Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Χωριά φαντάσματα του Γράμμου

Χωριά φαντάσματα του Γράμμου 14 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1049

Μιας και ειδα ενα αφιερωμα για χωρια φαντασματα αναφερω εδω μερικα στην περιοχη του Γραμμου και του Βοϊου.
Εκτος απο τα πιο γνωστα: Λειβαδοτόπι, Μονόπυλο, Σλήμνιτσα,Ζούζουλη που συναντα κανεις σημερα δυο τρια ατομα, κατα τη διαρκεια του 20ου αι. μερικα απο τα χωρια που εγκαταλείφθηκαν ειναι τα εξης:
Λιανοτόπι, πανω στον δρομο προς το χωριο Γραμμος, μετα το Πευκο
Φούσια, στον δρόμο απο Γραμμο προς Σλημνιτσα
Παλαια Κοτυλη, μετα τη Ν. Κοτυλη δεξια
Γλυκονέρι, αρκετα πριν απο το Πευκο στριβεις αριστερά
Περιστερά (Λιτσιστέρι), κανα 5-6 χιλιόμετρα μετα το Νεστοριο στον δρομο προς Κοτυλη στριβεις δεξια σε χωματοδρομο
Σκιερο (Λουβράδες), μετα τη διασταυρωση Μελανθιου προς Νικη στριβεις νομιζω στον πρωτο χωματοδρομο αριστερα

Πολλα΄απο αυτά δεν εχουν τιποτα. Αλλα οσο μπορω να δω στο zoom του google, εγκατελειμενα σπιτια σαν του Κρανιωνα εχουν η Παλια Κοτυλη, το Γλυκονερι και λιγο το Λιανοτοπι
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος

Απ:Χωριά φαντάσματα του Γράμμου 14 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1053

Καλώς ήρθες στην παρέα μας billkos.
Ένα μέλος της cyberotsarkas πριν λίγο καιρό μας είπε για ένα χωριό φάντασμα κοντά στο χωριό Πεύκος.
Πέτρινα σπίτια πάνω στα βράχια... σε έναν παλιό δρόμο (χωματόδρομο μάλλον).
Μπορεί να είναι και το χωριό Περιστερά.
Αν είναι κανένα από αυτά καλό θα ήταν να πάμε μια βόλτα...

Billkos δεν μας είπες από που είσαι φίλος... Ρίξε μια ματιά εδώ να σε γνωρίσουμε καλύτερα...
www.cyberotsarka.gr/index.php?option=com...15&limitstart=45
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ: Χωριά φαντάσματα του Γράμμου 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1233

Για την περιοχή του Λιανοτοπίου που βρίσκεται πάνω από το Πεύκο και κοντά στο αντάρτικο νοσοκομείο και τη μονή του Αγίου Ζαχαρία, αξίζει ξεχωριστή εξόρμηση και οι πληροφορίες λένε ότι οι περισσότεροι κάτοικοί του ήταν χρυσοχόοι.
Την εποχή που το χωριό ήκμαζε ή τέλος πάντων είχε μια κανονική ζωή, οι μεταφορές γινόντουσαν δύσκολα και κυρίως με ζώα. Υποθέτω επομένως ότι θα ήταν λίγο δύσκολο να μεταφέρουν κάποιοι από μακρινή περιοχή τον χρυσό για επεξεργασία μέχρι το χωριό. Το γρήγορο συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι οι Λιανοτοπίτες μάζευαν από κάπου κοντά τον χρυσό και στην συνέχεια τον εμπορεύονταν.
Ο χρυσός πέρα από τα ορυχεία, εντοπίζεται και σε ποτάμια. Το βουνό είναι γεμάτο ρέματα που πολλά έχουν νερό σχεδόν όλο τον χρόνο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πάμε για να βγάλουμε χρυσό αλλά το αναφέρω ως πληροφορία.
Έχω επίσης και την μαρτυρία ενός ηλικιωμένου από παρακείμενο χωριό (συνταξιούχου χημικού μηχανικού σήμερα) ότι ο Γράμμος είναι γεμάτος με χρυσό και δεν αναφερόταν στις λίρες του εμφυλίου που κάποιοι ψάχνουν ακόμα και σήμερα...
Οι Λουβράδες βρίσκονται ανάμεσα στο Πετροπουλάκι και το Καστανόφυτο (διαδρομή με τα πόδια από το Πετροπουλάκι περίπου 30 λεπτά) και σήμερα πρέπει να σώζεται μόνον η εκκλησία. Είναι μία εξόρμηση που τη συζητάμε πολύ καιρό αλλά δεν έτυχε μέχρι σήμερα να την πραγματοποιήσουμε μολονότι στο Πετροπουλάκι έχουμε πάει 4 ή 5 φορές.
Το Γλυκονέρι βρίσκεται σε μια πλαγιά όπως πας για Πεύκο πάνω ακριβώς από τη διασταύρωση για Λιβαδοτόπι (το χωριό φαίνεται από τον δρόμο) και έχει 3 ή 4 σπίτια, υποθέτω αναστηλωμένα. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη με αυτοκίνητο.

