Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Καταρράκτες Νοστίμου

Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1575

Παίρνω σκυτάλη από το κεντρικό άρθρο και ανοίγω σχετικό θέμα εδώ μέσα…

Η περιοχή του ρέματος, ξεκινάει δυτικά του Νοστίμου και καταλήγει κάτω από τα Κρύα Νερά. Σε παλαιό χάρτη εμφανίζεται με την ονομασία Βρύσες και πρόκειται για ένα ρέμα κατά μήκος του οποίου σχηματίζονται πολλοί καταρράκτες. Στο συγκεκριμένο ρέμα έχουμε κατεβεί και παλαιότερα (τρεις φορές), πηγαίνοντας στους καταρράκτες των Σπηλαίων. Πριν λίγες εβδομάδες λοιπόν, όπως αναφέρεται και στο κεντρικό άρθρο, ξαναμπήκαμε στο ρέμα, σε ψηλότερο όμως σημείο, ψάχνοντας για τη σπηλιά του Τάκου, την οποία δεν βρήκαμε. Οι εικόνες που αντικρίσαμε φτάνοντας εκεί, είναι τουλάχιστον απογοητευτικές, δείγμα όμως της μίζερης μας πραγματικότητας. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στο σκουπιδαριό που υφίσταται μέσα στο ρέμα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (οι εικόνες στο σχετικό άρθρο μιλούν από μόνες τους) θέλω όμως να συμπληρώσω λίγα πράγματα...

Όπως προανέφερα, πρόκειται για το ίδιο ρέμα το οποίο τροφοδοτεί με νερό και τους καταρράκτες των Σπηλαίων, οι οποίοι βρίσκονται περίπου δύο χιλιόμετρα βορειότερα και κοντά στα διακόσια μέτρα χαμηλότερα. Κι εδώ υπάρχει μία αντίφαση... Οι Σπηλαιώτες, από τη μία μεριά, έχουν κάνει προσπάθειες να αναδείξουν το τμήμα του ρέματος που γεωγραφικά τους ανήκει, διαμορφώνοντας με τα φτωχά μέσα που διαθέτουν το μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες του χωριού, διοργανώνοντας παράλληλα περιπάτους (τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο), κι από την άλλη, στους πιο πάνω ορόφους, οι κοντοχωριανοί Νοστιμιώτες (ή όποιοι, τέλος πάντων, αφήνουν εκεί τα σκουπίδια τους) «φρόντισαν» και μετέτρεψαν το ίδιο ρέμα σε πραγματικό σκουπιδότοπο.
Είναι δηλαδή σαν να μένει κάποιος στον πρώτο όροφο που φροντίζει το μπαλκόνι του ώστε να είναι καθαρό, κι ο μόρτης που μένει στο ρετιρέ, να πετάει από το δικό του μπαλκόνι τα σκουπίδια του κι όποιον πάρει η σακούλα...

map.jpg

rema_vryses.jpg

Είναι ειρωνικό για ένα χωριό σαν το Νόστιμο, παγκοσμίως γνωστό για το μουσείο που διαθέτει και που κάθε χρόνο δέχεται πολλούς επισκέπτες, να αφήνει έρμαιο στις διαθέσεις λίγων μία πολύ όμορφη περιοχή, απλά και μόνο επειδή δύσκολα κάποιος θα την προσεγγίσει. Θεωρώ δεδομένο ότι στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση και κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία να καθαριστεί ο χώρος. Η τοποθεσία μάλιστα εμφανίζεται και ως τμήμα προτεινόμενης διαδρομής, σε έντυπο και ψηφιακό οδηγό της περιοχής, που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο δήμος μας.

katarraktis_nostimou.jpg

katarraktis_spilaiwn.jpg

Γενικότερα η περιοχή στα Καστανοχώρια και στις παρυφές των Οντρίων είναι γεμάτη από μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, άλλους κρυμμένους καλά κι άλλους σε εμφανή σημεία, όπως είναι οι καταρράκτες του Ζευγοστασίου. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εποχικοί, με πλήρη φόρτο τον χειμώνα και την άνοιξη, και ελάχιστο νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου τη γοητεία που εκπέμπουνε κι ένας περίπατος, τουλάχιστον την περίοδο που οι καταρράκτες έχουν νερό, αξίζει από κάθε άποψη. Είναι και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα χωριά μας που εδώ και δεκαετίες έχουν ερημώσει.

