Δυστυχώς ο Γράμμος παραμένει μέχρι τις μέρες μας πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για αρκετούς. Δεν θα κρίνω αν σωστά συμβαίνει αυτό ή όχι, και ποιος έχει δίκιο ή άδικο, διότι δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Ορισμένοι όμως από αυτούς που συνεχίζουν να συντηρούν ακόμα και σήμερα που βρισκόμαστε στο καναβάτσο, ένα κλίμα διχόνοιας που κάποτε χώρισε στα δύο την πατρίδα μας, είμαι σίγουρος ότι τον Γράμμο δεν τον έχουν δει, ούτε από φωτογραφίες...
Δεν είναι το ψηλότερο βουνό της πατρίδας μας, είναι όμως ένα από τα ογκωδέστερα και οπωσδήποτε τα ομορφότερα. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι κάθε φορά που ανεβαίνουμε στον Γράμμο, στην ουσία προετοιμάζουμε ταυτόχρονα και την επόμενη εξόρμηση. Για να το γνωρίσει κάποιος καλά θα πρέπει να το επισκεφθεί πολλές φορές και σίγουρα θα πρέπει να το περπατήσει.
Ίσως κάποτε βρεθεί ο χρόνος για να αναρτηθεί στην αρχική σελίδα ένα πλήρες θέμα και από την τελευταία εξόρμηση που κάναμε πάνω στο βουνό (30 Σεπτεμβρίου 2012), φτάνοντας μέχρι την κορυφή Περήφανο ή Σκίρτση, σε υψόμετρο 2444 μέτρων, από όπου και οι φωτογραφίες που επισυνάπτω.
Σε λίγες μέρες, εκτός απροόπτου, θα ξανανέβουμε στον Γράμμο με κατεύθυνση το Πάρκο Εθνικής Μνήμης ή Συμφιλίωσης για να συλλέξουμε κάποια από τα ιδιαίτερα μυστικά που κουβαλάει το ψηλότερο βουνό του νομού μας, ενώ το καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις στις κορυφές των Αρρένων, πάνω από Χρυσή και Πευκόφυτο, όπου πολλά από τα σημάδια που άφησε πίσω του ο εμφύλιος αρνούνται πεισματικά να εξαφανιστούν από τον χρόνο, ίσως για να μας θυμίζουν τα δεινά που πέρασε στην πρόσφατη ιστορία της, η πατρίδα μας…
Το πεδίο είναι πολύ μεγάλο κι ευτυχώς έχει αρχίσει και πέφτει λίγο η αμόλυβδη (όχι και τίποτα σπουδαίο όμως, από το ρετιρέ του εικοστού ορόφου κατέβηκε στον δέκατο ένατο όροφο). Ελπίζω το επόμενο ποστάκι μου εδώ μέσα να είναι λιγότερο ασύνδετο από το παρόν και να έχει προηγηθεί κάποιο σχετικό θέμα στην αρχική.
ΥΓ1. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα, παραλία, τσόκαρο και φραπές. Εξίσου όμορφα και τολμώ να πω ακόμα περισσότερο όμορφα είναι τα βουνά της.
ΥΓ2. Στα ίδια χώματα που ποτίστηκαν με αίμα και γράφτηκε το έπος του 1940, λίγα χρόνια μετά, με το ίδιο αίμα δηλητηριάστηκε η ελληνική ιστορία...