Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς

Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 17 Χρόνια πριν #504

Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς
Το χωριό του απολιθωμένου δάσους

istoria_nostimou_kastorias.jpg

Όλοι ξαναγυρνούν κάποτε σε μία πατρίδα...
Μπορεί να κυλήσει πολύς καιρός,
οι άνεμοί του, ως τότε να έχουν κοπάσει,
οι θάλασσές της να έχουν στερέψει και τα ποτάμια να έχουν γίνει ξέρες,
όμως τα μάτια της καρδιάς δεν προσέχουν τέτοιες λεπτομέρειες.
Γιατί η καρδιά έχει την ευλογημένη συνήθεια να προσηλώνεται στο παρελθόν,
να μην παρατηρεί τα μικροελαττώματα και τις φθορές από τον χρόνο που επιζητούν οι μικρόψυχοι...

Οι συγγραφείς
Νικόλαος Κυριάκος
Γεώργιος Μπεροπούλης

Η αστείρευτη μνήμη του γέροντα δασκάλου, η προσπάθεια για επιστημονική προσέγγιση από τον μαθητή και η αγιάτρευτη αγάπη και των δύο, για το μικρό χωριό τους, είχαν ως αποτέλεσμα την παραπάνω έκδοση.
Ένα βιβλίο που ανασύρει μνήμες του παρελθόντος, αποσκοπεί σε ένα συνενωτικό παρόν και τοποθετεί ένα λιθαράκι στην ιστορία του χωριού, αναγκαίο, για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύντομα κι εκτός απροόπτου, ομάδα μελών της Cyberότσαρκας θα έχει συνάντηση με τους συγγραφείς, για να μας μιλήσουν για την ιστορία του χωριού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, για το απολιθωμένο δάσος αλλά και για την πολυετή έρευνα και τις ώρες που αναλώθηκαν για τη συγγραφή του βιβλίου.
  • admin
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής

Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 17 Χρόνια πριν #516

Νομίζω ότι καλό θα είναι να κάνουμε μία "εξόρμηση" και στο Μουσείο Παλαιοντολογίας στο Νόστιμο κι ας παρεκκλίνουμε λίγο από την αρχή μας, που είναι να φέρνουμε στο φως τα πιο άγνωστα μέρη της περιοχής μας, καθώς το μουσείο είναι πανελληνίως γνωστό.
Έχει τύχει να πάω δύο φορές αλλά δυστυχώς έλειπε ο άνθρωπος που έχει το κλειδί και δεν μπόρεσα να μπω μέσα.
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ:Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 17 Χρόνια πριν #519

Στέργιο γνωρίζω προσωπικά τον υπεύθυνο του Μουσείου και δεν θα έχουμε πρόβλημα στο να μπούμε μέσα και να μάθουμε ότι χρειάζεται για ένα καλό ρεπορτάζ
Να και μία φώτο από το αρχείο μου.

nostimo.jpg

Υ.Γ: Είμαι FAN του χωριού. Για ένα διάστημα δεν έχανα και το γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ: Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #1156

Ο γέροντας δάσκαλος Νικόλαος Κυριάκος έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών. Ήταν ένα άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά στη ζωή του και η προσφορά του μέσω των γραμμάτων προς την γενέτειρά του το Νόστιμο, και όχι μόνο, μεγάλη.
Δεν είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, άφησε όμως σημαντική κληρονομιά και θα προσπαθήσουμε στο προσεχές μέλλον να τιμήσουμε μέσω αυτής, τη μνήμη του.
Το χωριό Νόστιμο ανέδειξε επιφανείς άνδρες στην μακραίωνη ιστορία του.
Ένας ακόμη ήταν ο Αρχιμανδρίτης Μιλτιάδης - Δημήτριος Σιδερίδης που μας κληροδότησε, "φεύγοντας" πριν από περίπου έναν χρόνο, πλούσιο κοινωνικό και συγγραφικό έργο.

nostimo_kastorias.jpg

Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε καινούργια κατηγορία μέσα στο φόρουμ στην οποία θα αναφερόμαστε στην τοπική μας βιβλιογραφία, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια και είναι κι αυτός ένας λόγος για να το κάνουμε.
Άνθρωποι όπως ο Νικόλαος Κυριάκος και ο Αρχιμανδρίτης Μιλτιάδης Σιδερίδης έχουν καταγράψει σημαντικές πτυχές της ιστορίας του τόπου μας και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη τους είναι να μην τους ξεχάσουμε...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ: Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 15 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1163

