Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα

2360: Λίμνη Γκιστόβα 13 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1260

Το περιμένατε αυτό το θέμα, ε; Μην πείτε όχι. Κάποιοι από εσάς τουλάχιστον, για κάποιους άλλους τραχανάς που χύθηκε. Σας καταλαβαίνω εν μέρει, και εγώ στα 17 μου αν δεν είχα μπλέξει με τρελούς μπορεί όλο το καλοκαίρι να έπαιζα lineage ή να έλιωνα σε κανένα beach bar (όχι ότι σνομπάρω τα παραπάνω) και να μην ήξερα τι σκατά -σόρρυ κιόλας- έχει να μας πει ο τόπος αυτός που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και, ίσως κάποιοι, αγαπήσαμε...

DSCN0100.JPG

Μπορεί να φτάσαμε στα άκρα κι εμείς και τα αυτοκίνητα μας αλλά τα καταφέραμε! Λίγο πείσμα χρειαζόταν και ένας καλός συνοδηγός στο αυτοκίνητο για να κατεβαίνει και να βάζει τις κοτρώνες στην άκρη... Πολύ ήλιος και πολύ, μα πολύ κούραση σε ένα τοπίο το οποίο, λόγω υψομέτρου δεν έχει ιδέα τι πάει να πει δέντρο. Και λέω πολύ ήλιος και όχι ζέστη διότι στην κορυφογραμμή τα χρειαστήκαμε με τον αέρα που φυσούσε! Μιας που η τσάρκα ήδη έγινε (μόλις προχθές) λέω να μην ανεβάσω φωτογραφίες. Ο αγαπητός garavelas πυρρετωδώς ετοιμάζει το άρθρο για την υψηλότερη και απυθμενότερη λίμνη της χώρας, τη Γκιστόβα, οπότε λέω να μην του το χαλάσω ανεβάζοντας φωτογραφίες... Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν διότι (όπως είχε πει κάποτε ένας καραφλός ποδηλάτης στην τηλεόραση) ο Γράμος δεν περιμένει.... μας αποκαλύπτεται!!!
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα 13 Χρόνια πριν #1479

Λοιπόν παιδιά σόρρυ, το 'χω χέσει με τα ποστ, το ξέρω, αλλά αφήστε με να κάνω κάτι τελευταίο πριν χαθώ και πάλι στους καθημερινούς μου ρυθμούς.
Ποστάρω για να κηρύξω την έναρξη της περιόδου Γκιστόβα 2012! Ω ναι, θα γυρίσω και θα έχει ζέστη, θα έχω μπουχτίσει από την εξεταστική, θα θέλω να κάνω το πρώτο μου μπάνιο... Περίπου τις ίδιες ημέρες με πέρυσι.
Για ηλιοθεραπεία με τσίπουρα και μεζέδες για τους εξαντλημένους κολυμβητές μας όπως και πέρυσι. Ζητούνται συνοδοιπόροι και συνκολυμβητές.

Σοβαρά τώρα να ξαναπάμε παιδιά είναι από αυτά που πραγματικά αξίζουν! Να καθιερώσουμε το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού να το κάνουμε εκεί.

Εντάξει κοροϊδέψτε με τώρα...
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
ΑΘ10

