Ανάβαση στο Μαλιμάδι

21 Ιανουάριος 2014.

voutsi oxtara malimadi
Το συνοδεύουν αφηγήσεις για μεγάλους θησαυρούς που κρύβονται στα σπλάχνα του, μύθοι για απύθμενα βάραθρα που συνδέονται υπογείως με τη λίμνη της Καστοριάς, περιγραφές για βαθιά σπήλαια στα οποία έχουν εντοπιστεί ως και αρχαία αγάλματα, και τέλος, το στοιχειώνουν πραγματικές ιστορίες από τις θρυλικές μάχες που εκτυλίχθηκαν στα υψώματά του. Πρόκειται για το βουνό με την ιδιαίτερη ονομασία Μάλι Μάδι και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Καστοριάς…
 
Μάλι Μάδι (παλιότερα και Όρλοβο) ονομάζεται λοιπόν ο ορεινός όγκος πάνω από το Δενδροχώρι και την Ιεροπηγή, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Καστοριάς στα σύνορα με τον νομό Φλώρινας. Ορισμένοι λένε πως η ονομασία του είναι αρβανίτικη και σημαίνει "μεγάλο βουνό" κι άλλοι πως πρόκειται για σλάβικη ονομασία που σημαίνει "ξερό βουνό".
 
voutsi oxtara malimadi 32 voutsi oxtara malimadi 30 voutsi oxtara malimadi 6

Το Μαλιμάδι μέχρι πρότινος ήταν ένα εξορμηστικό πεδίο άγνωστο για την Cyberότσαρκα και μόλις πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας βόλτα πάνω στο βουνό. Από τη δική μας αυτή πρώτη επίσκεψη και τις εικόνες που είδαμε, θα συμφωνούσαμε περισσότερο με τη δεύτερη ερμηνεία που δίνεται για την ονομασία του, καθώς διαπιστώσαμε πως πρόκειται όντως για ένα ξεροβούνι, με κοιλώματα και πολλές βραχώδεις εξάρσεις, κυρίως στα ψηλότερα διαμερίσματά του, χωρίς όμως αυτό να μειώνει στο ελάχιστο τη γοητεία του. Στους στρατιωτικούς χάρτες, η έκταση που καταλαμβάνει, εμφανίζεται ως η νότια απόληξη του όρους Τρικλάριο, το οποίο βρίσκεται εντός του νομού Φλωρίνης και νότια της Μικρής Πρέσπας. Με βάση όμως το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής αλλά και τις αναφορές των ντόπιων κι όσων γνωρίζουν το βουνό, πρόκειται για ξεχωριστή ορεινή ενότητα κι ως τέτοια την αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Από ιστορικής πλευράς, το Μαλιμάδι είναι ένα ακόμη από τα βουνά της Καστοριάς που κουβαλάνε βαρύ φορτίο, κι αυτό διαπιστώνεται εύκολα, καθώς μέχρι και σήμερα, διάσπαρτα στις πλαγιές του, εντοπίζονται απομεινάρια – σιωπηλοί μάρτυρες, από τους αιματηρούς πολέμους της δεκαετίας του 1940 (Β’ Παγκόσμιο και μετέπειτα τον Εμφύλιο).
 
voutsi oxtara malimadi 19 voutsi oxtara malimadi 18 voutsi oxtara malimadi 28 voutsi oxtara malimadi 9

Η ανάβαση ψηλά στο Μαλιμάδι γίνεται σχετικά άνετα με τετρακίνητο αυτοκίνητο μέσω δύσβατου χωματόδρομου που ξεκινάει από το Δενδροχώρι, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και σε ανεβάζει μέχρι τα χίλια εξακόσια μέτρα υψόμετρο. Ο χωματόδρομος έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και διανύεται σε μισή ώρα με τρία τέταρτα (εναλλακτικά υπάρχει χωματόδρομος και από την Ιεροπηγή που φτάνει μέχρι τα 1300 περίπου μέτρα υψόμετρο). Η ευχάριστη έκπληξη πάνω στο Μαλιμάδι βρίσκεται εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος και πρόκειται για την σχετικά άγνωστη μικρή λίμνη "Οχτάρα" που βρίσκεται στην υποαλπική ζώνη των 1600 μέτρων υψομέτρου. Και τη λέμε "Οχτάρα" καθώς αν την κοιτάξουμε από κάπου ψηλότερα, μοιάζει σχηματικά με τον αριθμό 8. Στο Δενδροχώρι που ρωτήσαμε, μας είπαν πως η μικρή αυτή λίμνη δεν έχει κάποια ξεχωριστή ονομασία. Το μεγαλύτερο βάθος της πρέπει να είναι μικρό, ίσως ένα - ενάμιση μέτρο, και η μεγαλύτερη διάστασή της δεν ξεπερνάει τα 25-30 μέτρα (ανάλογα με την εποχή βέβαια). Τώρα το χειμώνα, η "Οχτάρα" είναι παγωμένη, και ειδικά φέτος, που δεν έχει χιονίσει παρά ελάχιστα, εντοπίζεται χωρίς κόπο και προσφέρει μια εντελώς διαφορετική πινελιά στο γκριζοκίτρινο τοπίο του βουνού.
 
