Η Βυζαντινή Καστοριά (Νο5)

22 Ιούνιος 2011.

kastoria_xartis_5

Συνεχίζουμε σήμερα, το οδοιπορικό που ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια στα στενά σοκάκια της Καστοριάς για να γνωρίσουμε τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς που στολίζουν την αρχόντισσα της Μακεδονίας και το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα με το έκτο και τελευταίο μέρος...

Οι Καστοριανοί προστάτευσαν μέσα στους αιώνες και προστατεύουν ακόμα και σήμερα τα ξεχωριστά αυτά μνημεία της Ορθοδοξίας που δίνουν στην πόλη έναν αέρα βυζαντινής μεγαλοπρέπειας. Κάποιες λίγες εκκλησίες όπως έχουμε ξαναγράψει είναι μονίμως ανοιχτές και κάποιες άλλες όχι, όλες όμως είναι επισκέψιμες. Αν το κλειδί δεν βρίσκεται κάπου κοντά στη γειτονιά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο βυζαντινό μουσείο της πόλης.

Αφήνουμε λοιπόν την νότια παραλία και περνάμε στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς όπου κι εκεί των πλήθος των εκκλησιών είναι μεγάλο. Φτάνοντας στην οδό Χριστοπούλου που είναι η πρώτη παράλληλος της παραλιακής οδού Νίκης, μπορούμε αρχικά να επισκεφθούμε την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης και στη συνέχεια αυτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

 

35 36

 

Πολύ κοντά βρίσκεται ο ναός των Ταξιαρχών και λίγο μακρύτερα ο επιβλητικός ναός του Αγίου Λουκά, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου. Τραυματισμένος από τον χρόνο, ακολουθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου του Τζώτζα κι έπεται αυτός του Αγίου Παντελεήμονα στο τέλος της οδού Χριστοπούλου.

 

37 38

 

39 40

 

Σε κοντινή απόσταση από την τελευταία εκκλησία συναντάμε ακόμη τέσσερις ναούς. Τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, προς τη μεριά της λίμνης, τον ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, στα βορειοανατολικά όρια της πόλης, τον ναό των Αγίων Θεοδώρων και τέλος τον ναό του Αγίου Νικολάου του Κυρίτζη, στριμωγμένο ανάμεσα στα σπίτια.

 

41 42

 

43 44

 

Η περιήγηση στο Απόζαρι και τις παρακείμενες γειτονιές είναι κι ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι εκκλησίες ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά της Καστοριάς και δίνουν σχεδόν ανέγγιχτη την μορφή της πόλης όπως αυτή ήταν πριν από πολλά χρόνια.

 

ekklhsies_xartis_5

 

Το αφιέρωμα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς θα ολοκληρωθεί με ένα ακόμη άρθρο, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μας περίπατος στα καλντερίμια της πόλης. Στη συνέχεια τα άρθρα θα συμπυκνωθούν σε ένα μεγαλύτερο και θα προστεθούν περισσότερα στοιχεία στους χάρτες ώστε να μπορεί έτσι ο κάθε επισκέπτης της σελίδας μας να περιπλανηθεί στα βυζαντινά μνημεία της πόλης και να πάρει πληροφορίες για οποιαδήποτε «εξόρμηση».

Αφού αναρτηθεί και το τελευταίο άρθρο της σειράς η «Βυζαντινή Καστοριά», κι έχοντας πάρει την απάντηση στο ερώτημα «Πόσες είναι τελικά;», θα κάνουμε και μια διαφορετική τσάρκα γνωρίζοντας ιδιαίτερες ιστορικές πτυχές για κάποιες από τις εκκλησίες και θα δούμε σπάνιες αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό κάποιων ναών.

 

* 35. Παναγία Φανερωμένη

36. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

37. Ταξιάρχες Χριστοπούλου

38. Αγίου Λουκά

39. Αγίου Νικολάου Τζώτζα

40. Αγίου Παντελεήμονα

41. Εισοδίων της Θεοτόκου

42. Αγίου Γεωργίου του βουνού

43. Αγίων Θεοδώρων

44. Αγίου Νικολάου Κυρίτζη