Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Στα υπόγεια μυστικά της Θεσσαλονίκης

Στα υπόγεια μυστικά της Θεσσαλονίκης 11 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #242

Για να μην παραπέμπω και κουράζω, παραθέτω ξανά το άρθρο που είχε αναρτηθεί στην αρχική σελίδα της cyberότσαρκας στα μέσα Ιανουαρίου.

200x200_images_stories_other_cyberthess.jpg


"Σε μία πόλη που είδε πολλά στο πέρασμα των αιώνων, σε μία πόλη που μπορεί να χωριστεί στο κομμάτι της επιφάνειας και το υπόγειο της κομμάτι η ομάδα της cyberότσαρκας στην Θεσσαλονίκη αρχίζει να εξερευνεί τις κατακόμβες και τα, κάτω από το έδαφος, θαμμένα μυστικά της. Και εμείς οι ίδιοι μένουμε ενθουσιασμένοι ανακαλύπτοντας μέρα με την μέρα τις υπόγειες πτυχές της Θεσσαλονίκης και τα μυστικά του τόπου!Κατά την διάρκεια της ρωμαιοκρατίας αλλά και, αργότερα, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη που ζούσε έντονα. Λουτρά, κατακόμβες, ναοί, μνημεία... Κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμη και είναι ορατά σε κεντρικά, μάλιστα, σημεία της πόλης. Άλλα θάφτηκαν ή καταστράφηκαν, ξεχάστηκαν και βρίσκονται ακόμη κάτω από τα πολυσύχναστα και θορυβώδη σημεία της πόλης. Άρχικα γνωρίζαμε μόνο για τις κατακόμβες του Αγίου Δημητρίου, στην πορεία όμως ανακαλύπτουμε πως τελικά δεν είναι οι μόνες.Επισκεπτόμαστε κάποια μέρη τυχαία, απλά από περιέργια - μετά από έναν καφέ ή κατά την διάρκεια μίας βόλτας μας στο κέντρο και χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες αρχαιολογικές και ιστορικές γνώσεις ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές και βλέπουμε μία άλλη Θεσσαλονίκη... Και όλα αυτά κάτω από τα πολύβουα και πολυσύχναστα σημεία της πόλης.Για περισσότερα μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό καθώς το υλικό δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο και μην ξεχνάμε πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποτελείται από φοιτητές, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προς το παρόν προέχει η εξεταστική μας. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως με την cyberότσαρκα κάνουμε το χόμπυ μας, κάνουμε κάτι το οποίο δίνει χρώμα στον ελεύθερο μας χρόνο!
Για οποιαδήποτε πληροφορία-απορία-βοήθεια-επιθυμία συμμετοχής στις τσάρκες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και, εάν χρειάζεται, ζητήστε μας τηλέφωνο επικοινωνίας"


Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα και στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε πολλά περισσότερα και εντυπωσιακότερα πράγματα στα χέρια μας από τα υπόγεια δίκτυα, τις κατακόμβες και τις κρύπτες της συμπρωτεύουσας. Οπότε υποθέτω πως τον Μάρτιο θα υπάρξει κάτι έτοιμο στην σελίδα. Ας μην πω περισσότερα όμως, μην εκτεθούμε στο τέλος γιατί ποτέ δεν ξέρεις!
Έχω ενθουσιαστεί πάντως με αυτά που βλέπω και μαθαίνω επάνω σε αυτό το θέμα και μπορώ να πω ότι δεν είχα ιδέα για όλα αυτά τα πράγματα. Πίστευα απλώς ότι υπήρχαν 2-3 υπόγειες εκκλησίες για να λειτουργούνται στα κρυφά οι χριστιανοί στα χρόνια των διωγμών αλλά συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για ένα ολόκληρο υπόγειο δίκτυο γεμάτο μυστικά και γρίφους...
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Στα υπόγεια μυστικά της Θεσσαλονίκης 11 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #343

Τι παίζει εκεί κάτω τελικά;

100_2637.JPG


Ένα από τα προβλήματα που θα προέκυπταν κατά την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η "Υπόγεια Θεσσαλονίκη". Και το πρόβλημα ήταν γνωστό και υπαρκτό πολύ πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκεύη του μετρό. Σίγουρα αυτοί που βρίσκονται εκεί κάτω έχουν δει πολλά και θα δουν και ακόμα περισσότερα στο μέλλον καθώς οι εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου προγραμματίζονται να τελειώσουν το 2012 με 14. Μέχρι τότε σίγουρα οι αρχαιολόγοι θα έχουν πολλά πράγματα να μας πουν για την υπόγεια Θεσσαλονίκη και πολλοί μύθοι σχετικά με τις ρωμαϊκές, χριστιανικές κατακόμβες όπως και άλλα θαμμένα μνημεία ίσως να λυθούν.
Εγώ πιστεύω πως όλο και κάποια καταστροφή, έστω μικρή, θα συμβεί (αν δεν έχει ήδη συμβεί) στα κρυμμένα μυστικά της πόλης. Αυτό όμως είναι κάτι αναπόφεφκτο και, μέχρι ένα σημείο, αναγκαίο.

Και εδώ θα παραθέσω ένα ψιλοσχετικό-ψιλοάσχετο αρθράκι για την Θεσσαλονίκη που μου φάνηκε ενδιαφέρον.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Στα υπόγεια μυστικά της Θεσσαλονίκης 11 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #560


Χαμζά Μπεη τζαμί στον σταθμό Αλκατράζ του μετρό

Στα 30 μέτρα βάθος βρίσκεται αυτήν την στιγμή ο μετροποντικάς. Ένας λόγος που το μετρό της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε τέτοιο βάθος είναι η υπόγεια Θεσσαλονίκη. Διαβάζω και βλέπω πως όλο και περισσότερα ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια. Οι λάτρεις του παράδοξου και του περιέργου ίσως να δικαιώνονται με τις πιο πρόσφατες ανασκαφές καθώς αποδεικνύεται πως η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη από υπόγειες στοές.
Τα ευρήματα είναι τόσα πολλά που έχουν φτάσει σε σημείο να είναι απροστάτευτα και να μην χωράνε στις αποθήκες των αρχαιολόγων. Η βούληση του υπουργείου πολιτισμού είναι μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό στο Χαμζά Μπέη τζαμί -όπου παρεπιπτώντως ανακαλύφθηκε μία υπόγεια στοά που συνέδεε το τζαμί με την αγορά- να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα φιλοξενεί αποκλειστικά ευρήματα από τις ανασκαφές στα πλαίσια του μετρό και θα έχει να κάνει με την μυστική Θεσσαλονίκη.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.17 δευτερόλεπτα