Cyberότσαρκα

about_logo

 

Αγαπητέ επισκέπτη, καλώς ήρθατε στην Cyberότσαρκα...

 

Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων από το Άργος Ορεστικό Καστοριάς που χωρίς συγκεκριμένο στόχο αρχικά, ξεκινήσαμε μία σειρά εξορμήσεων σε διάφορα μέρη της περιοχής μας, που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά παρόλα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν πλέον αυτό το ενδιαφέρον μας έγινε συνήθεια και οι "τσάρκες" μας συνεχίζονταν, αποφασίσαμε να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε μέσω του διαδικτύου τις εμπειρίες μας από όλα αυτά τα μέρη. Στη συνέχεια η ομάδα πλαισιώθηκε από πλευράς ατόμων και δόθηκε όνομα στις βόλτες μας: Cyberότσαρκα. Oι εξορμήσεις μας ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007 και τον Οκτώβριο του 2008 κάναμε το πρώτο μας βήμα στο διαδίκτυο παρουσιάζοντας τις τσάρκες μας μέσω ενός blog, που με μεράκι διαμορφώσαμε. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 προχωρήσαμε στη δημιουργία της ιστοσελίδας μας θέλοντας να παρέχουμε περισσότερες δυνατότητες στον επισκέπτη αλλά και να παρουσιάζουμε εκτενέστερα το υλικό μας. 
Από στόμα σε στόμα, από γονείς, από θείους, από φίλους και από γνωστούς, ακούγαμε για τοποθεσίες αξιόλογες που ήταν δίπλα μας και όμως δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους. Αυτό που κάναμε και που εξακολουθούμε να κάνουμε - γιατί έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε έναν τόπο γεμάτο άγνωστες ή ξεχασμένες ομορφιές - είναι να επισκεπτόμαστε αυτές τις τοποθεσίες, να τις φωτογραφίζουμε και να παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα μας αυτά που είδαμε και μάθαμε στα μέρη που επισκεφθήκαμε.
Στόχος μας είναι να καταγράψουμε και να φέρουμε στο φως, κυρίως άγνωστα μέρη του τόπου μας που η ομορφιά τους ή και η ιστορία τους είναι αξιόλογη. Αυτό στο οποίο εστιάζουμε -και ως μη ειδικοί της ιστορίας, της δημοσιογραφίας ή κάποιου άλλου κλάδου- είναι να μεταδόσουμε τις εμπειρίες που αποκομίζουμε, οι οποίες είναι πάντα αυθεντικές και, από τη φύση τους, δεν επιδέχονται διασταύρωση.  Μας αρέσει η περιπέτεια, η φωτογραφία, το διαδίκτυο, η ιστορία, οι μύθοι και οι παραδόσεις, το φυσικό περιβάλλον αλλά πιο πολύ μας αρέσει ο τόπος μας! Συνδυάζοντας έτσι τα ενδιαφέροντά μας και κάνοντας στην ουσία το χόμπυ μας, δημιουργήσαμε την Cyberότσαρκα.
Η Cyberότσαρκα με την πρώτη ευκαιρία πραγματοποιεί νέες εξορμήσεις, ανακαλύπτει και καταγράφει καινούρια μέρη. Θα θέλαμε όμως και τη δική σας συμμετοχή στην προσπάθειά μας. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση συντοπίτη και μη. Αναζητούμε πάντα να βρούμε νέους ανήσυχους συνοδοιπόρους από οποιοδήποτε μέρος της χώρας.

Αν έπρεπε με μία λέξη να περιγράψουμε την cyberότσαρκα αυτή θα ήταν "αυθορμητισμός". Όσο αυθόρμητα δημιουργήθηκε αυτή η παρέα μέσω του διαδικτύου το 2007, τόσο αυθόρμητα συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και σήμερα και να ασχολείται με ότι της τραβάει την προσοχή εκεί έξω...

 

about_11 about_12 about_2

 

Συγκεκριμένα για την Cyberότσαρκα:

- H Cyberότσαρκα είναι μία ανοιχτή ομάδα ερασιτεχνών "εξερευνητών" (ερασιτεχνικές γνώσεις και μέσα).

- Στις εξορμήσεις ο καθένας αναλαμβάνει τα προσωπικά του έξοδα. Δεν υπάρχει κοινό ταμείο, δεν υπήρξαν ποτέ έσοδα.

- Η Cyberότσαρκα δεν αποτελεί κομμάτι κάποιου κρατικού φορέα, δεν υπάγεται σε κάποιο πλαίσιο, δεν είναι σύλλογος, δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση . -

- Η ιστοσελίδα μας δεν αποτελεί την Cyberότσαρκα αυτή καθεαυτή. Cyberότσαρκα ονομάζουμε όλο αυτό που κάνουμε από το καλοκαίρι του 2007 και στην ιστοσελίδα απλώς προβάλουμε όσα μπορούμε.

- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κίνητρο ή κάποιος γνώμονας για τα μέρη που θα επισκεφθούμε και στη συνέχεια θα περιγράψουμε στην σελίδα. Η επιλογή τους γίνεται καθαρά με βάση απλά δεδομένα όπως απόσταση, κόστος, χρόνος που απαιτείται, εγκυρότητα πληροφοριών κ.α.. Τοπικισμοί ή απώτεροι, κρυφοί στόχοι στις επιλογές μας δεν υπάρχουν ποτέ.

- Το site δεν αποτελεί ταξιδιωτικό οδηγό. Οι τοποθεσίες που παρουσιάζουμε δεν αποτελούν ταυτόχρονα και προτάσεις για μελλοντικούς επισκέπτες. Κάποιες φορές τα φωτορεπορτάζ λαμβάνουν χώρα σε μέρη επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα.

