Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας;

Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #203

Ίσως η δημοσίευσή μου να είναι εντελώς άκυρη και άστοχη αλλά με βάση προφορικές μαρτυρίες, στην ευρύτερη περιοχή μας ίσως υπάρχουν θαμμένα 2 αρχαία θέατρα. Ένα κοντά στο Άργος Ορεστικό κι ένα κοντά στο Υψηλό.
Προ πενταετίας περίπου, έτυχε να γνωρίσω γνωστό αρχαιολόγο στο νομό Καστοριάς και ο οποίος μου ανέφερε ότι υπάρχει θαμμένο θέατρο κοντά στο Άργος αλλά ο λόγος για τον οποίο δεν αποκαλύπτεται είναι οικονομικός. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι η ανακάλυψη έχει γίνει από αεροφωτογραφίες και με βάση τεχνικές της αρχαιολογίας που βασίζονται στην τοπογραφία μιας περιοχής και στην μελέτη της βλάστησης. Μου ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος του Άργους Ορεστικού διαθέτει κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες.
Σε ότι έχει να κάνει με το Υψηλό (για την περίπτωση που δεν υπάρχει σύγχυση και δεν ταυτίζονται οι 2 υποθέσεις) οι ντόπιοι υποδεικνύουν συγκεκριμένη πλαγιά έξω από το χωριό τους που λένε ότι εκεί από κάτω βρίσκεται το θέατρο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των αρχαιολόγων που εργάστηκαν στην περιοχή τους.

theat.jpg

Ίσως συμβαίνουν πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε (και πιθανόν καλώς να γίνεται αυτό, προκειμένουν να αποφευχθούν άλλες καταστάσεις) αλλά αν ισχύουν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να τα ξέρουμε εμείς που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε εδώ;
Ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαία και πολλές φορές οι αρχαιολόγοι δεν έχουν χώρο να τοποθετήσουν τα ευρήματά τους, αφήνοντάς τα θαμμένα στο χώμα για τους μελλοντικούς συναδέλφους τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που προκειμένου να μην καθυστερήσουν σημαντικά έργα υποδομής, οι υπεύθυνοι των εργασιών κάνουν πως δεν βλέπουν τι έρχεται στο φως από τα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να μην σταματήσει κάποιο έργο.
Εάν πάντως έχουν βάση τα όσα προαναφέρθηκαν καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες.
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #221

Και μένα κάτι έχει πάρει το αυτί μου παλιότερα για σημαντικά ευρήματα στην περιοχή του Αρμενοχωρίου έξω από το Άργος Ορεστικό αλλά βρίσκονται ακόμα σκεπασμένα από το χώμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ευρήματα πηγαίνοντας για Μανιάκι που δεν έχουν αποκαλυφθεί τελείως και απλώς έχουν επισημανθεί οι θέσεις τους και έχει κυκλωθεί η περιοχή με συρματόπερίφραξη προφανώς για προστασία.
Για το Υψηλό δεν γνωρίζω κάτι αλλά θυμάμαι ότι κάποια χρονιά είχε βρεθεί ένα άγαλμα κοντά στο χωριό (ίσως να ήταν και στην Αυγή) και για λίγες ημέρες νομίζω ότι το είχαν στη Νομαρχία για να το βλέπει ο κόσμος. Που βρίσκεται τώρα το άγαλμα δεν γνωρίζω. Αν πάντως ισχύουν τα παραπάνω, πιθανόν να είναι οι σημαντικότερες ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στην περιοχή μας.
 • christoforos
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Άρχισε να μπουσουλάει
 • Δημοσιεύσεις: 12

