Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Καταρράκτης Βέλους

Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #197

Φωτογραφία (< φως + γραφή): η τέχνη της παραγωγής μόνιμων εικόνων με την επίδραση του φωτός σε χημικά παρασκευασμένη επιφάνεια και η εικόνα που παίρνεται με αυτόν τον τρόπο (Ερμηνευτικό λεξικό Τεγόπουλου – Φυτράκη).

Η φωτογραφία όμως είναι και ταξίδι στο χρόνο κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά στην παραπάνω ερμηνεία...

katarraktis_Velous_1978.jpg

Ο καταρράκτης του Βέλους μπορεί να μην είναι ο πιο εντυπωσιακός από όλους όσους έχουμε επισκεφθεί, φαίνεται όμως να είναι ο μοναδικός που προσφέρεται για θερινές δροσερές βουτιές στη λιμνούλα που σχηματίζεται στα πόδια του (και που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους) και που σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες των ντόπιων, παρόλο που τα νερά λιγοστεύουν σημαντικά το καλοκαίρι, οι ποσότητες είναι αρκετές ώστε να διατηρηθεί το νερό της λίμνης.
Η φωτογραφία που επισυνάπτεται παραπάνω θα μπορούσε να έχει τίτλο "Cyberότσαρκα στο παρελθόν" και είναι τραβηγμένη το καλοκαίρι του 1978 στο Βέλος όταν ακόμη το χωριό είχε κόσμο (όπως και τα περισσότερα χωριά) και η νεολαία κατέβαινε στον καταρράκτη για να περάσει ευχάριστα τα καλοκαιρινά απογεύματα.
Με την δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας εγκαινιάζονται κατά κάποιο τρόπο και τα "ταξίδια στο παρελθόν" μέσα από τη σελίδα μας και τα οποία θα ξεκινήσουμε με πληρέστερα αφιερώματα σύντομα. Έχουμε στη διάθεσή μας κι άλλες παλιές φωτογραφίες από τον καταρράκτη του Βέλους (και όχι μόνο) αλλά θα τις δημοσιεύσουμε όταν θα έρθει η ώρα να συντάξουμε και εκτενέστερο άρθρο.
Έτσι... για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουμε εμείς οι πιο νέοι (εδώ βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα στο γεγονός ότι οι πιο πολλοί απο τους παλιότερους δεν έχουν σχέση με ίντερνετ, φόρουμ και λοιπά μπλιμπλίκια αλλά θα το λύσουμε και αυτό).

ΥΓ1. Να ευχαριστήσουμε τον κύριο Βασίλη για την πολύτιμη βοήθειά του τόσο κατά την εξόρμησή μας στον καταρράκτη του Βέλους όσο και για το φωτογραφικό υλικό που μας εξασφάλισε και που σύντομα θα σηκώσουμε στη σελίδα.
ΥΓ2. Προσωπικά, τις παλιές φωτογραφίες τις θεωρώ ιστορικά ντοκουμέντα για κάθε σπίτι και σίγουρα κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στα άλμπουμ κάθε οικογένειας. Προτείνω λοιπόν, όσοι έχετε στη διάθεσή σας σαρωτή στο σπίτι ή την εργασία σας να αρχίσετε από τώρα να τις σκανάρετε έτσι ώστε να τις έχετε και σε ψηφιακά αρχεία για παν ενδεχόμενο.
ΥΓ3. Προς συνοδοιπόρους cyberοτσαρκαδόρους: Έλεος! Δεν μπορώ άλλους καταρράκτες... Ας δώσουμε ένα τέλος! Όχι για μένα... Για τη φουκαριάρα τη μάνα μου που δε προλαβαίνει να μου στεγνώνει ρούχα και παπούτσια...
Παρεπιπτόντως, στο Ζευγοστάσιο φωτογραφήσαμε 7 τελικά αλλά και πάλι δεν φτάσαμε ως εκεί που θέλαμε...