ΥΓ. Μέσα στο Πάσχα προτείνω να διασχίσουμε το ρέμα ολόκληρο ξεκινώντας από το Νόστιμο, για να δούμε τι άλλο μπορεί να "κρύβεται" εκεί μέσα. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, υψομετρική διαφορά αφετηρίας και τερματισμού 300 με 350 μέτρα, όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μεταφορικό μέσο στον τερματισμό που θα μας οδηγήσει πίσω στο Νόστιμο για να πάρουμε τα αυτοκίνητα. Εναλλακτικά μπορούμε να ξεκινήσουμε δύο ομάδες με αντίθετες φορές αλλά αυτό δεν το προτείνω γιατί ως γνωστόν διαθέτουμε στις τάξεις μας και μανάβηδες… σόρρυ, προδότες ήθελα να γράψω.
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1577

Όταν πρωτοείδα το άρθρο, πριν το ανοίξω, νόμιζα ότι θα λέει για το άλλο ρέμα ανατολικά του Νοστίμου, που συνεχίζει νότια Ανθηρό, Σπήλιο κλπ

Πραγματικά όμως, τι γίνεται εκεί? Τι παίζει? Πόσα μέτρα είναι ο γκρεμός πάνω από το ρέμα? Μάλλον νομίζουν ότι αν πετάξουν κάτι από εκεί αυτό εξαφανίζεται μπαίνοντας στην κοίλη γή. Στη βάση του γίνεται πανυγήρι..χάϊλαϊτ το πλυντήριο(?) που σκάλωσε στο δέντρο. Πόσες δεκαετίες άραγε να πετιούνται πράγματα εκεί ?
 • billkos
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Στέκεται όρθιος
 • Δημοσιεύσεις: 73

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1583

Πάντως αυτό με "τα σκουπίδια στο ρέμα" μου κάνει κάτι σαν "τα προβλήματα κάτω από το χαλί".

