Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Χωριά - Φαντάσματα

Χωριά - Φαντάσματα 14 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #605

Η πρώτη νίξη με το όλο θέμα είχε γίνει πριν αρκετό καιρό. Στα τέλη του 2008 έγινε και η πρώτη αντίστοιχη τσάρκα στην Άνω Κρανιώνα.
Πλέον έχει ήδη ξεκινήσει στην σελίδα η σειρά των άρθρων με τίτλο "Χωριά - Φαντάσματα".
Ζητούνται λοιπόν νέα, ευπαρουσίαστα και μη, χωριά-φαντάσματα με διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας και να ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό της cyberότσαρκας.
Για να πληρεί τις προϋποθέσεις κάποιο χωριό θα πρέπει απλώς να είναι φάντασμα, να είναι δηλαδή έρημο εδώ και πολλά χρόνια.
Βασικά δεν σπάω άλλο πλάκα γιατί το θέμα μπορεί να είναι πιο σοβαρό απ'ότι φαίνεται καθώς οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί ενδεχομένως να πέρασαν από διάφορες δύσκολες καταστάσεις μέχρι να φτάσει ο τόπος στην εγκατάλειψη.
Σε μία συζήτηση που είχαμε σήμερα κάπου έξω, αναφέρθηκαν 2-3 χωριά στην Κοζάνη που εγκαταλήφθηκαν λόγω των ορυχείων του λιγνίτη στα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας. Ακούγεται ενδιαφέρον καθώς εγκαταλήφθηκαν απότομα μόλις στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Επίσης χωριά που μπορούν να μπουν στο μικροσκόπιο είναι η παλιά Λεύκη, ο Γάβρος και άλλα, τα οποία περιμένω να τα ακούσω από εσάς γιατί δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο...
Υπάρχει επίσης και αυτό εδώ, που είναι σχετικό.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Χωριά - Φαντάσματα 14 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #606

Χρησιμοποιώντας την τακτική ''ρωτώντας πας στη πόλη'' έμαθα πως στον δήμο Μαστροχορίων στη Κόνιτσα υπάρχουν τουλάχιστον τρία εγκαταλελειμμένα χωριά,η Λυκόραχη, Πιστίλιαπη, Ζέρμα και Θεοτόκος.Μιας και αποό ότι άκουσα στα πηγαδάκια της cyberότσαρκας ετοιμαζόμαστε για μια 3 ήμερη εξόρμηση στη Κόνιτσα.Ισως συναντήσουμε και τους σπηλαιολόγους.
 • Stergios
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Στέκεται όρθιος
 • Δημοσιεύσεις: 91
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Λεύκη 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #607

IMGP1267.jpgΤο επόμενο χωριό-φάντασμα έχει ήδη περαστεί στους σκληρούς μας δίσκους! Εξορμήσαμε πάνω από το χωριό Λεύκη στο παλιό χωριό. Πολύ γραφικό μέρος που σε μία πρόχειρη σύγκριση με την Άνω Κράνιωνα δείχνει να είναι παρατημένο εδώ και αρκετές δεκαετίες, περισσότερες από αυτές της Κρανιώνας που εγκαταλήφθηκε γύρω στο '50. Τώρα βέβαια το χωριό δεν ξέρουμε ούτε πως αποκαλείται ούτε για ποιον λόγο εγκαταλήφθηκε. Υπάρχει η Νέα Λεύκη δίπλα στο χωριό Μανιάκοι Καστοριάς και η σκέτο-Λεύκη, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Οπότε το εγκαταλελειμένο χωριό δεν είμαστε σίγουροι για το πως αποκαλείται. Όποιος γνωρίζει κάτι περιμένουμε να μας βοηθήσει...

Υ.Γ. Το τόπικ θα μπορούσε να μεταφερθεί στον σχολιασμό εξορμήσεων αλλά αυτό καλύτερα να μην γίνει ωστέ να ακολουθήσουν νέες προτάσεις για παρόμοια ξεχασμένα χωριά, όπου και αν βρίσκονται αυτά.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Χωριά - Φαντάσματα 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #609

Σκεφτείτε τον pacman, τη στιγμή που τον έχουν περικυκλώσει τα φαντασματάκια...

Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνεται ο νέος οικισμός των Κορεστείων καθώς περιβάλλεται από χωριά που εμείς σήμερα (πιθανόν λανθασμένα) τα χαρακτηρίζουμε «φαντάσματα» (Κρανιώνα, Χαλάρα, Γάβρος, Μαυρόκαμπος κ.α.)
Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι των οικισμών αυτών και οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Οι υπόλοιποι μετακόμισαν κάποτε σ’ άλλες πολιτείες, σε εποχές δύσκολες για τον τόπο μας.
Το χαρακτηριστικό αυτών των χωριών είναι τα πλινθόκτιστα* σπίτια και η περιήγηση στις γειτονιές τους, μοιάζει με πραγματικό ταξίδι στο χρόνο καθώς οι εικόνες και τα χρώματα που βλέπει κανείς δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα.
Τα χωριά αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μουσεία σε πραγματικές διαστάσεις.

ghost_village.jpg


Σε αντίθεση με τα πλινθόκτιστα εγκαταλελειμμένα χωριά της Καστοριάς (που δεν είναι μόνον αυτά, υπάρχουν κι αλλού, αυτά είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα), προς Γιάννενα μεριά, υπάρχουν χωριά πετρόκτιστα, επίσης εγκαταλελειμμένα.
Ένα από αυτά είναι το χωριό Πλαγιά (η παλιά Ζέρμα) που φαίνεται καθώς ταξιδεύουμε προς Κόνιτσα, λίγο μετά το Επταχώρι, σε μια πλαγιά του Γράμμου με τα χαρακτηριστικά γριζόχρωμα σπίτια να τραβάνε το βλέμμα σου.
Έτυχε μια φορά και είδα κατά λάθος το χωριό καθώς περνούσα από κει και αυτό μόνο, ήταν αρκετός λόγος για να με πείσω, κάποια στιγμή να το καταθέσω σαν πρόταση στην ομάδα – παρέα για εξόρμηση.
Από τα λίγα που έμαθα (και δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα) το χωριό δεν φαίνεται να εγκαταλείφθηκε για οικονομικοπολιτικοκοινωνικούς λόγους αλλά εξαιτίας κατολισθήσεων από το βουνό (είναι ένα πρόβλημα που σήμερα απασχολεί τους κατοίκους του Επταχωρίου).
Κοντά στην Πλαγιά (που ξαναχτίστηκε λίγο πιο κάτω), υπάρχει κι ένα ιστορικό γεφύρι από τα πολύ χαρακτηριστικά της περιοχής, που νομίζω ότι αξίζει να ψάξουμε να το βρούμε.

Κλείνοντας, θα καταθέσω και μία δεύτερη πρόταση.
Ένα οικολογικό πράσινο ανθρωπάκι, μου είπε κάποτε (συνήθως τη δουλειά αυτή την κάνουνε πουλάκια) για ένα χωριό – φάντασμα στο νομό Γρεβενών που κι αυτό δεν κατοικείται εδώ και 60 περίπου χρόνια.
Πρόκειται για το χωριό Διάκος και απέχει περίπου μισή ώρα από την πόλη των Γρεβενών. Οι κάτοικοι το άφησαν με τον καιρό για να εγκατασταθούν πιο κοντά στα Γρεβενά, όπου μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερη εργασία.
Έμαθα επίσης, ότι στον Διάκο έχει πολλές γκορτσιές (αγριοαχλαδιές).
Την περίοδο λοιπόν που ωριμάζουν τα γκόρτσα, το χωριό δέχεται πολλές επισκέψεις από τις αρκούδες της περιοχής...

ΥΓ. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα, διακοπές κάνουν ακόμα και οι ιστοσελίδες...

