Μία ακόμη προσπάθεια για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, αποτελεί η έκδοση από τη Νομαρχιακή Αυτοδικοίκηση Καστοριάς, του λευκώματος-οδηγού με τίτλο: "Τα μονοπάτια του Γράμου".
Το συγκεκριμένο βιβλιαράκι πρέπει να εκδόθηκε στα τέλη του 2008 κι έπεσε στα χέρια μας καθαρά από σπόντα κι αφού χρειάστηκε να γκρινιάξουμε λίγο σε υπάλληλο της Νομαρχίας.
Στον τουριστικό αυτό οδηγό της περιοχής μας, γίνονται αναφορές στην ιστορία του νομού, υπάρχουν χάρτες και παρατίθενται στοιχεία για πολλούς από τους οικισμούς και τα μονοπάτια του Γράμου. Ο αναγνώστης μπορεί ακόμα να βρει πληροφορίες για τα Όντρια, το Βίτσι, τα Ακριτοχώρια, τα Καστανοχώρια, ενώ παρουσιάζονται τοπικά ήθη και έθιμα, συνοδευόμενα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
Πρόκειται για ένα βιβλιαράκι τσέπης εξαιρετικά επιμελημένο, έναν συνοπτικό οδηγό που διαβάζεται εύκολα και διαφημίζει πολύ εύστοχα την περιοχή μας, μέσα στις 100 περίπου σελίδες του.
Η απορία μας όμως είναι που διατίθενται τα συγκεκριμένα βιβλιαράκια, καθώς δεν θυμάμαι να φρόντισε ποτέ κανείς από την τοπική αυτοδιοίκηση να μας ενημερώσει με κάποιον τρόπο, για τα εν λόγω έντυπα (και όχι μόνον αυτά - στο αρχείο μας υπάρχουν κι άλλες σημαντικές εκδόσεις της Νομαρχίας, οι οποίες κι αυτές με τη σειρά τους, βρέθηκαν εντελώς τυχαία στη βιβλιοθήκη μας).
Κι αν ο στόχος είναι να διατεθούν σε συγκεκριμένα μέρη για να προσελκύσουν τουρίστες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει υπάρχουν και στα σπίτια των Καστοριανών. Για να μπουν όμως μέσα στα σπίτια μας, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε που θα τα βρούμε, καταβάλλοντας φυσικά, ανάλογο αντίτιμο.
ΥΓ1. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Καστοριάς (
www.kastoria.gr), μπορεί κάποιος να βρει σημαντικά στοιχεία για τον Γράμμο αλλά και για πολλές ακόμα τοποθεσίες της περιοχής μας, με φτωχό όμως φωτογραφικό υλικό.
ΥΓ2. Γράμμος... τελικά με δύο "μ" ή με ένα;