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #223

To θέμα είναι όλες αυτές οι ανακαλύψεις να έρθουν κάποια μέρα στο φως καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρίνουμε την σημαντικότητα τους η οποία απ'ότι φαίνεται είναι πράγματι πολύ μεγάλη.
Ναι το ξέρω, δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Θέλει πάρα πολύ χρόνο και πάρα πολύ χρήμα για να γίνει αυτό απλά βλέπω πως δεν υπάρχει ούτε καν μηδενική βάση για το όλο θέμα. Αμφιβάλλω αν ξέρουν οι κάτοικοι του νομού μας, πέραν των κατοίκων των γύρω περιοχών απο τα αρχαία θέατρα, την υπάρξη τους. Και για να πω την αληθεία πριν κάνα μήνα ούτε εγώ την ήξερα...
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #224

To άγαλμα το είχαν βρει στην Πεντάβρυσο, όχι στην Αυγή. Στην Αυγή έχουν ανακαλύψει τους φούρνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Πεντάβρυσο το άγαλμα που βρήκαν είναι ένα από τα λίγα αγάλματα που σώζονται ολόκληρα και έχει την μορφή της θεάς Αφροδίτης. Το άγαλμα αυτό το ανακάλυψαν τυχαία οι αρχαιολόγοι με την βοήθεια εργατών του δήμου Αγίας Τριάδος οι οποίοι σκάβαν για να χτίσουν καινούργιο υδραγωγείο στην Πεντάβρυσο. Το άγαλμα σήμερα βρίσκεται σε ενα μουσείο της Αθήνας.

Όσον αφορά το θέατρο στο Υψηλό, επειδή είναι το χωριό μου εκεί, γνωρίζω που είναι(ένας γνωστός αρχαιολόγος μας είπε και έχουμε πάει αρκετές φορές). Για διάφορους λόγους κατανοητούς νομίζω δεν μπορώ να αποκαλύψω που βρίσκεται. Όμως όσοι έχουν πάει σε εκείνο το μέρος νομίζω ότι μπορούν να καταλάβουν ότι πραγματικά είναι ένας θαμμένος θησαυρός, που δεν είναι ο μόνος...
 • psilos
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Πήρε το κύπελλο
 • Δημοσιεύσεις: 60
Τη σήμερον ημέρα καλύτερα βιαστής παρά οπαδός και ΑΕΚΤΖΗΣ.Μάτια επιλεκτηκά κλειστά...

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #230

Το άγαλμα που αναφέρεται παραπάνω βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας και είχα την τιμή να βρίσκομαι εκεί πριν λίγο καιρό αλλά έκανα και την ανοησία να βιαστώ και να μην δώσω την πρέπουσα προσοχή στα εκθέματα.
Έβγαλα κάποιες φωτό αλλά δυστυχώς όχι από το άγαλμα....
ξέρω, ξέρω γκάφα...
Αυτό που έβγαλα φωτό σας το δείχνω.
Είναι τα χρυσά κοσμήματα που βρήκαν σε τάφο στην Διοκλητιανούπολη

PC290312.JPG


Αυτό που εγώ έμαθα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των χωριών Αυγής και Υψηλού έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα όπως επιτάφιες επιγραφές, περικεφαλαία, εργαστήριο κεραμικής, και όλα αυτα τα συνδέουν με την αρχαία Ορεστίδα.
Βρέθηκε ένα κομμάτι από επιτύμβια στήλη, και το χρονολογούν γύρω στα 400 π.Χ.
 • amorameho
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Άρχισε να μπουσουλάει
 • Δημοσιεύσεις: 13

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #233

Έκανα μία μίνι έρευνα τις τρεις τελευταίες μέρες και διαπίστωσα ότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν μιλήσει με αρχαιολόγους για την πιθανή παρουσία των θεάτρων στην περιοχή μας (οι αρχαιολόγοι με βάση τα όσα άκουσα, μιλούν με σχετική βεβαιότητα για την ύπαρξή τους) και ότι ειδικά για το Άργος Ορεστικό, ο λόγος για τον οποίο δεν ξεκίνησαν οι ανασκαφές είναι καθαρά οικονομικός, γαρνιρισμένος με λίγη γραφειοκρατία. Δόθηκε ένα σημαντικό ποσό κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την ανάδειξη των τειχών της Διοκλητιανούπολης (και καλώς έγινε) αλλά με την εντολή τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό για τον οποίο εκταμιεύτηκαν.