* Πλίνθος: δομικό υλικό αποτελούμενο από χώμα, άχυρο, τρίχες ζώων, ίνες φυτών και διάφορες άλλες προσμίξεις.
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596

Απ:Χωριά - Φαντάσματα 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #616

Αν μας έχει ο Θεός καλά για κανα 30ριά χρόνια ακόμα... (λέμε τώρα.....) θα δούμε πολλά χωριά φαντάσματα δυστυχώς, και μιλάμε για τα δικά μας.
Με την αδιαφορία που δείχνει η πολιτεία, και οι εκφραστές της, δεν θα θέλουμε χάρτη και κορδέλες για να πάμε π.χ. στους καταρράκτες των Σπηλαίων, αλλά για να πάμε στα ίδια τα Σπήλαια...
Το αυτό ισχύει και για όλα τα τριγύρω χωριά, και όχι μόνο ...
Υ.Γ.Οπότε... garavelas, εκπαίδευσε καλά κανένα παιδί, στην γραφή κειμένων, γιατι δεν θα προλαβαίνεις τ άρθρα...
 • kastorasgr
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ανέβηκε στην περπατούρα
 • Δημοσιεύσεις: 38
Αφού μαζι τα φάγαμε, γιατι πεινάμε μόνοι?...
-Παροιμία της σύγχρονης Ελλάδας-

Απ:Χωριά - Φαντάσματα 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #620

Σε αυτό νομίζω ότι φταίμε και εμείς πάρα πολύ.
Γιατί δεν καθόμαστε στα χωριά μας.
Αλλά τι να κάνεις πάνω στο δικό μου όταν το μόνο πράγμα που έχει είναι ένα καφενείο ένα τηλέφωνο και μια βρύση.
Θέλει δουλειά πάντως και πολύ μυαλό για να κρατήσεις ζωντανό ένα χωριό που πεθαίνει.

Το δικό σας πάντως είναι σε καλή θέση ακόμα.
 • Nio
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • STARTER!
 • Δημοσιεύσεις: 265
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ: Χωριά - Φαντάσματα 12 Χρόνια πριν #1274

1. Άνω Κρανιώνα
2. Λεύκη
3. Χαραυγή
4. Ζέρμα
5. Κοτύλη
6. Κωσταράζι
7. Κλείτος

Είναι ο κατάλογος με τα χωριά που συνηθίσαμε στη σελίδα μας να αποκαλούμε φαντάσματα (ίσως λανθασμένα) και μπορεί κανείς να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα, αν ανατρέξει στο σχετικό άρθρο που υπάρχει κάπου χωμένο μέσα στη Cyberότσαρκα.

8. Παρόχθιο
9. Ρόκαστρο

Είναι τα δύο τελευταία χωριά που έχουμε επισκεφθεί και θα τα γνωρίσουμε μέσα από τη σελίδα μας το φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε.

paroxthio_1.jpg


rokastro_1.jpg

Ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς αφού στην παραπάνω λίστα θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε και καμιά δεκαριά ακόμη χωριά που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην περιοχή μας αλλά δεν τα έχουμε επισκεφθεί ακόμα. Κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία, προσφέρει ξεχωριστές εικόνες και προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα σε όσους περπατήσουν στα σοκάκια του.

ΥΓ1. Για τα όσα αναφέρονται πάνω ακριβώς από το ποστάκι μου (έχουν περάσει και δυο ολόκληρα χρόνια) θα ήθελα να διαμηνύσω στον φίλο μου τον kastora ότι η πολιτεία "φρόντισε" τις περασμένες δεκαετίες πολλοί οικισμοί να εγκαταλειφθούν και η αστυφιλία δημιούργησε αυτά τα τέρατα από τσιμέντο που ονομάζουμε μεγαλουπόλεις.
Η πολιτεία όμως είναι και πάλι αυτή που δίνει τη λύση...
Τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και όλα τα συναφή θα μας ξαναφέρουν κάποτε πίσω στα χωριά μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οπότε θεωρώ πιθανότερο σε καμιά κατοσταριά χρόνια από σήμερα που δεν θα ζείτε εσείς, να κάθομαι και να ετοιμάζω άρθρα με τους απογόνους σας για τις Πόλεις - Φαντάσματα που θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε και να τους ζαλίζω κι αυτούς να κάνουν κανά ποστάκι για το άλλοτε ένδοξο, στριμωγμένο κι από οπλισμένο σκυρόδεμα, παρελθόν, μεγαλουπόλεων και περιχώρων...
ΥΓ2. Ψηλέ, μη με προκαλείς γιατί την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε στα 2870 θα σε στείλω για φραπέ στα μεγάλα καζάνια...
ΥΓ3. Πιάστε τα υψώματα μάγκες.
 • garavelas
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 596
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.22 δευτερόλεπτα