Με εκτίμηση
Damianos Garavelas
Καταρρακτολόγος
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #205

...και η ειρωνία είναι ότι ελάχιστα άτομα γνωρίζουν την ύπαρξη τους...
  • kastorasgr
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανέβηκε στην περπατούρα
Αφού μαζι τα φάγαμε, γιατι πεινάμε μόνοι?...
-Παροιμία της σύγχρονης Ελλάδας-

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #211

garavelas έγραψε:
Έτσι... για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουμε εμείς οι πιο νέοι (εδώ βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα στο γεγονός ότι οι πιο πολλοί απο τους παλιότερους δεν έχουν σχέση με ίντερνετ, φόρουμ και λοιπά μπλιμπλίκια αλλά θα το λύσουμε και αυτό).

Ας εστιάσουμε στο να μαθαίνουν οι νέοι...
Οι παλιότεροι, αν θες την άποψη μου garavela, ποτέ δεν θα μάθουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ και τα λοιπά "μπλιμπλίκια" (ελάχιστοι από αυτούς το κάνουν ή θα το κάνουν), το θέμα είναι οι νέοι που ασχολούνται με τα "μπλιμπλίκια" να μαθαίνουμε. Και με τις δυνατότητες που μας παρέχει το διαδίκτυο να προωθούμε αυτά που μαθαίνουμε γιατί αλλιώς θα χαθούν. Ποιός κάθεται όμως να μάθει; Η αποχαύνωση της νεολαίας -για την οποία το μεγαλύτερο μερίδιο δεν φέρουν οι ίδιοι οι νέοι- που ως αποτέλεσμα έχει την μαζοποίηση και την αστυφιλία ερημώνουν χωριά, κάνουν παραδόσεις αιώνων και φυσικές ομορφιές να ξεχνιούνται με τον καιρό και να φαίνονται εξωτικές μέσα από το πρίσμα της τσιμεντούπολης.
Και δεν βάζω τον εαυτό μου απ'έξω. Απλά θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον προσπαθώ.
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #284

Ένα μικρό βιντεάκι από την εξόρμηση μας.
Από το νεοσύστατο channel της cyberότσαρκας στο youtube.
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
ΑΘ10

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #293

Καταρράχτες βέλους πρέπει να γίνει το θέμα γιατί όπως πληροφορηθήκαμε υπάρχει άλλος ένας και πολύ μεγαλύτερος.
Πρέπει να το κανονίσουμε και αυτό σιγά σιγά πριν τα νερά λιγοστέψουν.
Προτείνω να πάμε το σαβ/κο που μας έρχεται 14-15 Φεβρουαρίου.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #307

Ο καταρράκτης του Βέλους, μήνα Φεβρουάριο, με πολύ περισσότερο νερό στις αποσκευές του.

velos_febrouarios_2009.jpg

Και μία ανακοίνωση:
Επόμενη εξόρμηση της Cyberότσαρκας το ερχόμενο Σάββατο 14/02 (ημέρα των ερωτευμένων με τους καταρράκτες, θα κόψουμε και βασιλόπιτα), προς αναζήτηση του 2ου καταρράκτη του χωριού, που οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι και μεγαλύτερος του πρώτου.
Όσοι πιστοί, καταρρακτολόγοι και μη, προσέλθετε...

Με εκτίμηση
Damianos Garavelas
Σπηλαιολόγος
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #341

Με μία εβδομάδα καθυστέρηση, ο 2ος καταρράκτης του Βέλους μπήκε και αυτός στη λίστα με τους... έχω χάσει το λογαριασμό, υπολοίπους καταρράκτες του νομού μας.
Είναι μεγαλύτερος του πρώτου, σίγουρα δεν είναι ο πιο εντυπωσιακός από όλους όσους έχουμε δει μέχρι τώρα, η διαδρομή αξίζει (αν και δεν είναι και η ευκολότερη καθώς περιλαμβάνει αρκετό περπάτημα μέσα στο φαράγγι της περιοχής) και τον αδικήσαμε καθώς έχουν αρχίσει και λιώνουν οι σταλαγμίτες που τον περιβάλλουν.
Εάν ξαναπάμε κάποτε στον 2ο καταρράκτη του Βέλους, ο μήνας Ιανουάριος είναι μάλλον ο καλύτερος.

velos_2.jpg

ΥΓ1. Πριν από 8 μήνες, αν με ρωτούσε κάποιος, που μπορεί να πάει να δει κάποιον καταρράκτη, μάλλον θα τον έστελνα στην Έδεσσα.
Τα δεδομένα άλλαξαν καθώς ο νομός Καστοριάς αποδεικνύεται νομός... καταρράκτης.
Πολλά περισσότερα στο άρθρο "Καταρράκτες Βέλους Νο 2".
ΥΓ2. Επόμενη καταρρακτοκατάσταση στο Πετροπουλάκι.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #402

Αφού σας ενημερώσω ότι έχουν προστεθεί τρεις φωτογραφίες στο άρθρο που αφορά στον πρώτο καταρράκτη του χωριού, να συμπληρώσω ότι, σχετικά κοντά στο Βέλος (συγκεκριμένα κάτω από το Σκαλοχώρι, εντός του Νομού Κοζάνης) εντοπίσαμε κι άλλον καταρράκτη στην τοποθεσία Κουβεντάρι, στις παρυφές των Οντρίων.
Δυστυχώς όμως τα νερά ήταν ελάχιστα.
Όταν καταφέραμε και φτάσαμε εκεί (δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος για να πάει κάποιος), είχε σουρουπώσει και δεν είχαμε τον χρόνο να βγάλουμε πολλές φωτογραφίες. Αρκεστήκαμε σε κάποιες λίγες από ψηλά, που όμως δεν αποτυπώνουν καθόλου πιστά το τοπίο, καθώς δεν προλάβαμε να κατεβούμε κάτω. Ο καταρράκτης είναι αρκετά ψηλός, οι βράχοι που τον περιβάλλουν κάθετοι και επιβλητικοί (χαρακτηριστικοί στα Όντρια) κι όταν μας δοθεί η ευκαιρία, θα ξαναπάμε για να περπατήσουμε και στο φαράγγι που ξεκινάει από την κορυφή του καταρράκτη και τελειώνει μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα.

kouventari.jpg
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ:Καταρράκτης Βέλους 16 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #415

Φίλε garavela μιας και μας έριξε πάλι χιόνι και είναι αρκετό πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος καταρράχτης αυτή την φορά θα έχει νερό και καλό θα ήταν να πάμε το Σαβ/κο που μας έρχεται.
Τι λέτε; Ας του δώσουμε μια ευκαιρία ακόμα αυτές τις μέρες γιατί πιστεύω ότι τώρα θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ: Καταρράκτες Βέλους 12 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1540

Η φωτογραφία που ακολουθεί με μία πρώτη ματιά δεν θα σας πει απολύτως τίποτα...
Για τον ψηλό ΑΕΚτζή όμως θα είναι η αφορμή για τη δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια η οποία και θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2013 όταν θα υπηρετεί τη μαμά πατρίδα κι όταν τα χιόνια θα δώσουν ζωή στους καταρράκτες...

katarraktis_velous_3os.jpg

Μετά λοιπόν την επική εξόρμηση στον δεύτερο καταρράκτη του Βέλους, του οποίου το άρθρο ετοίμασε κάποτε ο ψηλός, πλησιάζει η ώρα και για τον τρίτο καταρράκτη του χωριού. Η ανακάλυψη έγινε χθες στο περιθώριο του εντοπισμού μιας αρκουδότρυπας σε άλλη τοποθεσία, ανάμεσα σε Βέλος και Σκαλοχώρι. Η τρύπα βρέθηκε, είναι καλυμμένη με χώμα, και από την μικρή εμπειρία που διαθέτω πρέπει να σταματάει στα τρία μέτρα, όσα δηλαδή μπόρεσα να δω.

velos_trypa.jpg

Ο άνθρωπος που με ανέβασε χθες στο Βόιο αποδείχθηκε αξιόπιστος μάρτυρας καθώς αυτά που αντικρίσαμε ήταν αυτά που μου περιέγραψε, όπως ακριβώς τα περιέγραψε, χωρίς παπάρες του τύπου... χωράει όλο το χωριό, παίζουμε μπάλα μέσα στη σπηλιά και τα σχετικά. Βρήκαμε την τρύπα αλλά το αποτέλεσμα της έρευνάς μας δεν ήταν το ευκταίο. Ίσως αν καθαρίσουμε την τρύπα από τα χώματα, μπορέσουμε να προχωρήσουμε βαθύτερα, θεωρώ όμως εξαρχής την προσπάθεια καταδικασμένη. Ό ίδιος άνθρωπος μου έδειξε και τον καταρράκτη. Βέβαια, κοιτώντας τον καταρράκτη τώρα χωρίς νερό, είναι σα να βλέπεις γκόμενα χωρίς πιασίματα...