glykoneri.jpg

Το Λιτσιστάρι πρέπει να βρίσκεται πλησιέστερα στην Κοτύλη απ’ ότι στο Νεστόριο.
Στην Κοτύλη έχουμε πάει και για το χωριό Φούσια δεν γνωρίζω τίποτα αλλά όλο και κάποιος θα γνωρίζει για να μας πει.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ: Χωριά φαντάσματα του Γράμμου 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1236

garavela τα ίδια λέμε..
επίσης άλλα εγκατελειμένα χωριά του νομού είναι:
Λιβάδια Τούχουλης (Τσαΐρ), μετά τον Πεύκο προς Γράμμο κοντά στο παλίο μοναστήρι της Ζ. Πηγής
Βερτενίκ, κοντά στα Φούσια ανάμεσα στον Γράμμο και τη Σλήμνιτσα
Αγ. Ζαχαρίας (Ζαγκάρι), πλησίον του ομώνυμου παλιού μοναστηριού στον Γράμμο
Μυροβλήτης, πάνω στον δρόμο απο το Πεύκο στο Πευκόφυτο
Πριόνιο, κοντά στον Μυροβλήτη, λίγο πιο ΒΔ
Αγ. Δημήτριος (Λαμπάνιστα), ΒΔ της Ιεροπηγής προς τα σύνορα
Κορφούλα, πάνω από τους Κομνηνάδες εντός των συνόρων
Τσάρτσιστα[/b, μετά το Καλοχώρι προς Νεστόριοσε χωματόδρομο δεξιά
[b]Ακόντιο
(Τερστενίκα), που έχετε ήδη πάει στο άρθρο για τα οχυρά του Μεταξά
Καλή Βρύση, που πρέπει να κατοικείται ακόμη και βρίσκεται δυικά της Λιποταμίας προς τα σύνορα, όπου έχει και ένα φυλάκιο του στρατού
Μοσχοχώρι (Βάμπελ), που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα πάνω από την Κρυσταλλοπηγή αλλά ανήκε αρχικά στην Καστοριά
Επίσης, 5-6 εγκατελειμμένα χωριά έχει στις Πρέσπες, αλλά ξεφεύγουμε πολύ
Τα παλιά χωριά που συγκρότησαν το Επταχώρι νομίζω τα γνωρίζετε, εγώ ξέρω το Παλιοκρίμινι που είχε και μεγάλο βυζαντινό μοναστήρι και το Πόλε.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο έργο κάθε εξόρμηση που κάνετε και κάθε έρευνα που πρέπει να γίνει. Τα ίδια τραβάω και εγώ σε κάθε ανάρτηση. Γι' αυτό μη σας πολυζαλίζω και δείτε εσείς ποιες εξορμήσεις έχουν προτεραιότητα. Απλά, τα αναφέρω για να τα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας αν ήδη δεν τα γνωρίζετε.
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος

Απ: Χωριά φαντάσματα του Γράμμου 14 Χρόνια πριν #1244

Έχουμε πάρει ένα μικρό έργο στο Γιαννοχώρι και με χαρά διαπίστωσα ότι κάποια απο τα χωρια αυτά πλέον οδεύουν προς την έξοδο από την λίστα των "φαντασμάτων", μιας και υπάρχει συνεχής ανοικοδόμηση, κυρίως απο ιδιώτες. Το ευχάριστο επίσης είναι, ότι τα νέα κτίσματα διατηρούν την παραδοσιακή τεχνοτροπία.

Υ.Γ. Υπάρχει κι ένας αξιόλογος καταρράκτης εκεί πριν το Λιβαδοτόπι, για τον οποίο δεν έψαξα εδώ να δω αν ...σας ξέφυγε. Οπότε, σε αντίθετη περίπτωση καταρρακτολόγοι ετοιμαστείτε...
  • kastorasgr
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανέβηκε στην περπατούρα
Αφού μαζι τα φάγαμε, γιατι πεινάμε μόνοι?...
-Παροιμία της σύγχρονης Ελλάδας-

Απ: Χωριά φαντάσματα του Γράμμου 14 Χρόνια πριν #1249

• Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.20 δευτερόλεπτα