Απ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα 13 Χρόνια πριν #1481

Ωραία θα ξεκινήσω πρώτος το δούλεμα...
Καλά ρε toulia την παλεύεις έστω και λίγο?
Η Γκιστόβα είναι πλέον μπανάλ για τα δικά μας δεδομένα. Τώρα θα πάμε να λούσουμε τα κορμιά μας στη δρακόλιμνη του Σμόλικα που η παραλία είναι οργανωμένη και έχει και μπιτσόμπαρο. Για να μην πω ότι και όλα τα γκομενάκια θα είναι μαζεμένα εκεί, γιατί στο καταφύγιο γίνονται τρελά πάρτι με αλκοόλ και ναρκωτικά... χαχαχαχα
Γκουχ Γκουχ, νιώθω ότι το παρατράβηξα.
Μαζί σου είμαι Τούλιας. Δώσε μια ημερομηνία και φύγαμε. Σίγουρα οι κακές οι γλώσσες θα πούνε ότι αντί να πάμε σε καμιά παραλία να αράξουμε και να κάνουμε οφθαλμοθεραπεία, θα τρέχουμε στα βουνά? Επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι όμως Θα τους πούμε ότι εν μέρει έχουν δίκιο, αλλά τόσα ξέρουν τόσα λένε. Θα συνεχίσω να βάζω φυτίλια και θα προσθέσω το εξής. Να πάρουμε τις σκηνές μαζί μας και να κατασκηνώσουμε εκεί το βράδυ, όπως ακριβώς το περιγράφεις με λίγα εξτραδάκια, κάρβουνα, κρεατάκια, παρέα μαζεμένη και με αποκορύφωμα το πρωινό ξύπνημα, που μόλις θα ανοίξεις την σκηνή θα αντικρίσεις την Γκιστόβα. Μιας και την προηγούμενη φορά δεν ήρθα, είμαι φουλ ψημένος για αυτή την τσάρκα. Από ότι έχω ακούσει το μέρος ενδείκνυται για κατασκήνωση διότι η "κούρμπα" που μέσα είναι η λίμνη, προστατεύει τις σκηνές από τις ριπές του αέρα που σε αυτό το υψόμετρο είναι αρκετά δυνατές.
Οπότε αρχηγέ μην με ξεχάσεις.
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ: 2360: Λίμνη Γκίστοβα 13 Χρόνια πριν #1482

Εγώ να συμπληρώσω σε αυτό το σημείο ότι σε πρόσφατη συνομιλία που είχα με γνωστό μου, ο οποίος γνωρίζει πράγματα για την περιοχή, έμαθα ότι η λέξη Γκιστόβα δεν τονίζεται στο όμικρον αλλά στο γιώτα, στην πρώτη συλλαβή.
Είναι δηλαδή Γκίστοβα και όχι Γκιστόβα.
Η λέξη είναι βλάχικης ή αρβανίτικης προέλευσης (αυτό το ξέχασα αλλά θα ξαναρωτήσω) και η ερμηνεία της συνδέεται με το γυναικείο γενετήσιο όργανο.
Ίσως αυτό να οφείλεται στο σχήμα της, δεν ξέρω αλλά θα μάθω λεπτομέρειες οπωσδήποτε...

gistova_g.jpg

ΥΓ1. Όλα τα παραπάνω δεν τα έβγαλα απ’ το μυαλό μου!
ΥΓ2. Άμα δεις καράβι στο βουνό, Γκιστόβα το έχει σύρει! Ενίοτε σέρνει κι εξορμηστές...

Φύγαμε για μπάνιο!
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα 13 Χρόνια πριν #1486

Ενημέρωσε με μερικές μέρες νωρίτερα για να το κανονίσω.
Θα χαρώ να σας ξαναδώ αλλά και να γνωρίσω την υπόλοιπη παρέα.

Φιλικά

Saligari
(Πάω αργά γιατί βιάζομαι)
  • saligari
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα

Απ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα 13 Χρόνια πριν #1506

Gistova Lake 09.06.2012
gistova_090612.jpg

gistova_2.jpg

Και μία φωτογραφία δώρο με το μοντέλο stergios σε παγωμένη επίδειξη.

gistova_ste.jpg

ΥΓ1. Επειδή το ζήτησε ο αρχηγός...
Y2. Τoulias, δεν είχα κουράγιο να ανέβω στο σημείο λήψης της φωτογραφίας που σήκωσες παραπάνω, για να τις συγκρίνουμε. Ίσως το έχει κάνει ο Antonis, θα το μάθω σήμερα.
ΥΓ3. Η λέξη Γκίστοβα είναι βλάχικη.
ΥΓ4. Αιτούμαι αναρρωτικής αδείας 35 ημερών για να πάρω δυνάμεις για Γκαμήλα.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: 2360: Λίμνη Γκίστοβα 13 Χρόνια πριν #1509

garavelas έγραψε:
Είναι δηλαδή Γκίστοβα και όχι Γκιστόβα.
Η λέξη είναι βλάχικης ή αρβανίτικης προέλευσης (αυτό το ξέχασα αλλά θα ξαναρωτήσω) και η ερμηνεία της συνδέεται με το γυναικείο γενετήσιο όργανο.
Ίσως αυτό να οφείλεται στο σχήμα της, δεν ξέρω αλλά θα μάθω λεπτομέρειες οπωσδήποτε...