- Τα πνευματικά δικαιώματα αυτής της ιστοσελίδας για το υλικό που παρουσιάζεται είναι αυτομάτως προστατευμένα από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Εμείς απλά επιθυμούμε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή σημαντικού υλικού της Cyberότσαρκας, να ενημερωθούν οι διαχειριστές της σελίδας και για οποιαδήποτε αναδημοσίευση κάποιας φωτογραφίας ή ενός κομματιού κειμένου, να αναγραφεί από τον συγγραφέα κάτω από το δημοσιευμένο κομμάτι το "www.cyberotsarka.gr"

 

about_10 about_5 about_7

 

Χρησιμοποιούμε το Joomla για το στήσιμο και την διαχείριση της ιστοσελίδας, για το φόρουμ μας εμπιστευθήκαμε το Kunena, η γραμματοσειρά μας είναι Verdana, κάποια από τα υπόβαθρα των χαρτών έχουν ληφθεί από το Google Earth και οι φωτογραφίες μας συνήθως δημοσιεύονται σε ανάλυση 800x600 και 600x800 ή περισσότερα pixels.

H δομή της παρουσίασης των δραστηριοτήτων μας γίνεται με μεθόδους οι οποίες με τον καιρό προσαρμόστηκαν αλλά και εξακολουθούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Πιο αναλυτικά οι δραστηριότητές μας παρουσιάζονται μέσα από:

- Τσάρκες. Η κατηγορία αυτή αποτελεί και τον κύριο όγκο δεδομένων της cyberότσαρκας. Οργανωμένες εξορμήσεις της ομάδας παίρνουν την μορφή ρεπορτάζ το οποίο περιλαμβάνει το περιγραφικό και το φωτογραφικό κομμάτι, με το ένα να παρεμβάλλεται του άλλου. Σειρές άρθρων (Νο1, Νο2 κλπ) από τσάρκες, δημιουργούνται όταν η τοποθεσία ή το ύφος των εξορμήσεων είναι το ίδιο.

- Αφιερώματα. Οι υποκατηγορίες των αφιερωμάτων που έχουν την μορφή άρθρων στην σελίδα μας είναι οι εξής:

α) Cyberότσαρκα στο παρελθόν. Παλιές φωτογραφίες που σχετίζονται είτε με τις δραστηριότητές μας, είτε με τον τόπο μας και μας ταξιδεύουν στον χρόνο.

β) Συνεντεύξεις. Τους ψάχνουμε και τους βρίσκουμε ή και έρχονται από μόνοι τους στον δρόμο μας. Άνθρωποι που έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να μας πουν, μέσα από τα βιώματα, τις γνώσεις τους, τις σπουδές τους. Οι συνεντεύξεις γίνονται από κοντά και η απομαγνητοφώνησή τους, παρατίθεται στην υποκατηγορία αυτή.

γ) Φωτοεξορμήσεις. Δεν είναι τσάρκες επειδή δεν αποτελούν οργανωμένες εξορμήσεις-εξερευνήσεις της ομάδας. Εδώ το πεδίο των θεμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερο και δίνεται έμφαση στο φωτογραφικό υλικό.

- Φόρουμ. Το φόρουμ δημιουργήθηκε με σκοπό να συμπληρώνει την πληροφόρηση, να ενισχύει την δραστηριότητα της αρχικής σελίδας. Είναι και ένας δίαυλος επικοινωνίας με ανθρώπους που βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις σε ένα μη γενικό φόρουμ, το οποίο ασχολείται με το αντικείμενο της cyberότσαρκας αλλά και ένα μέσο χαλάρωσης, όπου μπορούμε να σχολιάσουμε μέσα από μία άλλη οπτική γωνία τις δραστηριότητές μας. Όλες οι κατηγορίες είναι ορατές από τον κάθε επισκέπτη, πλην αυτής του "Μόνο για μέλη". Εδώ, όπως το λέει και η έκφραση, θα χρειαστεί απλώς εγγραφή και σύνδεση ως μέλος στη σελίδα μας (όχι κάτι περισσότερο) για να γίνει ορατή. Η συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώθηκε έτσι, λόγω του χαλαρού της χαρακτήρα και των καυστικών σχολιασμών που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν.

- Βίντεο. Η κατηγορία αυτή έχει δύο ιδιαιτερότητες. Αφενός τα μέσα που διαθέτουμε για την βιντεοσκόπηση των εξορμήσεων δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα και αφετέρου ο χώρος που απαιτούν οι σέρβερς για την φιλοξενία βίντεο είναι μεγάλοι και το κόστος δυσβάσταχτο, ειδικά όταν αυτός πληρώνεται από εμάς τους ίδιους. Γι' αυτό και βρισκόμαστε σε αρχικό (ίσως και δοκιμαστικό) στάδιο με αυτήν την μέθοδο παρουσίασης των δραστηριοτήτων μας. Φορτώνουμε τα αποσπάσματα των βίντεο από τις εξορμήσεις μας στο youtube.com και πιο συγκεκριμένα στο κανάλι που έχουμε δημιουργήσει για την cyberότσαρκα.

 

about_3 about_4 about_8

 

about_9 about_1 about_6

 

Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν και συνεργάστηκαν ως τώρα μαζί μας.

Ευχαριστούμε εγκάρδια τον απλό αναγνώστη γιατί αυτός είναι που κρατάει τη σελίδα ζωντανή τόσα χρόνια.

 

 

{flv}cyberotsarka_skai_gyrismata{/flv}