Καταρράκτες Ζευγοστασίου

25 Φεβρουάριος 2009.

xartis_odoiporiko

Οι πρώτες πληροφορίες μας, έλεγαν για έναν καταρράκτη ύψους περίπου 8-9 μέτρων λίγο έξω από το χωριό Περιβόλι του Δήμου Άργους Ορεστικού. Ξεκινήσαμε λοιπόν το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιανουαρίου 2009, με κατεύθυνση το παραπάνω χωριό. Λίγο πριν το Ζευγοστάσιο όμως (το Περιβόλι είναι το αμέσως επόμενο χωριό), ένας εκ των τεσσάρων της παρέας που εξόρμησε, παρατήρησε από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, ότι κοντά στο δρόμο, φαινόταν κάτι σαν καταρράκτης. Ιστορικοί μπορεί να μην είμαστε (όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο) αλλά περίεργοι είμαστε σίγουρα! Κατεβήκαμε λοιπόν από το αυτοκίνητο και κατευθυνθήκαμε προς το μέρος που φαινόταν να πέφτουν νερά. Πράγματι, όταν πλησιάσαμε (δεν περπατήσαμε και πολύ, άντε 60 ή 70 μέτρα το πολύ), μπροστά μας εμφανίστηκε ένας μικρός καταρράκτης ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων.

 

 

1_2 1_3 1_1

 

Αφού συλλέξαμε το απαραίτητο οπτικό υλικό για το αρχείο μας, αντιληφθήκαμε ότι πολύ κοντά, βρισκόταν κι ένας δεύτερος καταρράκτης αρκετά ψηλότερος από τον πρώτο. Διανύσαμε περπατώντας μία απόσταση περίπου 150 μέτρων και βρεθήκαμε μπροστά σε έναν μεγαλύτερο καταρράκτη, το ύψος του οποίου ίσως πλησιάζει τα 10 μέτρα (είναι ο ψηλότερος του Ζευγοστασίου).

 

2_8 2_7 2_1

 

Ο δεύτερος αυτός καταρράκτης φαίνεται πολύ καθαρά και από τον δρόμο που οδηγεί πάνω στο χωριό και το οποίο βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Το θέαμα για μία ακόμη μία φορά αποδείχθηκε μοναδικής ομορφιάς και αφού μελετήσαμε τον χώρο, τον συγκρίναμε με κάποιες παλιές φωτογραφίες που είχαμε στη διάθεσή μας και συμφωνήσαμε ότι επρόκειτο για τον καταρράκτη τον οποίο ψάχναμε από την αρχή και προφανώς οι πληροφορίες μας ήταν λανθασμένες. Αυτό βέβαια δεν μας ενόχλησε καθόλου κι "ευλογήσαμε" την τύχη μας που μέχρι τώρα δεν μας έχει εγκαταλείψει στις εξορμήσεις μας, καθώς μόλις μία φορά ξεκινήσαμε προς το άγνωστο με λιγοστές πληροφορίες και καταλήξαμε να επιστρέψουμε στη βάση μας με άδεια χέρια.

 

2_3 2_4 2_2 2_5

 

Οι καταρράκτες του Ζευγοστασίου είναι γνωστοί στους ανθρώπους των γύρω χωριών αλλά όχι σε όσους δεν έχει τύχει να βρεθούν στην περιοχή. Η καλή μας τύχη δεν μας γύρισε την πλάτη ούτε στη μίνι έρευνα που κάναμε για την ιστορία των καταρρακτών και καταφέραμε κι εντοπίσαμε μοναδικές φωτογραφίες του μεγάλου καταρράκτη (περασμένης χρονιάς) με περισσότερο νερό, τον πάγο να έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα και τη φύση να κάνει τα δικά της παιχνίδια καθώς πίσω από τον καταρράκτη έχει σχηματιστεί μία γυναικεία φιγούρα.

 

2_10 2_9 2_11

 

Αφήνοντας λοιπόν τον δεύτερο καταρράκτη, περπατήσαμε αντίθετα στο ρέμα κι ανηφορήσαμε προς το χωριό... Πολύ σύντομα φτάσαμε και σε έναν τρίτο μικρό καταρράκτη κι αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε πόσοι ακόμα είναι κρυμμένοι μέσα στα δέντρα. Συνεχίσαμε τον ανήφορο προς το χωριό αλλά διαπιστώσαμε ότι οι καταρράκτες προς εκείνη τη μεριά μάλλον είχαν τελειώσει.