voutsi oxtara malimadi 17 voutsi oxtara malimadi 4 voutsi oxtara malimadi 10 voutsi oxtara malimadi 23

Φτάσαμε λοιπόν στη λίμνη κι αφού περιηγηθήκαμε για λίγα λεπτά, ξεκινήσαμε την πεζοπορία για την κορυφή Βούτσι (ή Κωστούλα), την ψηλότερη του βουνού εντός του νομού Καστοριάς, με υψόμετρο που φτάνει τα 1713 μέτρα. Για την ανάβαση στο Βούτσι δεν υπάρχει μονοπάτι. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη κορυφή να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες είναι το τσιμεντένιο βάθρο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το οποίο από το επίπεδο της λίμνης όμως δεν φαίνεται και πρέπει να ανεβούμε ψηλότερα για να το διακρίνουμε με κατεύθυνση προς νότια και ανατολικά.
 
voutsi oxtara malimadi 22 voutsi oxtara malimadi 5 voutsi oxtara malimadi 7 voutsi oxtara malimadi 11

Από την "Οχτάρα" μέχρι το Βούτσι χρειαζόμαστε περίπου μία ώρα ανάβαση σε μια σύντομη και μάλλον ασφαλή διαδρομή, παρά την έλλειψη μονοπατιού, οριζόντιας απόστασης περίπου ενός χιλιομέτρου. Η θέα σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι μοναδική, προς κάθε κατεύθυνση… Όλυμπος, Σμόλικας, Βόρας και Γράμμος, τα τέσσερα ψηλότερα δηλαδή βουνά της πατρίδας, απλώνονται μεγαλοπρεπή στον ορίζοντα, ενώ από τα χαμηλότερα διακρίνονται το Βίτσι που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαλιμάδι, το Άσκιο, ο Βαρνούντας, ο Βούρινος, το Βόιο… Η υπέροχη αυτή πανοραμική θέα συμπληρώνεται από το υγρό στοιχείο της λίμνης Ορεστιάδας, τμήμα της οποίας διακρίνεται νοτιοανατολικά.
 
voutsi oxtara malimadi 29 voutsi oxtara malimadi 26 voutsi oxtara malimadi 12 voutsi oxtara malimadi 16
 
voutsi oxtara malimadi 24 voutsi oxtara malimadi 20 voutsi oxtara malimadi 25 voutsi oxtara malimadi 13
 
Μία εξόρμηση πάνω στο Μαλιμάδι είναι σχετικά εύκολη, γρήγορη και ξεκούραστη υπόθεση, μόνο για την περίπτωση όμως που θα επιλέξουμε να ανεβούμε με αυτοκίνητο μέχρι τη μικρή λίμνη στα χίλια εξακόσια μέτρα υψόμετρο. Το βουνό βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καστοριάς και στο Άργος Ορεστικό και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, για την περίοδο που δεν είναι σκεπασμένο με χιόνι. Οι εικόνες που προσφέρει είναι μοναδικές (όπως κάθε βουνό άλλωστε) και τα λείψανα που έχουν απομείνει στις πλαγιές του από τους πολέμους που έχει γνωρίσει, μας ταξιδεύουν νοερά πίσω στο χρόνο. Είναι μία από τις περιοχές που θα προτείναμε για "τσάρκα" σε όσους αγαπάνε την ορειβασία και δεν το έχουν επισκεφθεί ακόμη, καθώς συνδυάζει όλα όσα επιθυμεί κάποιος για να περάσει μία όμορφη και γεμάτη μέρα πάνω σε ένα βουνό…
 
 voutsi oxtara malimadi 8 voutsi oxtara malimadi 3 voutsi oxtara malimadi 27
 
voutsi oxtara malimadi 15 voutsi oxtara malimadi 1 voutsi oxtara malimadi 31
 
Συνεργάστηκε ο mpezas
Εξόρμησαν: psilos, stathis, garavelas
 
 
 
atopon 230 xroupista 230 frinta 230