Δε ξέρω πόσες δεκαετίες μπορεί να πέρασαν από τότε που πετάχτηκε το πρώτο σκουπίδι, ένα από τα χάι-λάιτ σκουπίδια για εμένα ήταν μία ηλεκτρική κουζίνα που η μισή είχε καλυφθεί από το έδαφος, από κάτι σαν ασβεστόλιθο που κατεβάζει το νερό.
Η αλήθεια είναι πως και άλλες φορές έχουμε συναντήσει μίνι-σκουπιδότοπους σε διάφορα από τα μέρη που έχουμε γυρίσει αλλά είτε η τοποθεσία είτε ο όγκος των σκουπιδιών δεν μας έκαναν να χαλαστούμε τόσο πολύ ως περιηγητές ώστε να το αναφέρουμε κάπου στη σελίδα. Όχι ότι δε μας ενόχλησε, ούτε ότι δε θέλουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση... Απλά σίγουρα δεν είχε κανένα νόημα να καταγγείλουμε απλώς και μόνο για να καταγγείλουμε και στο τέλος να μη γίνει τίποτα (σίγουρη κατάληξη).
Η περίπτωση του Νοστίμου όμως υπερβαίνει κατά πολύ τα στάνταρτς. Τόσο το μέγεθος της καταστροφής (οπτικής και περιβαλλοντικής) όσο και η τοποθεσία δε γίνεται να αφήσουν κανέναν μας ασυγκίνητο.
Τώρα... Τι μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό;
Εμετό.. Οκ κάναμε. Εγώ από τα μάτια τον έβγαλα.
Πέρα από αυτό όμως, πραγματικά πιστεύω, τίποτα! Προς το παρόν ειδικά, πολύ πολύ δύσκολα. Δεν είναι από τα μέρη τύπου δασάκι Άργους Ορεστικού 2-3 χαρτομάντηλα από σχολική εκδρομή, 6-7 μπύρες από την πρωτομαγιά (άντε ας μη πω τι άλλο ρυπαίνει το δασάκι στην είσοδο του κοντά!!). Χρειάζεται να στηθεί πολύ μεγάλη επιχείρηση που σίγουρα θα κρατήσει μέρες, αλλά το χειρότερο: θα κοστίσει! Λίγο ή πολύ δε ξέρω, τα σκουπίδια τζάμπα από κει μέσα δε νομίζω να βγουν. Και κακά τα ψέματα ότι κοστίζει αποκλείεται σαν ενδεχόμενο στις ημέρες μας, και λογικό κιόλας.
ΑΡΑ: να σταματήσει!
Απλώς να σταματήσει αυτό το πράγμα. Το αυτονόητο, να μην πεταχτεί ούτε τσίχλα!! Έστω να μείνει ως έχει ώστε αν μια μέρα τα ΠΑΙΔΙΑ μας, τα ΕΓΓΟΝΙΑ μας, τα ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ μας μπορέσουν να καθαρίσουν αυτό το πανέμορφο μέρος να έχουν πιο εύκολο έργο. Τονίζω τις επόμενες γενιές διότι όσο και αν δεn υπάρχει κάπου κουλτούρα περιβαλλοντική, που το δέχομαι εν μέρει, ρε γαμώτο δε μπορώ να το δεχτώ ότι όταν φέρεσαι έτσι δε σκέφτεσαι ότι το περιβάλλον είναι κληρονομιά στους επόμενους, ότι όταν εσύ φύγεις τα σκουπίδια σου θα μείνουν πίσω.
Ο Μαρξ είχε πει ότι η Ιστορία είναι η τριβή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον που τον περικλύει. Το πως θα τροποποιήσει την πραγματικότητα ανάλογα με τις σκέψεις που κάνει. Δε μπόρεσε να το ορίσει αλλιώς ο άνθρωπος και πολύ καλά το είπε. Αυτοί είμαστε λοιπόν, και απ'ότι φαίνεται αυτή είναι η σύγχρονη ιστορία μας... Και γυρνάω πάλι πίσω στην πρώτη φράση του ποστ...


-Μπίλκο νομίζω αυτό που σκάλωσε στο δέντρο πάνω είναι ψυγείο, όχι πλυντήριο.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1584

Λάβαμε ανεπίσημα την πληροφορία ότι ο Δήμος Ορεστίδος έχει πραγματοποιήσει ήδη κάποιες επαφές προκειμένου να απομακρυνθούν τα απορρίματα από το ρέμα. Αυτό θα γίνει μόλις το επιτρέψει ο καιρός καθώς η τοποθεσία είναι λίγο δύσβατη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ότι κάποια αντανακλαστικά στην μικρή κοινωνία μας φαίνεται να λειτουργούν ακόμη κι ευχής έργον θα είναι όταν επιστρέψουμε στους καταρράκτες του Νοστίμου (που θα επιστρέψουμε), για να βρούμε τη σπηλιά του Τάκου, η περιοχή να είναι και πάλι καθαρή. Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν και όλοι όσοι μετέτρεψαν το ρέμα σε σκουπιδότοπο και να σταματήσει οριστικά αυτή η ανεξήγητη συμπεριφορά.

rema_nostimou.jpg

Ο πολιτισμός μας δεν ξεκινάει στη βιτρίνα μας. Εκεί θα έπρεπε να τελειώνει...
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1588

θετική εξέλιξη..τούλια συμφωνώ ότι το πρώτο βήμα είναι να σταματήσει αυτή η πρακτική, αλλά αυτό δεν αρκεί..
ανεπίσημη πληροφορία..χμ
πρέπει να είναι αρκετά δύσκολος ο καθαρισμός λόγω προσβασιμότητας..οψόμεθα κύριοι
 • billkos
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Στέκεται όρθιος
 • Δημοσιεύσεις: 73