dioklitianoupolis1.jpg

Μου υπεδείχθη μάλιστα το σημείο στο οποίο πιστεύουν οι αρχαιολόγοι ότι αν ξεκινούσαν οι ανασκαφές, σύντομα θα ερχόταν στο φως το θέατρο.
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά όπως τα περιέγραψα καθώς προαπαιτούνται αρκετές διαδικασίες μέχρι να πάρει μπροστά η αρχαιολογική σκαπάνη και φυσικά ένα γενναίο ποσό για τα έξοδα αλλά είναι κι αυτό ένα μέρος της γραφειοκρατικής καθημερινότητάς μας που βιώνουμε όλοι σε πολλές από τις υπηρεσίες του κράτους μας.
Θεωρώ δεδομένο όμως ότι παρόλο που διανύουμε οικονομική περίοδο ύφεσης (και που κανείς από μας τους κοινούς θνητούς δεν γνωρίζει πότε θα πάρουν την απόφαση αυτοί που έχουν μαζέψει το χρήμα να το ρίξουν πίσω στην αγορά και την πραγματική οικονομία), αν η πολιτεία έχει επαρκή στοιχεία στη διάθεσή της για την παρουσία των θεάτρων και ζητήσει έντιμα την αρωγή των κατοίκων της περιοχής, θα βρει σημαντική ανταπόκριση. Φαίνεται να έχουμε θησαυρούς κρυμμένους στη γειτονιά μας και λίγοι μόνο να το γνωρίζουν. Το αν γίνεται εσκεμμένα ή όχι δεν θα το απαντήσω εγώ γιατί πολύ απλά δεν το γνωρίζω.

dioklitianoupolis__2_.jpg

Με ενοχλεί όμως που συχνά - πυκνά η νεολαία κατηγορείται για μύρια όσα (ότι είναι αποχαυνωμένη, ότι δεν ασχολείται με την ιστορία και την παράδοση, ότι έχει ξεφύγει... κ.α.) αλλά ακόμα κι αν ισχύει αυτό, το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχουν όσοι αποφασίζουν.
Και αυτός που αποφασίζει σίγουρα δεν είναι η νεολαία.
Όσο περνούν τα χρόνια και εξαρτιόμαστε περισσότερο από άλλους στο τι θα φάμε, τι θα πιούμε, πόσο θα το πληρώσουμε, τι θα δούμε στην τηλεόραση, τι θα διαβάσουμε, πως θα ψυχαγωγηθούμε και πως θα διασκεδάσουμε, τόσο περισσότερο αυτοί οι άλλοι θα αποφασίζουν για το τι, το πως, το που, το πότε και το γιατί χωρίς να λαμβάνουν υπόψην τις διαθέσεις μας και φυσικά την κρίση μας.
Εμείς θα πρέπει απλώς να υπακούσουμε στις αποφάσεις τους.
Η πραγματικότητά μας μοιάζει μερικές φορές να είναι ένα καλογραμμένο παραμυθάκι. Καθόμαστε όλοι φρόνιμοι δίπλα στο τζάκι και γύρω από τη "γιαγιά" και την ακούμε με μεγάλη προσοχή κοιτώντας τη μέσα στα μάτια, στα όσα μας διηγείται. Το ότι στο τέλος, πολλές φορές δεν μας έχει πει απολύτως τίποτα και επρόκειτο απλώς για ένα παραμύθι, ελάχιστους φαίνεται πλέον να απασχολεί.
Οι προθέσεις μας όμως κατά τη διάρκεια της διήγησης, ήταν και παραμένουν αγνές.

ΥΓ1. Ξέφυγα λίγο από το θέμα και ας με συγχωρέσουν και οι γιαγιάδες μας για την παρομοίωση που έκανα.
ΥΓ2. Amorameho, πολύ καλή η φωτό.
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #272

Ανάδυσις!
Είναι ένα θέμα που δεν θα το αφήσω να ξεχαστεί γρήγορα.
Όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά.
Ίσως να το διαβάσει κάποιος που μπορεί να μας δώσει χρηστικότερες πληροφορίες από όσες έχουμε συλλέξει μέχρι τώρα.
Μόλις βρούμε χρόνο θα συνεχίσουμε κι εμείς την δική μας έρευνα, αυτή τη φορά σε γραφεία ανθρώπων που έχουν πραγματικές απαντήσεις.

diokli.jpg
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 1 Μήνας πριν #426

Ξεθάβω σαν γνήσιος αρχαιολόγος το θέμα με τα θέατρα, για να αναφέρω κάτι άσχετο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες (όχι 100% διασταυρωμένες), κατά τις εργασίες κατασκευής του αρδευτικού δικτύου φράγματος Βράχου, που θα τροφοδοτήσει με νερό, πολλά χωριά του δήμου Άργους Ορεστικού, βρέθηκαν τάφοι κοντά στα Σπήλαια (γεια χαρά κύριε kastora!), μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το σημείο που πριν από 9 μήνες βρέθηκε το πιθάρι σε μέγεθος μέσου ανθρώπου, του οποίου η τύχη σήμερα, τουλάχιστον από εμάς, παραμένει άγνωστη.

pithar.jpg

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι οι σκελετοί δεν ήταν θαμμένοι με προσανατολισμό Ανατολή-Δύση, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι πρόκειται για προχριστιανικούς τάφους, άρα για ευρήματα πολύ παλιάς εποχής.

Μόλις έχουμε νεότερα θα επανέλθουμε...

ΥΓ1. Ούτως ή άλλως θα επανέλθουμε, μέχρι να μάθουμε κάτι για τα θαμμένα θέατρα της περιοχής.
ΥΓ2. Κοντά στον βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα...
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 12 Χρόνια, 1 Μήνας πριν #434

Είναι κοινό μυστικό στο Υψηλό, ότι κάτω από συγκεκριμένη πλαγιά,
λίγο έξω από το χωριό, είναι θαμμένο θέατρο. Αυτό βέβαια με βάση
τα λεγόμενα των αρχαιολόγων που μελέτησαν την περιοχή, σε συζητήσεις
που είχαν με τους χωριανούς την περίοδο των ερευνών.
Δεν βρίσκω το λόγο οι αρχαιολόγοι να σκαρφίστηκαν τα παραπάνω.
Η συγκεκριμένη πλαγιά δεν καλλιεργείται σε αντίθεση με άλλη τοποθεσία
που έχουν εντοπιστεί κάποια ευρήματα και που οι γεωργοί βγάζουν συχνά
αρχαία κατά το όργωμα των χωραφιών τους.
Αν θυμάμαι καλά και δεν έχω πέσει θύμα παραπληροφόρησης στην περιοχή
όπου βρέθηκαν τα ευρήματα βρίσκεται το αρχαίο Πέλλιο.


Υ.Γ Το Υψηλό μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι ο νέος ανταγωνιστής των Σπηλαίων
που με βάση τα νέα ευρήματα είναι το κέντρο της αρχής του ελληνικού πολιτισμού.
 • Stergios
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Στέκεται όρθιος
 • Δημοσιεύσεις: 91
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ:Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 11 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #744

Σε λίγες ημέρες, πιθανόν και μέσα στον Ιανουάριο, θα αναρτηθεί στην κεντρική μας σελίδα, η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δαμάσκος Δημήτριος.
Ο κύριος Δαμάσκος σε συνεργασία με τον συνάδελφό του, κύριο Πλάντζο Δημήτριο, επίσης επίκουρο καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας, είναι επικεφαλής των ανασκαφών που ξεκίνησε το πανεπιστήμιο, το καλοκαίρι του 2009, στη θέση Παραβέλα, λίγο έξω από το Άργος Ορεστικό και οι οποίες εκτός απροόπτου θα συνεχιστούν το καλοκαίρι του 2010. Η συνέντευξη δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η καθυστέρηση στη δημοσίευσή της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε κατορθώσει μέχρι στιγμής να πάρουμε στα χέρια μας κάποιες φωτογραφίες που θα συμπληρώσουν το άρθρο.

paravela_anaskafes.jpg

Σε ερώτησή μας προς τον καθηγητή για το κατά πόσο αληθεύουν οι φήμες ότι έξω από το Άργος Ορεστικό βρίσκεται θαμμένο θέατρο, μας απάντησε ότι από την μέχρι σήμερα δική του έρευνα, δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, μελλοντικά, οι υποθέσεις αυτές να επαληθευθούν καθώς με βάση τη μελέτη των ευρημάτων της Παραβέλας και όχι μόνο, έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή της αρχαίας Διοκλητιανούπολης πιθανόν να υπήρχε ολόκληρη Ρωμαϊκή πόλη, παλαιότερη της Διοκλητιανούπολης.

Η συνέντευξη του κυρίου Δαμάσκου θα αναρτηθεί σύντομα στη σελίδα μας, άσχετα από το αν καταφέρουμε να πάρουμε τις φωτογραφίες που θεωρούμε ότι θα κάνουν πληρέστερο το άρθρο. Τα όσα μας είπε ο καθηγητής είναι άκρως ενδιαφέροντα και ρίχνουνε φως σε μία υπόθεση που ξανανοίγει μετά από 20 περίπου χρόνια. Εάν όλα πάνε καλά, τη συνέντευξη θα συνοδεύσει και οπτικό υλικό από το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Άργους Ορεστικού, το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, παρόλο που έγιναν προσπάθειες να ανοίξει μέσα στο 2009.

ΥΓ1. Αυτός που ανακάλυψε τις πόρτες έκανε τη μισή δουλειά.
Την δουλειά ολοκλήρωσε αυτός που ανακάλυψε τις κλειστές πόρτες...
ΥΓ2. Έκανα ποδαρικό... Καλή χρονιά σε όλους!
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Αρχαία Θέατρα στο Νομό μας; 10 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #1151

Σερφάροντας στο φόρουμ της σελίδας μας, έπεσα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και σκέφτηκα να το επαναφέρω για λίγο στις πρώτες θέσεις.
Έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία δημοσίευση εδώ μέσα και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πήραμε κάποιες σοβαρές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω...
Απαντήσεις που δεν είναι του παρόντος να τις δημοσιεύσουμε.
Ο τίτλος του θέματος όμως ίσως θα έπρεπε να είναι διαφορετικός.
Μικρή σημασία έχει αν υπάρχουν ή όχι, θαμμένα θέατρα στην περιοχή μας.
Αυτό είναι ένα μυστικό που βρίσκεται καλά κρυμμένο στα χώματα της Ορεστίδας. Το μείζον ζήτημα είναι αν και κατά πόσο είναι έτοιμη μία κοινωνία να προστατεύσει την κληρονομιά της... Είναι ένα ερώτημα που επιδέχεται πολλές απαντήσεις κι ο καθένας μπορεί να κάνει τις σκέψεις του και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το δικό μου συμπέρασμα από τις επαφές που έχουμε όλο αυτό το διάστημα που κάνουμε την δική μας "έρευνα", είναι πως αν και εφόσον υπάρχουν θαμμένα θέατρα κάπου κοντά στα σπίτια μας, καλώς υπάρχουν έτσι όπως υπάρχουν, κι ας παραμείνουν εκεί, μέχρι τον αιώνα τον άπαντα.
Έτσι τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν...
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.25 δευτερόλεπτα