toulias έγραψε:
Εμένα πάντως το Βίτσι μου αρέσει πολύ. Έχω την εντύπωση πως είναι και σχετικά πιο φιλόξενο για ορεινούς περιπάτους. Καιρός να βρούμε κανένα θέμα και για εκεί...
Φρέσκιες πληροφορίες λένε για δύο σπηλιές στους πρόποδες του Βιτσίου, πάνω από το Τοιχιό (μετά το κόλλημα με τους καταρράκτες, σειρά έχουν πάρει οι σπηλιές).
Κοντά σε μία από τις δύο σπηλιές υπάρχει μία πολύ χαρακτηριστική πέτρα όπου σώζονται χαραγμένες πάνω της, πολύ παλιές βραχογραφίες (άγνωστης εποχής, μέχρι στιγμής) που απεικονίζουν μαγειρικά σκεύη. Το αστείο (ή και παράδοξο) της υπόθεσης είναι η ονομασία που έχουν δώσει οι ντόπιοι στην πέτρα...
Την ονομάζουν... Η πέτρα του Κωστάκη!
Περισσότερα γι’ αυτό το θέμα δεν ξέρω πότε θα έχουμε αλλά ελπίζω σύντομα.
Είναι όμως πλέον τόσα πολλά τα μέρη στα οποία θέλουμε να εξορμήσουμε (κι ακόμα περισσότερα αυτά που περιμένουν να τα παρουσιάσουμε στη σελίδα), που το σύντομα προσδιορίζεται χρονικά σε μία κλίμακα από μία εβδομάδα μέχρι μερικούς μήνες.
Στο θέμα μας τώρα...
Είναι λίγο νωρίς να συγκρίνουμε το Βόιο με τον Γράμμο κι αυτό διότι έχουμε γνωρίσει μόνο μερικές περιοχές από τα δύο βουνά.
Τα Όντρια, στα οποία έχουμε εξορμήσει πεντάκις (αν δεν απατώμαι) τα γνωρίζουμε σχετικά καλά, είναι όμως μόνο ένα μέρος του Βοΐου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε σφαιρική άποψη για το βουνό.
Το ίδιο ισχύει και για τον Γράμμο στον οποίο ανεβήκαμε τρεις φορές αλλά μόνο από την ανατολική πλευρά και χωρίς να έχουμε φτάσει στα ψηλότερα σκαλοπάτια.
Επομένως κι εδώ είναι λίγο νωρίς για να έχουμε μια καλή εικόνα, συνολικά για το βουνό.
Για όσα έχουμε δει όμως μέχρι στιγμής...
Τα Όντρια είναι ένα ασυνήθιστο βουνό στην όψη αλλά και στο περπάτημα...
Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και κάποια στιγμή φτάνεις στην ταράτσα, όπου η βλάστηση δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή, οι γούρνες μπορούν πολύ εύκολα να σε αποπροσανατολίσουν και να κόβεις βόλτες γύρω από το ίδιο σημείο, οι αρκουδοκουράδες σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ναρκοπέδιο, ενώ οι τρύπες στη μέση του πουθενά μπορούν να σε στείλουν express στην Ελασσόνα.
Ο Γράμμος σε αντίθεση με τα Όντρια είναι πιο πράσινος, με πυκνότερη βλάστηση, περισσότερα νερά, είναι ψηλότερο βουνό, μεγαλύτερο και με πιο πλούσια πανίδα.
Είναι πιο όμορφο βουνό αλλά αδύνατο να το περπατήσεις (εκτός αν πάρεις απόφαση να κατασκηνώσεις εκεί για κανά τρίμηνο ή έρχεσαι από την Αλβανία).
Επομένως και μάλλον προβλεπόμενα...
Βόιο vs Γράμμος, προς το παρόν, σημειώσατε X
καθώς κατά τη γνώμη μου είναι δύο πολύ διαφορετικά βουνά.
ΥΓ
½. Τα σπήλαια των Οντρίων δεν θα τα βάλω στα υπέρ του Βοΐου, διότι ακούσαμε ότι σπήλαια υπάρχουν και στον Γράμμο. Όταν τα βρούμε τότε θα δούμε.
ΥΓ1. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα για τα δύο βουνά, για να μπορούμε να τα συγκρίνουμε και καλύτερα.
ΥΓ2. Είπαμε... σύντομα! Δηλαδή κατά το φθινόπωρο...
ΥΓ3 (και σημαντικότερο). Να μην θεωρηθεί ειρωνικός - ρατσιστικός υπαινιγμός ότι ο Γράμμος περπατιέται αν έρχεσαι από την Αλβανία. Έχω δει ταλαιπωρημένους ανθρώπους να προσπαθούν να φτάσουν περπατώντας σε κατοικημένη περιοχή εντός της Ελλάδος, προερχόμενοι από τη γείτονα χώρα, και ντράπηκα που κι εγώ είμαι άνθρωπος...
Κοντά στα ξερά καίγονται για τα καλά και τα χλωρά μάγκες... Μην το ξεχνάτε αυτό!