ΥΓ. Φεύγοντας από το χωριό έμαθα ότι κοντά στον τρίτο καταρράκτη υπάρχει σπηλιά η οποία κατά την τουρκοκρατία είχε χρησιμοποιηθεί και ως κρυφό σχολειό. Στο Βέλος μάλιστα λένε ότι παλιότερα, εντός της σπηλιάς, είχε βρεθεί κι ένας μικρός πίνακας που ίσως είχε χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα. Κατά πόσο αληθεύουν όλα αυτά δεν το γνωρίζω αλλά πιστεύω ότι σε ένα εξάμηνο που κι ο ψηλός θα πάρει άδεια, θα έχουμε κάποιες απαντήσεις...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Καταρράκτης Βέλους 12 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1542

Θα αρχίσω το ποστάκι μου λέγοντας ότι αφού βγήκε από πάνω μου ο τίτλος του γκαντέμη, σκέψου τι καταρράκτης θα είναι αυτός... Μακάρι μέχρι τότε να παν όλα καλά, να μου δώσει η μαμά πατρίδα άδεια και να πάμε να βρούμε τον καταρράκτη...
Όσο για το Βέλος 2, κάθε φορά που κάθομαι να το διαβάσω, ναι μεν μου φαίνεται αστείο για διάφορους λόγους, αλλά αν δεν κάνω λάθος ήταν ο πρώτος μου καταρράκτης. Είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτόν. Οπότε εάν πάμε για το Βέλος 3 ας περάσουμε και μία βόλτα από τον 2 που λογικά τέτοια εποχή θα έχει νερό και θα δείτε εσείς...

Υ.Γ. Εάν οι συντάκτες του εξορμηστή διαβάσουν το ποστάκι νομίζω ότι πολύ εύκολα θα βρουν θεματάκι για το επόμενο τεύχος...
  • psilos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πήρε το κύπελλο
Τη σήμερον ημέρα καλύτερα βιαστής παρά οπαδός και ΑΕΚΤΖΗΣ.Μάτια επιλεκτηκά κλειστά...

Απ: Καταρράκτης Βέλους 12 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1545

Τον καταρράκτη τον έχουμε βρει.
Θα περιμένουμε την κατάλληλη εποχή για να πάμε να βγάλουμε καμιά καλή φωτογραφία.
Μακάρι να βρούμε και το «κρυφό σχολειό».
Από αυτήν την εξόρμηση φυσικά δεν είναι δυνατόν να λείπεις ψηλέ καθώς θα ετοιμάσεις και το θέμα.
Μπορείς αν θέλεις να φοράς και την παραλλαγή τη μέρα που θα εξορμήσουμε.
Ίσως ξεσκονίσω κι εγώ τη δικιά μου.

Όσο για τον καταρράκτη Βέλους υπ’ αριθμόν 2, οι τελευταίες πληροφορίες μου, αναφέρουν ότι στην περιοχή του μικρού φαραγγιού, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο Νο2, κόβει βόλτες μια θεία του Πέτρου με τα μικρά της. Οπότε θα πρέπει να έχουμε το νου μας όποτε κι αν πάμε.

ΥΓ.
Τίτλος 1: Η ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ!
Τίτλος 2: ΨΗΛΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Τίτλος 3: ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΤΡΙΑ... ΔΥΟ!
(Ο τελευταίος τίτλος εμπνευσμένος από τους καταρράκτες Νο3 και Νο2)

Αν και μεταξύ μας ψηλέ, αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι το επόμενο τεύχος του ΕΞΟΡΜΗΣΤΗ θα έχει ως κεντρική φωτογραφία τον αρχηγό στην κορυφή της Ελλάδας...
Η προδοσία συνεχίζεται!
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.28 δευτερόλεπτα