Χωριά Φαντάσματα Νο9 - Παρόχθιο Βοΐου Κοζάνης

09 Μάιος 2012.

paroxthio_voiou_kozanisΤο Παρόχθιο Βοΐου είναι χτισμένο στη βόρεια όχθη του ποταμού Πραμόριτσα, παραποτάμου του Αλιάκμονα, σε υψόμετρο 580 μέτρων κοντά στο Τσοτύλι, στο νομό Κοζάνης. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σιγκόλι και πρόκειται για ένα από τα τρία χωριά φαντάσματα της περιοχής που επισκέφθηκε η παρέα μας το προηγούμενο καλοκαίρι. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται είτε μέσω Νεαπόλεως, περνώντας μέσα από το Πυλωρί που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά, είτε μέσω Τσοτυλίου. Ο δρόμος που φτάνει μέχρι το Παρόχθιο είναι χωματόδρομος αλλά τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, "περπατιέται" σχετικά εύκολα. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τη δεκαετία του 1960 και μετακόμισαν, άλλοι σε γειτονικές περιοχές, άλλοι στα μεγάλα αστικά κέντρα κι άλλοι στο εξωτερικό. Σήμερα σώζονται λιγοστά σπίτια από το παλιό χωριό και η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, που παραμένει το μοναδικό κτίσμα που δέχεται ακόμα και στις μέρες μας τη φροντίδα των ανθρώπων που επιστρέφουν για λίγο στο Παρόχθιο για να τιμήσουν τους προγόνους και τη γενέτειρά τους...

 

paroxthio_voiou_kozanis_23 paroxthio_voiou_kozanis_6 paroxthio_voiou_kozanis_19 paroxthio_voiou_kozanis_15

 

paroxthio_voiou_kozanis_4 paroxthio_voiou_kozanis_20 paroxthio_voiou_kozanis_28 paroxthio_voiou_kozanis_16

 

Η ιστορία του χωριού είναι μακραίωνη αλλά η εγκατάλειψη είναι κάτι που έχει γνωρίσει στο παρελθόν περισσότερες από μία φορές. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι στο χωριό, την εποχή του Αλή Πασά κατά τον 18ο αιώνα, ζούσαν χριστιανοί οι οποίοι και εκδιώχθηκαν από τον τοπικό μπέη επειδή δεν εξισλαμίστηκαν. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, και για λίγα χρόνια ήταν ερειπωμένος. Ο μπέης της περιοχής, τσιφλίκι του οποίου ήταν και το Σιγκόλι, έφερε από παρακείμενους οικισμούς Τούρκους να καλλιεργούν τα χωράφια του αλλά κι αυτοί εγκατέλειψαν το χωριό στα τέλη του 19ου αιώνα, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Έτσι, το Σιγκόλι ερήμωσε για δεύτερη φορά, μέχρι και το 1924, οπότε με την ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαταστάθηκαν εκεί οικογένειες μεταναστών από τη Μικρά Ασία κι αυτό μετονομάστηκε σε Παρόχθιο. Στα μέσα του εικοστού αιώνα, η αστυφιλία ήταν αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή στο Παρόχθιο, με την τελευταία οικογένεια να φεύγει από το χωριό το 1969.

 

paroxthio_voiou_kozanis_12 paroxthio_voiou_kozanis_13 paroxthio_voiou_kozanis_29 paroxthio_voiou_kozanis_18

 

paroxthio_voiou_kozanis_9 paroxthio_voiou_kozanis_3 paroxthio_voiou_kozanis_2 paroxthio_voiou_kozanis_1 paroxthio_voiou_kozanis_17

 

Η εξόρμηση στο Παρόχθιο ήταν αναγνωριστική καθώς υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες για την ύπαρξη μιας σπηλιάς πολύ κοντά στο χωριό. Η εποχή που επισκεφθήκαμε την περιοχή (Αύγουστος 2011) δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην αναζήτηση της σπηλιάς καθώς η βλάστηση ήταν πολύ έντονη και οι πληροφορίες που είχαμε συγκεχυμένες. Όσοι επισκεφθείτε το Παρόχθιο μπορείτε να γνωρίσετε και το Γεφύρι του Ανθοχωρίου, το μεγαλύτερο στο Βόιο, που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά από το Παρόχθιο, ανάντη της ροής του Πραμόριτσα.

 

paroxthio_voiou_kozanis_7 paroxthio_voiou_kozanis_10 paroxthio_voiou_kozanis_25 paroxthio_voiou_kozanis_30

 

paroxthio_voiou_kozanis_14 paroxthio_voiou_kozanis_21 paroxthio_voiou_kozanis_24 paroxthio_voiou_kozanis_32

 

Η τσάρκα μας στο Παρόχθιο, παρόλο δεν είχε κάτι το πολύ ασυνήθιστο να μας προσφέρει, είχε την ιδιαιτερότητα να γίνει με τη συνοδεία του πατρός Κωνσταντίνου, ενός νέου σε ηλικία ιερέως, από αυτούς του ιερείς που φέρνουν την εκκλησία πιο κοντά στη νεολαία. Ο πάτερ Κωνσταντίνος λάτρης της περιοχής έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα tovoion.com με επίκαιρα αλλά και ιστορικά θέματα του Βοΐου και μεγάλη ομολογουμένως επισκεψιμότητα.

 

paroxthio_voiou_kozanis_8 paroxthio_voiou_kozanis_31 paroxthio_voiou_kozanis_5

 

paroxthio_voiou_kozanis_26 paroxthio_voiou_kozanis_22 paroxthio_voiou_kozanis_11 xartis_paroxthio

 

Ευχαριστούμε τον πάτερ Κωνσταντίνο για την συμμετοχή του στην εξόρμησή μας και για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: toulias, antonis, garavelas.