Καταθέτω την καλησπέρα μου στους συνομιλούντες και την ελπίδα μου για την πραγματοποίηση, έστω και με την ψυχή στο στόμα, μίας νέας ανασκαφικής περιοδού στην Παραβέλα.
Τα είπαμε και τα ξαναείπαμε
τα γράφουμε και στα social media άλλωστε, όποτε ας μην γράψω κάτι για το οποίο με καλύψατε.
Θα συμπληρώσω απλώς με την σκέψη που μου πέρασε σαν αστραπή από το μυαλό και ξαναέφυγε κατευθείαν, για κάποιου είδους κινητοποίηση των πολιτών (έστω διαδικτυακά) επάνω στο θέμα του μουσείου και την ανατροπή της απόφασης που έβαλε το λουκέτο. Γιατί μου ξαναέφυγε; Γιατί πολύ απλά όπως προλαλήθηκε δεν μπορεί να αντιδράσει κάποιος ο οποίος δεν επισκέφθηκε καν το μουσείο! Όποτε με απλά μαθηματικά αυτοί που μπορούν από τους απλούς πολίτες της πόλης να κινητοποιηθούν είναι ελάχιστοι μιας που ελάχιστοί το επισκέφθηκαν.
Ένα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σταθώ είναι κάτι που δεν έχει επισημανθεί εώς τώρα αλλά το θεωρώ καίριο όσον αφορά τους δείκτες επισκεψιμότητας του μουσείου... Απ'όσο έχω χαμπαριάσει τουλάχιστον, το αρχαιολογικό μουσείο του Άργους Ορεστικού δεν κατάφερε να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα καμίας τουριστικής εκδρομής στην Καστοριά. Ενώ αυτές το χειμώνα λαμβάνουν χώρα κατά εκατοντάδες, με τουρίστες από πολλά μέρη της χώρας αλλά και του κόσμου. Και είμαι σίγουρος 101% πως οι τουρίστες θα εύρισκαν ενδιαφέρον να γνωρίσουν τις κλασσικές αρχαιότητες του νομού, ίσως μεγαλύτερο και από αυτό των ντόπιων. Και είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν έστω το 1/5 των εκδρομών είχε εντάξει στο πρόγραμμα του επίσκεψη στο μουσείο οι ιθύνοντες δεν θα το άφηναν έτσι εύκολα να κλείσει.
Θα ρωτούσε κάποιος, "ποιος φταίει για την αποτυχία αυτή στο κομμάτι που αφορά τον τουρισμό;". Πραγματικά δε ξέρω και δε θέλω να ξέρω, μιας που πρόκειται για κάτι που μπορεί να χρήζει εξηγήσεων που θα κάνουν πολύπλοκο το απλό, θα προκαλέσοει κόντρες ή θα πάει σε επίπεδο τοπικισμού και οικονομικών συμφερόντων. Απλά ελπίζω σε περίπτωση που κάτι αλλάξει και ανοίξει ξανά το μουσείο, να οργανωθεί ένα σωστό σχέδιο σχετικά με το θέμα.
Είναι σχεδόν καταθληπτικό για εμάς όλο αυτό που συμβαίνει. Κάτι τόσο σημαντικό και ενδιαφέρον, κάτι τόσο σπάνιο για την περιοχή τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει...