Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: "Σκαλοχώρι"

"Σκαλοχώρι" 13 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1483

Ο τίτλος τα λέει όλα! Εδώ μιλάμε για Σκαλοχώρι και το ομώνυμο βιβλίο. Σκαλοχώρι εκ του Δασκαλοχώρι, το χωριό των δασκάλων δηλαδή. Αν κάποιος όμως πει στους δασκάλους του τότε για την παιδεία του σήμερα (και για το εκπαιδευτικό προσωπικό) θα σηκωθούν οι σκελετοί και θα μας κυνηγάνε, θα φάμε ξύλο! Θέλω να πω ότι "Δασκαλοχώρι=Σκαλοχώρι" ήταν υπόθεση κάποτε, όχι σαν σήμερα που είναι κλάιν μάιν.
Δεν ήθελα να ανοίξω νέο θέμα μιας που ξέρω πως δε θα απαντηθεί -όχι από έλλειψη διάθεσης αλλά τι να απαντήσει κάποιος!- αλλά δεν ήξερα που να ποστάρω...
Στα του ποστ λοιπόν... Το Σκαλοχώρι είναι χωριό του Βοΐου και ανήκει στο νομό Κοζάνης, σήμερα μικρό, παλαιότερα μεγαλύτερο όπως όλα. Σημαντικός ο ρόλος που έχει διαδραματίσει για την ευρύτερη περιοχή. Αν και διοικητικά δεν έχει σχέση με το Άργος λόγω θέσης (ένα τσακ πιο πάνω απ'την Ασπροκκλησιά είναι), μπορούμε να το θεωρήσουμε και "δικό μας" χωριό.

IMG00024.jpg

Το βιβλίο που συνέγραψε ο Αριστοτέλης Χρυσ. Κωστόπουλος (συγγραφέας με πολύ πλούσιο έργο) εξέδωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκαλοχωριτών "Η Αγία Παρασκευή" το 2004.
Πλήρες θα το χαρακτήριζα από το σχετικά εμπεριστατωμένο ξεφύλλισμα που έκανα παλαιότερα. Ιστορία, παραδοσιακή ζωή και στοιχεία από το γλωσσικό ιδίωμα οι τρεις βασικοί άξονες, στις πάνω από τις 300 σελίδες του. Πολλές μα πολλές φωτογραφίες και εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης (ότι καλύτερο για εμάς τους καλούς ξεφυλλιστές!).

"Στην κορφή της σκάλας των χωριών υψώθηκες με τους προοδευτικούς ανθρώπους σου, την Παιδεία και τους Μακεδονομάχους σου, Σκαλοχώρι." Αριστοτέλης Κωστόπουλος

Τους χαιρετισμούς μου στους Σκαλοχωρινούς που googlαραν το όνομα του χωριού και έπεσαν επάνω στο ποστ μου!
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.15 δευτερόλεπτα