Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά

Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά 15 Χρόνια, 10 Μήνες πριν #571

nikanor.jpg

Αντιλαμβάνομαι ότι θα ήταν προτιμότερο να σηκώσω μία λιγότερο ξεπατικωμένη εικόνα αλλά δυστυχώς, προς το παρόν, στην αποθήκη της σελίδας, διαθέτουμε μόνον αυτή και είναι προϊόν φωτογράφησης φωτογραφίας.
Οι λόγοι που ήθελα να μπει κι αυτήν με κάποιον τρόπο στο αρχείο της σελίδας μας είναι για να έχουμε εικόνα της σκήτης (έστω και πατικωμένη), όπως ήταν πριν τοποθετούν τα ξύλινα σκαλοπάτια αλλά και για να εκφράσω γι’ ακόμη μία φορά την απορία που μου προκαλεί, ο τρόπος με τον οποίον επιλέγουν να ζήσουν κάποιοι άνθρωποι.
Για να φτάσεις στο σημείο να μπαινοβγαίνεις στο "σπίτι" σου με σκοινιά κι ενώ κρέμεσαι δεκάδες μέτρα πάνω από το βράχια, με κίνδυνο να σε μαζεύουν κάποια στιγμή με κουταλάκια, ή τρελός πρέπει να είσαι, ή πλανεμένος, ίσως να ήθελες να κρύβεσαι ή κάτι άλλο που εμείς οι κοινοί θνητοί αδυνατούμε να προσεγγίσουμε και να καταλάβουμε.
Δεν γνωρίζω αν τα αποθέματα πραγματικής πίστης είναι αυτά που ωθούν κάποιους, ακόμα και στις μέρες μας, σε τέτοιου είδους "ακραίες" πρακτικές και συμπεριφορές, όμως πραγματικά θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, να γνωρίζαμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, που η βαρετή (πιθανόν για τους ίδιους) καθημερινότητά τους, είναι το απολύτως διαφορετικό και εντυπωσιακό για όλους εμάς που θεωρούμαστε "κοσμικοί".

Η εξόρμηση στη σκήτη του Αγίου Νικάνορα ήταν ίσως η πιο γεμάτη από όλες όσες έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Συνδυάστηκε με επίσκεψη στη μονή της Ζάβορδας που βρίσκεται ακριβώς από πάνω αλλά και με στάση στον Βενέτικο ποταμό, με τα επιβλητικά βράχια που θυμίζουν Όντρια και που ο μύθος λέει ότι κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος σταμάτησε εκεί για να ξεδιψάσουν τα άλογά του (Ελπίζω σύντομα να δούμε ξεχωριστά άρθρα τόσο για το μοναστήρι όσο και για τον Βενέτικο).

Ο νομός Γρεβενών, φαίνεται να είναι ένας από τους ομορφότερους νομούς της Ελλάδας, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι μας και το μόνο που απομένει σε μας είναι απλώς να τον ανακαλύψουμε...

ΥΓ. Nα τον ανακαλύψουμε βεβαίως βεβαίως... αλλά πως;
Μόλις ξεθάρρεψε λίγο ο ήλιος του φετινού καλοκαιριού και η θερμοκρασία είπε να πάρει τα πάνω της, σχεδόν αυτόματα και η αμόλυβδη, "θυμήθηκε" να ψηλώσει μερικούς πόντους...
Κουρδισμένη την έχουν ρε μαμώτο;
Το γαϊτανάκι ποτέ δεν μ' άρεσε...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά 15 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #591

Δείτε το σχετικό βίντεο για τη σκήτη στο κανάλι της cyberotsarkas στο youtube.com

• Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Μονή Τουρνικίου - Σκήτη Νικάνορα 13 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1328

Οι παρακάτω φωτoγραφίες είναι μια βαριεστημένη αλλά ευγενέστατη χορηγία του συντρόφου kastora (του original) από την μίνι εξόρμησή του, στη Μονή Τουρνικίου του Νομού Γρεβενών που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικότερα της Σκήτης του Οσίου Νικάνορα, δίπλα στον Αλιάκμονα. Ο ναός, ο οποίος μετακινήθηκε πριν 3-4 εβδομάδες μερικές δεκάδες μέτρα ψηλότερα για να γλιτώσει από τα νερά του φράγματος που σε λίγο καιρό θα αλλάξουνε το τοπίο της περιοχής, βρίσκεται δίπλα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στη Ζάβορδα αλλά λόγω της άγνοιάς μας, μας διέφυγε όταν πήγαμε να δούμε τη Σκήτη.

moni_tournikiou1.jpg

moni_tournikiou.jpg

Ο συνεξορμηστής kastoras πετάχτηκε και μέχρι τη Ζάβορδα, που όπως είπαμε βρίσκεται δίπλα, και διέσωσε, σημαντικό χρονικά, φωτογραφικό στιγμιότυπο της Σκήτης όπως αυτή ήταν πριν από περίπου ενάμιση μήνα...

skiti_nikanora_sept2011.jpg

ΥΓ. Μη βαριέστε να σηκώνετε τις φωτογραφίες σας. Έκανα ότι μπορούσα…
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά 10 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1849

Εκεί όπου κάποτε λιαζότανε ο hampos, απλώνοντας τις μαλλούρες και την κορμοστασιά του, τότε που ονειρευότανε ράφτινγκ στα κάθετα βράχια της Ζάβορδας (ναι ράφτινγκ!), σήμερα κολυμπάνε πέστροφούλες και μπράνες...

Φωτογραφίες από το Google Earth...

87409505.jpg

87409520.jpg

95801964.jpg

Η σκήτη του Οσίου Νικάνορα γλίτωσε από τα νερά του Αλικάκμονα, όπως γλίτωσε και η γειτονική μονή Τουρνικίου. Νομίζω πως έφτασε η ώρα για την επιστροφή...

ΥΓ. Προφορικά ποστάκια από το τηλέφωνο επιστρέφονται πάραυτα στον αποστολέα.

www.cyberotsarka.gr/tsarkes/nomos-greven...ikanora-grevena.html
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά 10 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1850

Χαλαρά αλλά από Δευτέρα.
Είναι νομίζω και η ευκαιρία μου να μπω μέσα.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ: Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά 8 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #2022

Ένα ποστάκι έτσι για την παρέα...

Ζάβορδα 2007
zavorda_2007.jpg

Ζάβορδα 2013
zavorda_2013.jpg

Φωτογραφίες από Geowonders of Greece

ΥΓ1. Όσοι έχετε ξεμείνει στο Άργος το Ορεστικόν (δύο άτομα --> εγώ κι ο πόνος μου) ετοιμαστείτε για Γεωπάρκο Τηθύος στα Γρεβενά.
ΥΓ2. Πάλι μόνος μου θα πάω...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Σκήτη Αγίου Νικάνορα - Γρεβενά 8 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #2023

Εδώ ο καλός σύντροφος για εξορμήσεις, εδώ ο καλός περιπατητής(λέμε τώρα) Πάρε κόσμε! Πάρε κόσμε!!!
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.26 δευτερόλεπτα