20. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

21. Αγίου Νικολάου Καρίβη

22. Αγίων Αναργύρων Καρίβη

23. Αγίου Ανδρέα Καρίβη

24. Ζωοδόχου Πηγής

25. Αγίου Νικολάου Δραγωτά

26. Αγίας Παρασκευής Δραγωτά