Κορέστεια - Τα Χωριά της Λήθης

04 Δεκέμβριος 2015.

sinanis koresteia

Το βιβλίο αυτό συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων, νομού Καστοριάς και Φλώρινας. Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912 – 1913 στον Ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας...

Σκιαγραφούνται ιστορικά και άλλα γεγονότα τα οποία συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: Οθωμανική περίοδος, Μακεδονικός Αγώνας, Μεσοπόλεμος, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος και μέσα από αυτόν τον αιματηρό κυκεώνα των αγώνων και των αγωνιών, πως έχει διαμορφωθεί η ζωή τους σήμερα. Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπα της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν. Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους. Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ωμής - ηλιοψημένης πλίνθου έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.

 

koresteia ta xwria tis lithis

 

Ο κορμός του βιβλίου διαρθρώνεται σε εννέα κεφάλαια: Γεωγραφία, Ονομασία – Αρχαιολογικά ευρήματα, Μακεδονικός Αγώνας και το κύριο τμήμα της εργασίας με την περιγραφή των 23ων χωριών που αποτελούν τα Κορέστεια Καστοριάς και Φλώρινας, ξεχωριστή για το κάθε ένα. Το παρόν πόνημα ολοκληρώνεται με τη Μετανάστευση από την ευρύτερη περιοχή Κορεστείων – Πρεσπών, την Ανέλιξη του Πληθυσμού, τις Μετονομασίες και τη σημασία που έχουν διαχρονικά, τους Αχλαδόσχημους Φεγγίτες, ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό θέμα που συναντάμε με πολλά παραδείγματα σε ναούς της περιοχής και ένα αφιέρωμα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, στους επιστήμονες και τη συμβολή τους στην ανάδειξή του και τις Διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι περιηγητές σε αυτό. Το ακροτελεύτιο κεφάλαιο είναι ένα αφιέρωμα στα Προσφυγόπουλα του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου που από τα Κορέστεια, βρέθηκαν στην Ουγγαρία.

 

koresteia koresteia 1 koresteia 2

 

Επιπλέον, το βιβλίο προσφέρει τη δυνατότητα του ταξιδιού και της περιήγησης μέσα από το υπάρχον οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς χωματόδρομους και τα μονοπάτια. Οι αναλυτικοί χάρτες της ΑΝΑΒΑΣΗΣ που συνοδεύουν την έκδοση, δίνουν τη δυνατότητα στον σημερινό επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά αυτούς τους θαυμάσιους και μοναδικούς στην Ελλάδα πλινθόχτιστους οικισμούς οι οποίοι αποτελούν κληρονομιά όλων των Ελλήνων. Οι διαδρομές που προτείνονται καλύπτουν πολλά τμήματα των παραμεθόριων ορεινών όγκων των συνόρων, ιχνηλατώντας την ανθρωπογεωγραφία του τόπου μέσα από τα άλλοτε μονοπάτια του πόνου και της απώλειας. Θα δείτε πολλά, αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερα όταν βρεθείτε κι εσείς στις σκιές του Βέρνου (Βίτσι) και του Βαρνούντα (Περιστέρι) όπου τα Κορέστεια, τα Χωριά της Λήθης.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ (από 15 Δεκεμβρίου):

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΣΗ, τηλ./ fax: 2103218104, 2103210152, www.anavasi.gr / e-mail: editions@anavasi.gr

 

Φλώρινα: Βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά», Βασίλης Παπαγιάννης, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, τηλ. 2385929637

 

Περιοχή Πρεσπών Φλώρινας:

 

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), Άγιος Γερμανός, τηλ. 2385051211

 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ), Άγιος Γερμανός, τηλ. 2385051870

 

Επικοινωνία – Αντικαταβολές: Σμαραγδή Κούλιου / Άγγελος Σινάνης, τηλ / fax 2434071826, e-mail: infο@likno.gr

 

 

 

anavasi logo "ANAVASI EDITIONS"

P. Matsouka & Co.

Voulis 32

105 57  Athens  Greece

Tel.       +302103218104

Email    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

 

 aggelos sinanisΆγγελος Σινάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από το 1985 άρχισε να ταξιδεύει με τη μοτοσυκλέτα του στην Ευρώπη καταγράφοντας ταξιδιωτικές εμπειρίες. Λάτρης του δύσκολου και του ακραίου ξεκίνησε τις πολύμηνες περιπλανήσεις από τις εσχατιές της Σκανδιναβίας και συνέχισε σε διάφορες χώρες για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν έλειψαν παράλληλα οι αναζητήσεις εντός Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά από το 1994.

Συνεργάστηκε με την Road στα πρώτα στάδια της τουριστικής χαρτογράφησης της Ελλάδας, κυρίως των νησιών, ενώ στη συνέχεια συνέδραμε συστηματικά με πληροφορίες την ΑΝΑΒΑΣΗ. Η ενασχόλησή του με το ταξιδιωτικό – περιηγητικό βιβλίο ξεκίνησε το 1999 με τη σύμπραξή του με το περιοδικό μοτοσυκλέτας και δράσης 0-300. Για δέκα χρόνια συνέθετε αδιαλείπτως έναν πρωτότυπο αυτοτελή τόμο με τίτλο Ταξίδια στην άλλη Ελλάδα προσφέροντας στους αναγνώστες ένα τεκμηριωμένο και αξιόπιστο βοήθημα, μια φρέσκια άποψη για περισσότερους από 100 ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα (βλ. http://www.elladosperiigisis). Η πρωτοτυπία του έγκειτο στην επιτόπια πολυήμερη έρευνα, στον συγκερασμό του βιώματος του ταξιδιώτη – περιηγητή με τη ζωντανή μαρτυρία απλών ανθρώπων και την ενδελεχή αναδίφηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Συνεργάστηκε με τα ένθετα «διακοπές», Ανακαλύψτε και Εξερευνήστε την Ελλάδα των εφημερίδων Νέα και Έθνος συμμετέχοντας στη δημιουργία των ταξιδιωτικών οδηγών: «Πύλη – Ελάτη – Περτούλι – Ασπροπόταμος Πίνδου» (2007), «Διαδρομές 4 Χ4 στην Ελλάδα» (2008), «Άγραφα» (2009), «Αργιθέα – Βόρεια Άγραφα» (2009), Μονές Θεσσαλικών Αγράφων (2009).

Αυτοτελή βιβλία του είναι: Ελάτη – Περτούλι – Ασπροπόταμος (2000), Πανευρωπαϊκός Οδηγός για Μοτοσυκλετιστές (2002), Πύλη – Ελάτη – Περτούλι (2009), Ο Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας (2010), Αργιθέα – Αχελώος περιήγηση στον τόπο και τα μνημεία (2010), Ιστορία του οργανωμένου Μοτοσυκλετισμού στην Ελλάδα (2013) και το παρόν, Κορέστεια – τα χωριά της λήθης (2015). Μια τίμια προσέγγιση στην παραμεθόρια περιοχή Καστοριάς – Φλώρινας και μια πολύχρονη συνθετική εργασία, ώριμος καρπός της 30ετούς ταξιδιωτικής και ερευνητικής πορείας του.