 

3_3 3_1 3_2

 

Είχε αρχίσει να σουρουπώνει όταν πήραμε την απόφαση να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Η περιέργειά μας όμως, ήταν για μία ακόμη φορά η αιτία, για να ανακαλύψουμε και τους υπόλοιπους καταρράκτες που σχηματίζονται κατά μήκος του μικρού ποταμού, αυτή τη φορά όμως αντίθετα από κει που ξεκινήσαμε και σύμφωνα με τη ροή του νερού. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και κατεβήκαμε προς το ρέμα... Αφού συλλέξαμε τις συνήθεις τούμπες, φτάσαμε στον τέταρτο καταρράκτη της παρέας, ο οποίος βρίσκεται περίπου 150 με 200 μέτρα κάτω από αυτόν που εντοπίσαμε πρώτο. Είναι δεύτερος σε μέγεθος, το ύψος του είναι κοντά στα 8 μέτρα και στη βάση του σχηματίζεται μία λιμνούλα.

 

4_6 4_4 4_1

 

4_5 4_3 4_2

 

Πολύ κοντά, υπάρχουν τα απομεινάρια ενός παλιού παραδοσιακού νερόμυλου, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους καταρράκτες που έχουμε δει μέχρι τώρα. Οι νερόμυλοι, από τις σημαντικότερες επινοήσεις στην ιστορία του ανθρώπου, έχουν ως κινητήρια δύναμη την ενέργεια που κουβαλάει το νερό κατά την κίνησή του, λόγω της υψομετρικής διαφοράς και τους χρησιμοποιούσαν για να αλέθουν το σιτάρι (περισσότερα για τους νερόμυλους στο αναλυτικό άρθρο "Νερόμυλος Νεστορίου" που θα δημοσιευθεί σύντομα).

 

neromylos_1 neromylos_2

 

Πριν νυχτώσει για τα καλά, κατευθυνθήκαμε χαμηλότερα και γρήγορα φτάσαμε στον 5ο καταρράκτη του Ζευγοστασίου, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με μεγάλα σκαλοπάτια και διαφέρει οπτικά από τους άλλους. Βγάλαμε όσες φωτογραφίες προλάβαμε και αποχωρήσαμε... Λίγες μέρες μετά, επισκεφθήκαμε και πάλι την περιοχή και εντοπίσαμε δύο ακόμα καταρράκτες με σημαντικά μικρότερες όμως ποσότητες νερού, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλο ρέμα, το οποίο συναντά το ποτάμι κάτω από τον 5ο καταρράκτη. Προχωρήσαμε περίπου 200 μέτρα αλλά επειδή η πρόσβαση προς εκείνη την κατεύθυνση είναι κατά πολύ δυσκολότερη λόγω απότομων κλίσεων και πυκνότερης βλάστησης, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να διοργανώσουμε ξεχωριστή εξόρμηση για την εξερεύνηση του συγκεκριμένου ρέματος.

 

5_1 5_2 6 7

 

Οι καταρράκτες του Ζευγοστασίου, βρίσκονται σε μια συνολική απόσταση μήκους περίπου 500 μέτρων, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο, κατά τη ροή του μικρού ποταμού και βρίσκονται σχεδόν δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο Ζευγοστάσιο, μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν φτάσουμε στο χωριό. Είναι αξιοπερίεργο που λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή τους καθώς τον χειμώνα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Για το καλοκαίρι δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν και κατά πόσο παραμένουν "ζωντανοί".

 

zeygostasio_1 zeygostasio_2 zeygostasio_3

 

Η εξόρμηση μας λοιπόν για το Περιβόλι κατέληξε στο Ζευγοστάσιο, με τις "αποσκευές" μας, γεμάτες από όμορφες εικόνες και εμπειρίες και την διαπίστωση για μία ακόμη φορά ότι ο τόπος μας κρύβει μοναδικές ομορφιές που απλώς περιμένουν να τις ανακαλύψουμε...

 

zeygostasio xartis_zeygostasio

 

ΣυνεργάστηκανΕξόρμησαν: Nio, toulias, stergios, kastoras, garavelas, alter ego.

 

Δείτε άλλα σχετικά άρθρα: