Η πλατεία Ιπποδρομίου (για όσους δεν γνωρίζουν) βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά στην πλατεία Ναυαρίνου (μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης). Την ιστορία για την κατάρα της πολυκατοικίας που έπεσε στο σεισμό του 1978, έτυχε να την ακούσω κι εγώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη συμπρωτεύουσα και μάλιστα είχα επισκεφθεί με 2 συμφοιτητές μου το μέρος από καθαρή περιέργεια.
Η "ορθολογική" προσέγγιση του θέματος δίνει την εξής ερμηνεία για την πτώση του κτιρίου:
Στο ισόγειο της πολυκατοικίας λειτουργούσε ζαχαροπλαστείο (το οποίο αν θυμάμαι καλά, άνοιξε ξανά μετά την κατάρρευση, κάπου εκεί κοντά), ο ιδιοκτήτης του οποίου προκειμένου να κάνει πιο άνετο και λειτουργικό τον χώρο της επιχείρησής του, αφαίρεσε μία ή δύο κολόνες, οι οποίες στέκονταν σαν μπάστακες ανάμεσα σε σοκολατίνες, τρίγωνα Πανοράματος και κουραμπιέδες, και ήταν τμήμα του σκελετού της πολυκατοικίας (δεν γνωρίζω αν όντως συνέβη έτσι αλλά πάλι μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην τον σταμάτησε κάποιος, καθώς δεν χρειάζεται να είσαι και επιστήμονας για να καταλάβεις τι πάει να γίνει σε αυτήν την περίπτωση). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μετατόπιση φορτίου στις υπόλοιπες κολόνες και την αλλαγή στην στατικότητα του κτιρίου, προς το χειρότερο. Ο σεισμός απλώς τελείωσε τη δουλειά που ξεκίνησε ο ζαχαροπλάστης.
Και πράγματι αυτή θα ήταν μια καλή απάντηση στο γιατί έπεσε η πολυκατοικία αλλά από την άλλη μεριά, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η κατάρα της πλατείας Ιπποδρομίου ήταν αυτή που ώθησε τον ζαχαροπλάστη να κόψει τις κολόνες στο συγκεκριμένο μέρος, με επακόλουθο την πτώση της πολυκατοικίας που έστειλε στον άλλο κόσμο 29 ανθρώπους...
Όπως αναφέρει και ο από πάνω μου, η αυθεντικότητα της ιστορίας δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία εδώ μέσα, καθώς ούτε ζαχαροπλάστες είμαστε, ούτε πολιτικοί μηχανικοί.
Αν πάντως κάποιος από σας έχει σκοπό να σηκώσει καμιά πολυκατοικία, ας πάει καλύτερα σε κάποιον μηχανικό. Οι ζαχαροπλάστες να κάτσουν στα αυγά τους που στο κάτω κάτω είναι και ένα από τα βασικά συστατικά των γλυκών.