Garavela, μπορείς να μου πεις αν το το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται μόνο στο Νόστιμο; Έχω διαβάσει ένα παρόμοιο βιβλίο, που μιλάει για την ιστορία του Νοστίμου αλλά και κάποιων άλλων κοντινών προς αυτό χωριά, όπως είναι ο Σπήλιος(πρώην Ζηκόβιστα),το Ανθηρό,ο Άγιος Ηλίας, η Κερασώνα κ.ά. Αναγνωρίζοντας τα ονόματα των συγγραφέων είμαι σχεδόν σίγουρη ότι μιλάμε για το ίδιο βιβλίο, το οποίο πραγματικά είναι εξαιρετικό. Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο ξετυλίγει την ιστορία των χωριών. Έχοντας, μάλιστα, η ίδια καταγωγή από τον Σπήλιο συγκινήθηκα όταν είδα φωτογραφίες από το χωριό κατά το παρελθόν, από ένα χωριό που έσφυζε από ζωή και από ένα σχολείο που το πλημμύρριζαν δεκάδες παιδικές φωνές( η μία μάλιστα του μπαμπά μου ).
Ο Νικόλαος Κυριάκος ήταν γνωστός για την κοινωνική του δράση και την αγάπη του για το χωριό. Κρίμα που δεν προλάβατε να τον συναντήσετε.
  • GreenEyes
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανέβηκε στην περπατούρα

Απ: Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 15 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1166

Το βιβλίο των Κυριάκου και Μπεροπούλη αναφέρεται στην ιστορία του Νοστίμου αποκλειστικά με κάποιες ελάχιστες αναφορές σε γειτονικές περιοχές που είχαν σχέση με γεγονότα που αφορούσαν το Νόστιμο (δεν το έχω διαβάσει ολόκληρο).
Εκτιμώ λοιπόν ότι αναφέρεσαι σε κάποιο άλλο βιβλίο και δεν γνωρίζω αν οι παραπάνω συγγραφείς έχουν στο ιστορικό τους κάποιο άλλο σύγγραμμα για τα παρακείμενα χωριά.
Υπάρχει όμως σοβαρή πιθανότητα να αναφέρεσαι στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Μιλτιάδη Σιδερίδη με τίτλο "ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΡΙΑ – Επάλξεις και βωμοί" (ούτε αυτό το έχω διαβάσει αλλά το έχω σε αναμονή, διότι πιστεύω ότι έχω ανακαλύψει λαβράκι για σούπερ εξόρμηση, κοντά στην περιοχή για την οποία συζητάμε και ψάχνω πληροφορίες).
Μελλοντικά ελπίζω ότι θα γράψουμε κάποια πράγματα μέσα στο φόρουμ και για το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη.

sideridis_kastanoxwria.jpg

ΥΓ1 (ενημερωτικό). Η Δημοτική Βιβλιοθήκη επέστρεψε στο παλιό δημοτικό σχολείο (Κοιμήσεως Θεοτόκου 24 – Άργος Ορεστικό)

ΥΓ2. Βλέπετε τα pm σας!
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ: Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 15 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1170

Ειλικρινά δε θυμάμαι καθόλου ούτε καν το εξώφυλλο του βιβλίου. Όταν έρθω Άργος θα ψάξω τη βιβλιοθήκη μου και θα σου απαντήσω. Ευκαιρία να επισκεφτώ τότε και την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη. Νομίζω ότι ο χώρος του παλιού 1ου Δημοτικού, της ταιριάζει απόλυτα.
Υ.Γ.Εύστοχο garavela το δεύτερο ΥΓ σου. Ούτε και τώρα το είχα δει!
  • GreenEyes
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Ιστορία Νοστίμου Καστοριάς 14 Χρόνια, 12 Μήνες πριν #1238

Τελικά το βιβλίο που ανέφερα είναι του Βασίλειου Δημόπουλου με τίτλο "Τα Καστανοχώρια Σπήλιος και Κερασώνα Καστοριάς και το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου", για το οποίο έχει γίνει λόγος στη σελίδα σε άλλο θέμα.
www.cyberotsarka.gr/forum/10--/630---cyber--.html
  • GreenEyes
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.27 δευτερόλεπτα