garavelas έγραψε:
Είναι δηλαδή Γκίστοβα και όχι Γκιστόβα.
Η λέξη είναι βλάχικης ή αρβανίτικης προέλευσης (αυτό το ξέχασα αλλά θα ξαναρωτήσω) και η ερμηνεία της συνδέεται με το γυναικείο γενετήσιο όργανο.
Ίσως αυτό να οφείλεται στο σχήμα της, δεν ξέρω αλλά θα μάθω λεπτομέρειες οπωσδήποτε...
Η ονομασία της Γκίστοβας προέρχεται από τη βλάχικη λέξη γκίζντα (ή γκίστα ή γκίζτα, κάπως έτσι) που σημαίνει αιδοίο.
Η λέξη συναντάται και ως Γκίζντοβα.
Περί το 1780, στη λίμνη Γκίστοβα παίχτηκε η τελευταία πράξη της τραγικής ιστορίας μια ομάδας 10 ή 12 όμορφων γυναικών από τη Γράμμουστα, οι οποίες πνίγηκαν είτε για παραδειγματισμό, είτε αυτοκτόνησαν για να γλιτώσουν την ατίμωση από τις ορδές των κλεφτών του Αλή Πασά. Σημαντικό ρόλο στα γεγονότα φαίνεται ότι έπαιξε η όμορφη Σάνα, κόρη του Γραμμουστιανού αρχιτσέλιγκα Χατζηστέργιου, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την κόρη του στο χαρέμι του Πασά των Ιωαννίνων.
Ο Αλή Πασάς τα πήρε στο κρανίο, η Γράμμουστα κάηκε, η Σάνα αυτοκτόνησε για να μην ατιμωθεί και οι όμορφες κοπέλες του χωριού πνίγηκαν στη Γκίστοβα από τους τουρκαλβανούς κλέφτες.
Αυτά λέει ο μύθος των Γραμμουστιανών για τη Γκίστοβα. Η ιστορία έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον πνιγμό της κυρά Φροσύνης από τα Γιάννενα που πνίγηκε στην Παμβώτιδα επειδή κι αυτή αρνήθηκε να γίνει χανούμισσα στο χαρέμι του Αλή...
Περισσότερα στο κεντρικό άρθρο για τις δρακόλιμνες της Ελλάδας, που όλες βρίσκονται στη γειτονιά μας, κάπου στα μέσα του καλοκαιριού.
damianos garavelas
Γλωσσολόγος - Ειδικευθείς εν Γκιστόβα
Φωτό μπόνους:
Η δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2150 μ. υψόμετρο και στο βάθος η κορυφή (Γέρος) στα 2637 μ.
Ένα από τα πολλά "δρακάκια" της λίμνης του Σμόλικα με μέγεθος παλάμης ανθρώπινου χεριού.