Το Βίτσι υπήρξε πεδίο συμπλοκών κατα τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Έτσι πολλά χωριά του εγκαταλείφθηκαν μέχρι το 1950 και οι κατοικοί τους είτε μετακόμισαν στο εξωτερικό (Καναδάς, Αυστραλία, Η.Π.Α), ειτε στην γειτονική Καστοριά, είτε στάλθηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με το παιδομάζωμα των ανταρτών. Χωριά που δεν υπάρχουν σήμερα και διασώζουν μόνο κάποια ερείπια είναι:
Λάκα: το χωριό αυτό βρισκόταν ανάμεσα απο το Τοιχιό και το Σιδηροχώρι και αποτελούσε ακμαίο οικισμό της Τουρκοκρατίας. Απο εκεί περνούσε σημαντικός εμπορικός δρόμος προς τη Φλώρινα, τις Πρέσπες και τα Κορέστεια. Επι Βυζαντίου υπήρχε κάστρο του Λογγά στον λόφο ακριβώς πάνω από το χωριό και σήμερα διακρίνονται τα ίχνη των τειχών (γι αυτό εξάλλου υπάρχει και το ξενοδοχείο Λογγάς σήμερα στο Σιδηροχώρι).Η Λάκα εγκαταλείφθηκε πιθανότατα στα τέλη του 18ου αι. λόγω των επιδρομών διαφόρων κλεφτών που περνούσαν απο τον δρόμο (πλιάτσικο) αλλά και λόγω των κατολισθήσεων του βουνού πάνω απο το χωριό. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετακόμισαν στο Τοιχιό και υπάρχουν πολλοί θρύλοι για το παλιό χωριό (εγώ έχω ακούσει κάτι για λίρες). Για να πας στη Λάκα στρίβεις στη διασταύρωση Τοιχιού αριστερά στον χωματόδρομο και μετά απο κανα χιλιόμετρο βλέπεις γκρεμισμένους τοίχους χωμένους στο βουνό δίπλα σε ένα ρέμα.
Βαψώρι (Ποιμενικό): Το Βαψώρι ήταν απο τα μεγαλύτερα χωριά του Βιτσίου, έχοντας 1000 κατοίκους στα πρώτα χρόνια του 20ου αι.Είναι ένα πολύ μυστήριο χωριό χωμένο σε μια κοιλάδα του Βιτσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Οι αντάρτες αλώνιζαν εδώ κατα τον Εμφύλιο και είναι πολύ περίεργο πως ένα τόσο μεγάλο χωριό εξαφανίστικε ριζικά απο τον χάρτη τη δεκαετία του '40. Για να πας σήμερα στρίβεις σε ένα χωματόδρομο απο τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Βυσσινιάς-Αγ. Αντωνίου. Ακολουθεί μια δύσκολη και περίπλοκη διαδρομή στην κοιλάδα και φτάνοντας βλέπεις ακέραιη την εκκλησία και παρα πολλά ερείπια στην πλαγιά απο κάτω.
Περικοπή (Προκοπάνα): η Περικοπή είναι ακόμα ένα εγκατελειμένο χωριό στα όρια των Νομών Καστοριάς-Φλώρινας και ανήκει στην Φλώρινα. Το χωριό καταστάφηκε απο τον ελληνικό στρατό γιατί ήταν κέντρο ανταρτών.Μετά συνέχισαν να ζουν ελάχιστα άτομα και σημερα βλέπει κανεις την εκκλησία, μερικά μαντριά και ερείπια. Για να πας στρίβεις σε χωματόδρομο δεξιά 2 χιλιόμετρα πριν το Χιονοδρομικό του Βιτσίου.
Τρίβουνο (Τύρσια): Ανήκει στο Νομό φλώρινας και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια του Άνω Μελά. Έχει πολύ πλούσια ιστορία ως χωριό και κατοικούνταν μέχρι τη δεκαετία του '80.Σήμερα υπάρχει η εκκλησία και μερικά σπίτια που μάλλον κατοικούνται το καλοκαίρι.
Κορυφή: Βρίσκεται κι αυτή σε μια κοιλάδα του Βιτσίου και ανήκει στο Νομό Φλώρινας αν και είναι αρκετά κοντά στην Καστοριά. Την προσεγγίζεις παίρνοντας δεξιά χωματόδρομο ακριβώς μόλις τελειώνουν τα σπίτια του Μακροχωρίου. Φαίνεται να κατοικούνταν μέχρι το 1980 και παροιμοίως με πριν σωζεται η εκκλησία και κανα 5 σπίτια.
Καλογερίτσα: είναι σχετικά κοντά στη Φλώρινα μάσα στα δάση του Βιτσίου.Για να πας συνεχίζεις χωματόδρομο πολλών χιλιομέτρων μετά την Κορυφή προς Φλώρινα (γάμα τα δηλαδή).
Βρήκα και μια ιστοσελίδα με την ιστορία των χωριών
florina-history.blogspot.com/
Θα ήταν ωραία μια βολτα σ αυτα τα όχι τόσο γνωστά μέρη απο τα παιδιά της cyberotsarkas