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #1625

garavelas έγραψε:

map.jpg

ΥΓ. Μέσα στο Πάσχα προτείνω να διασχίσουμε το ρέμα ολόκληρο ξεκινώντας από το Νόστιμο, για να δούμε τι άλλο μπορεί να "κρύβεται" εκεί μέσα. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, υψομετρική διαφορά αφετηρίας και τερματισμού 300 με 350 μέτρα, όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μεταφορικό μέσο στον τερματισμό που θα μας οδηγήσει πίσω στο Νόστιμο για να πάρουμε τα αυτοκίνητα. Εναλλακτικά μπορούμε να ξεκινήσουμε δύο ομάδες με αντίθετες φορές αλλά αυτό δεν το προτείνω γιατί ως γνωστόν διαθέτουμε στις τάξεις μας και μανάβηδες… σόρρυ, προδότες ήθελα να γράψω.

Κι επειδή σήμερα έχω γενέθλια (κλείνω τα 26) θα σας κάνω δώρο και την είδηση ότι στην ακριβώς από πάνω μου προτεινόμενη εξόρμηση, θα μπούμε και στη "Σπηλιά του Garavela". Έχω διασταυρώσει την είδηση από δύο ανεξάρτητες πηγές, γνωρίζω το σημείο της σπηλιάς (δεν αναφέρομαι στη σπηλιά του Τάκου) και σας λέω ότι δεν θα πάω πριν έρθετε για να μην σας ανάβω φυτίλια.
Ελπίζω μόνο η σπηλιά να μην είναι από αυτές που στον πόλεμο χωρούσε μέσα όλο το χωριό (4 άτομα) και οι αναφορές για συχνές επισκέψεις ή ακόμα χειρότερα για μόνιμη κατοικία του Πέτρου και της οικογένειάς του στη σπηλιά να αποδειχθούν παραμυθάκια.

ΥΓ1. Η σπηλιά δεν έχει όνομα γι' αυτό βιάζομαι να της δώσω το δικό μου.
ΥΓ2. Ξέρω ότι σας έλειψε η μυρωδιά της σπηλαιοϋγρασίας. Ετοιμαστείτε...
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1661

Μπορεί στην σπηλιά του "Γκαραβέλα" (καθιερώθηκε το όνομα!!!) να μην μπόρεσα να έρθω, και να μετάνιωσα που δεν πίεσα τον εαυτό μου να βρει χρόνο, αλλά στη διαδρομή σε όλο το ρέμα θα φροντίσω να είμαι.
Αλήθεια... Στη σπηλια του "Γκαραβέλα" που είναι εύκολη και πολύ συντομη η πρόσβαση, δεν θα ξαναγίνει καμιά εξόρμηση αστραπή?
 • kastorasgr
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ανέβηκε στην περπατούρα
 • Δημοσιεύσεις: 38
Αφού μαζι τα φάγαμε, γιατι πεινάμε μόνοι?...
-Παροιμία της σύγχρονης Ελλάδας-

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1662

Τη βρήκαμε τη σπηλιά kastoras αλλά δεν τη θέλω γιατί δε μ’ άρεσε...
Πρόκειται για βραχοσκεπή που έχει πάρει τη μορφή διαμπερούς σπηλιάς καθώς έχει κλείσει η ανοιχτή της μεριά από πολλούς τόνους χώματος και καταλήγει σε μικρό καταρράκτη,
Είχαμε κι εξακολουθούμε να έχουμε μαρτυρίες για τρεις σπηλιές κοντά στα Κρύα Νερά. Βρήκαμε τις δύο, απομένει άλλη μία. Ελπίζω να είναι αυτή που θα πάρει τελικώς το όνομά μου. Εντοπίσαμε και δύο καταρράκτες αλλά το νερό ήταν ελάχιστο.

