Καταρράκτης Λιβαδοτοπίου

28 Ιανουάριος 2009.

libadotopi_8

 

Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης στον Νομό Καστοριάς (μέχρι να ανακαλύψουμε τον επόμενο!) και το ύψος του ίσως φτάνει και τα 25 μέτρα. Τα νερά του, καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα. Βρίσκεται περίπου 300 μέτρα πριν από τον οικισμό Λιβαδοτοπίου του Δήμου Νεστορίου στις παρυφές του Γράμμου και είναι εντυπωσιακός. Επισκεφθήκαμε 2 φορές το Λιβαδοτόπι. Μία τον Αύγουστο του 2008 και μία τον Ιανουάριο του 2009.

livadotopi_1 livadotopi_2 livadotopi_4

 

Το καλοκαίρι ο καταρράκτης έχει ελάχιστα νερά (εώς καθόλου μερικές φορές, όπως συμβαίνει άλλωστε με τους περισσότερους στην περιοχή μας) και η πρόσβαση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς μπορείς να φτάσεις με αυτοκίνητο κοντά στον καταρράκτη, σε απόσταση περίπου 150-200 μέτρων. Από εκεί συνεχίζουμε με τα πόδια, πιθανές μικρές τούμπες από την απότομη κλίση του εδάφους είναι μέσα στο πρόγραμμα και σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε ακριβώς από κάτω. Η θέα είναι μοναδική ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα κύματα αέρα  και δροσιάς που έρχονται κατά πάνω σου από την πτώση των υδάτων στο βραχώδες έδαφος. Το τοπίο είναι επιβλητικό με τους κάθετους βράχους να στέκουν αγέρωχοι γύρω από τον καταρράκτη. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά για τις εικόνες που αποκομίσαμε αλλά καμία επίσκεψη στην περιοχή δεν μπορεί να αποδοθεί με λέξεις.

 

livadotopi_5 libadotopi_6 libadotopi_11

 

Εκτίμηση κάνουμε, ότι σε λίγα χρόνια ο καταρράκτης του Λιβαδοτοπίου θα είναι από τα σημαντικότερα και συχνότερα επισκέψιμα, φυσικά αξιοθέατα του νομού μας καθώς τα έργα οδοποιίας που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, φέρνουν τις ομορφιές του Γράμμου ακόμα πιο κοντά μας.

 

libadotopi_10 libadotopi_9 libadotopi_13

 

Ακριβώς πάνω από τον μεγάλο αυτό καταρράκτη βρίσκεται ένας μικρότερος ο οποίος με δυσκολία φαίνεται όταν προσεγγίζεις την περιοχή. Τον ανακαλύψαμε τυχαία καθώς ανεβήκαμε ψηλότερα για να βγάλουμε περισσότερες φωτογραφίες. Ακόμα ψηλότερα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται αλλά εδώ είμαστε και το Λιβαδοτόπι δεν είναι μακριά. Απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από το Νεστόριο (καθώς ανεβαίνουμε για τον Γράμμο) και με τη διάνοιξη που έγινε πριν από λίγο καιρό (σύντομα θα γίνει και η ασφαλτόστρωση του δρόμου), η προσπέλαση δεν πρέπει να προβληματίζει κανέναν. Δυστυχώς ο οικισμός του Λιβαδοτοπίου δεν έχει μόνιμους κατοίκους οπότε ότι χρειαστείτε θα πρέπει να το εφοδιαστείτε πριν ξεκινήσετε. Όσοι πάρετε απόφαση να εξορμήσετε προς τον καταρράκτη μπορείτε να κατεβείτε και στον Αλιάκμονα (έχει πρόσβαση μέσα από το χωριό) ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να συνεχίσουν να ανηφορίζουν προς Γιαννοχώρι, Μονόπυλο, Τρίλοφο και σε πολλές ακόμα τοποθεσίες του ορεινού όγκου της Πίνδου (διαβάστε εδώ).

 

libadotopi_megalos libadotopi libadotopi_mikros

 

aliakmonas_2 aliakmonas_3 aliakmonas_4

 

Οι εξορμήσεις στον θρυλικό Γράμμο από την παρέα της Cyberότσαρκας δεν τελειώνουν εδώ (θα μπορούσαμε να πούμε ότι τώρα αρχίζουν) καθώς το βουνό κρύβει απίστευτες ομορφιές και πολλά μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε...

 

xartis_libadotopi