Ο τόπος μας

19 Δεκέμβριος 2008.

nomos_kastorias

 

Ο νομός Καστοριάς βρίσκεται στη Μακεδονία, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας κι έχει έκταση περίπου 1685 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη. Συνορεύει με τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία.

Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό. Είναι ορεινός νομός με ψηλότερα βουνά τον Γράμμο (υψόμετρο 2520 μ.) και το Βίτσι (υψόμετρο 2128 μ.), ενώ διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του Νομού ανέρχεται σε 53.483 κατοίκους.

Τα σπίτια στην περιοχή είναι με στέγη από κεραμίδια, λόγω των χιονοπτώσεων και αρκετά έντονη είναι η παρουσία του σκουρόχρωμου καφέ ξύλου τόσο στα παλιά όσο και σε πολλά νέα κτίσματα. Η πόλη της Καστοριάς έχει ως βασικό προσόν τη φυσική της ομορφιά, καθώς προβάλει μεγαλόπρεπη σαν αρχόντισσα άλλης εποχής που καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας και ικανοποιεί το γούστο και του πιο απαιτητικού επισκέπτη που θα ενθουσιαστεί τόσο από την αυθεντική γραφική ομορφιά της όσο και από τους φιλόξενους κατοίκους της.

 

limnh_kastorias

 

kastoria argos_orestiko

 

Ο νομός Καστοριάς εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά έχει να επιδείξει σημαντικά μνημεία και αρχαιότητες. Στο Δισπηλιό βρίσκεται ο Λιμναίος Οικισμός της νεολιθικής εποχής. Εκεί μάλιστα ίσως έχει βρεθεί η αρχαιότερη επιγραφή στον κόσμο! Στο Άργος Ορεστικό υπάρχουν ευρήματα της αρχαίας Διοκλητιανούπολης. Στην Καστοριά υπάρχουν πάρα πολλές παλιές Βυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή γνώρισε λαμπρή οικονομική άνθηση, αποτέλεσμα της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας των Καστοριανών γουνοποιών. Δείγματα αυτής της άνθησης είναι και τα γνωστά αρχοντικά που με την αρχιτεκτονική ομορφιά και την μεγαλόπρεπη χάρη τους, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ορισμένα από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί χωρίς να αλλοιωθεί το ύφος τους. Τα πιο πολλά βρίσκονται στην περιοχή Ντολτσό, η οποία ακόμα και σήμερα θυμίζει την παλιά πόλη με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια.

Στα χωριά Νόστιμο και Ασπροκκλησιά υπάρχει το απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών.

Η Καστοριά έχει καταφέρει να διατηρήσει και την πολιτισμική της παράδοση, κάτι που γίνεται όλο πιο δύσκολο όσο περνάει ο καιρός. Σε πείσμα λοιπόν του ίδιου του χρόνου, κάθε πρωτοχρονιά αρχίζουν τα Ραγκουτσάρια που κορυφώνονται το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το παραδοσιακό Καστοριανό Καρναβάλι που αναβιώνει με τη συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων.

 

arxaiologiko_mouseio koumpelidikh mouseio_nostimo

 

spilaio-drakou limnaios_oikismos ai_nikolas_kremastos

 

Όταν ακούμε τη λέξη "Καστοριά" η πρώτη σκέψη που έρχεται συνειρμικά στο μυαλό μας είναι "γούνες". Πράγματι ο Νομός Καστοριάς έχει συνδέσει την ύπαρξή του με το επάγγελμα του γουναρά και προσπαθεί σε πείσμα των καιρών να επιβιώσει, μιας και δεν ευνοήθηκε ώστε να έχει πλούσιες καλλιέργειες ή άλλους πόρους για να κρατήσει τους Καστοριανούς στον τόπο που γεννήθηκαν.

Η γουνοποιία άρχισε να αναπτύσσεται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Η Καστοριά σήμερα είναι το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας γούνας στην Ευρώπη και αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Στην πόλη υπάρχει Δημοπρατήριο-Εκθετήριο όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται διεθνής έκθεση με παγκόσμιο αντίκτυπο και ακτινοβολία.

Η πόλη της Καστοριάς που κοσμείται από την πανέμορφη λίμνη της, αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους επισκέπτες που απλά θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της και μπορούν να ξεναγηθούν με τα δύο καραβάκια που κάνουν το γύρο της λίμνης, αλλά και για τους αθλητές, ιδιαίτερα όσους αγαπούν την κωπηλασία.

 

xani_mpiriki kraniona katarraktes_zeygostasiou

 

Οι λάτρεις του βουνού και των αθλημάτων του, θα βρουν ικανοποίηση στο χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο Βίτσι σε υψόμετρο 1800 μ., περίπου 25 χιλιόμετρα από την Καστοριά. Επίσης για τους κυνηγούς είναι ένας μικρός παράδεισος αφού τόσο στο Βίτσι όσο και στο Γράμμο υπάρχει άφθονο κυνήγι με θηράματα όπως, λαγοί, πέρδικες, και αγριόχοιροι. Ενώ στην ακρολιμνιά της Ορεστιάδας οι ερασιτέχνες ψαράδες μπορούν να ασχοληθούν με το ψάρεμα με καλάμι και σίγουρα θα μείνουν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα αφού υπάρχουν άφθονα ψάρια.

Ο νομός Καστοριάς διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία και ξενώνες που σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των Καστοριανών τον κάνουν ανεπανάληπτο.

 

nestorio vogatsiko mavroxwri