krya_nera_1.jpg

krya_nera_2.jpg

Να ενημερώσω ότι χθες που ήταν προγραμματισμένη η βόλτα στους καταρράκτες των Σπηλαίων από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, εμείς είχαμε σκοπό να κατεβούμε ολόκληρο το ρέμα, ξεκινώντας από το Νόστιμο, για να δούμε τι γίνεται εκεί με τον απολιθωμένο σκουπιδότοπο και μήπως κατά τύχη πέσουμε και στη σπηλιά του Τάκου, κι έπειτα να συναντήσουμε τους εξορμηστές του συλλόγου, στους γνωστούς καταρράκτες. Ένα τεχνικό πρόβλημα όμως, μας κράτησε μακριά από αυτήν την εξόρμηση, η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ελπίζω φίλε kastora και με την παρουσία σου. Ίσως τότε επισκεφθούμε ξανά τις "σπηλιές" και τους καταρράκτες των Κρυών Νερών, κάνοντας και μία επιπλέον βόλτα μέχρι την τοποθεσία που εκτιμούμε ότι βρίσκεται η τρίτη σπηλιά που δεν είχαμε τον χρόνο να ψάξουμε, στην τελευταία εξόρμησή μας στην περιοχή.
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1665

Nαι σε όλα...

(Όσο για το σύλλογο, αστο καλύτερα... κι εγω που ήμουν εκεί... άκουσα άτομα να ψάχνουν για τα χρήματα που "έφαγα" τόσα χρόνια... Ευτυχώς αυτοί οι λίγοι που το είπαν είναι ούτως ή άλλως άτομα "καμμένα" και ευτυχως οι περισσότεροι που ήταν και τριγύρω μου, ξέρουν πόσο πολυ χρονο και χρημα έχω διαθέσει τοσα χρόνια... Τι έιπατε για τον Κολωκοτρώνη?)
 • kastorasgr
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ανέβηκε στην περπατούρα
 • Δημοσιεύσεις: 38
Αφού μαζι τα φάγαμε, γιατι πεινάμε μόνοι?...
-Παροιμία της σύγχρονης Ελλάδας-

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 8 Χρόνια, 1 Μήνας πριν #1666

Οι όψιμοι καλοθελητές πάντα βρίσκουν χώρο για να κάνουν την εμφάνισή τους.
Ευτυχώς που δεν έχουμε κάνει ακόμα σύλλογο την Cyberότσαρκα...
ΥΓ. Αυτό με τον Κολοκοτρώνη δεν το έπιασα...
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 7 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1726

Λοιπόν... Ένας χρόνος πέρασε και νομίζω ότι έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε στους καταρράκτες του Νοστίμου και των Σπηλαίων για να διασχίσουμε επιτέλους το ρέμα ολόκληρο και να δούμε τι άλλο μπορεί να κρύβεται εκεί μέσα εκτός από τον Πέτρο και την άφαντη μέχρι σήμερα σπηλιά του Τάκου.

rema_nostimou_spilaiwn_20131128.jpg

Είναι επίσης και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσουμε πόση αξία έχουν τα λεγόμενα κάποιων ανθρώπων που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και οι οποίοι μας ενημέρωσαν πέρσι τον Φεβρουάριο ότι μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε θα γινόντουσαν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την περιοχή για να αναπνεύσουν και πάλι οι καταρράκτες.

orizontes_nostimo_2013.02.07.jpg

orizontes_nostimo_2013.02.071.jpg

orizontes_nostimo_2013.02.072.jpg

orizontes_nostimo_2013.02.073.jpg

ΥΓ. Μάγκες, πάμε καμιά τσάρκα γιατί έχω μουδιάσει με την αδράνεια των τελευταίων μηνών. Μην περιμένετε να παίρνω πάντα εγώ την πρωτοβουλία για τις εξορμήσεις. Έχω και μια ηλικία πλέον και τώρα με την υγρασία της εποχής, έχω σκουριάσει σε βαθμό επικίνδυνο που ούτε το calgon μπορεί να με βοηθήσει...
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Καταρράκτες Νοστίμου 7 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1735

2014.jpg
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.37 δευτερόλεπτα