Η ονομασία της Γκίστοβας προέρχεται από τη βλάχικη λέξη γκίζντα (ή γκίστα ή γκίζτα, κάπως έτσι) που σημαίνει αιδοίο.
Η λέξη συναντάται και ως Γκίζντοβα.

Περί το 1780, στη λίμνη Γκίστοβα παίχτηκε η τελευταία πράξη της τραγικής ιστορίας μια ομάδας 10 ή 12 όμορφων γυναικών από τη Γράμμουστα, οι οποίες πνίγηκαν είτε για παραδειγματισμό, είτε αυτοκτόνησαν για να γλιτώσουν την ατίμωση από τις ορδές των κλεφτών του Αλή Πασά. Σημαντικό ρόλο στα γεγονότα φαίνεται ότι έπαιξε η όμορφη Σάνα, κόρη του Γραμμουστιανού αρχιτσέλιγκα Χατζηστέργιου, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την κόρη του στο χαρέμι του Πασά των Ιωαννίνων.
Ο Αλή Πασάς τα πήρε στο κρανίο, η Γράμμουστα κάηκε, η Σάνα αυτοκτόνησε για να μην ατιμωθεί και οι όμορφες κοπέλες του χωριού πνίγηκαν στη Γκίστοβα από τους τουρκαλβανούς κλέφτες.
Αυτά λέει ο μύθος των Γραμμουστιανών για τη Γκίστοβα. Η ιστορία έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον πνιγμό της κυρά Φροσύνης από τα Γιάννενα που πνίγηκε στην Παμβώτιδα επειδή κι αυτή αρνήθηκε να γίνει χανούμισσα στο χαρέμι του Αλή...

Περισσότερα στο κεντρικό άρθρο για τις δρακόλιμνες της Ελλάδας, που όλες βρίσκονται στη γειτονιά μας, κάπου στα μέσα του καλοκαιριού.

damianos garavelas
Γλωσσολόγος - Ειδικευθείς εν Γκιστόβα

Φωτό μπόνους:

Η δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2150 μ. υψόμετρο και στο βάθος η κορυφή (Γέρος) στα 2637 μ.
dragon_lake_smolike.jpg

Ένα από τα πολλά "δρακάκια" της λίμνης του Σμόλικα με μέγεθος παλάμης ανθρώπινου χεριού.
dragon_triton.jpg
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα 12 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1522

Kαλησπέρα κόσμε μετά από αρκετό καιρό...
Οι εξεταστικές, οι χαλκιδικές και λίγο οι βουνοκορφές με κράτησαν μακριά από την διαδικτυακή παρέα τις τελευταίες βδομάδες.
Και αρχίζω το ποστινγκ με ένα από τα πολύ ωραία θέματα της σελίδας, τη λίμνη Γκιστόβα (η οξεία στο "ο" επειδή έτσι πλέον καθιερώθηκε).
Μιας που η cyberότσαρκα έγινε πλέον σάιτ αλπικού ενδιαφέροντος είπαμε να πάμε για τρίτη φορά στην ψηλότερη λίμνη της Ελλάδας. Πάρτε λίγη Γκιστόβα από τις 12/7/2012 (36 ημέρες μετά την προηγούμενη φώτο με τις μεγάλες χιονούρες) :

P7110153.jpg

Πέρυσι τέτοιες ημέρες ήμασταν ξανά στη Γκιστόβα και η στάθμη της ήταν πολύ χαμηλότερα, ενώ και το νερό της λιγότερο κρύο απ'ότι φέτος. Μάλλον χιόνισε λίγο παραπάνω φέτος...

Η επίσημη εκδοχή για το όνομα της λίμνης έχει να κάνει με το μπανιστίρι:
οι κοπέλες του χωριού πήγαιναν για μπάνιο και τα αγόρια πίσω από την πλαγιά χάζευαν τα κάλλη τους. Γκίστοβα σημαίνει "μου..αρα" (να με συγχωρείτε αλλά είναι η ακριβής μετάφραση) στα βλάχικα οπότε οι νέοι του χωριού ανέβαιναν στη λίμνη να χαζέψουν γκίστοβες, πήγαιναν να δουν ποια είναι η καλύτερη γκίστοβα, πήγαιναν στην Γκίστοβα ή Γκιστόβα.
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
ΑΘ10

Απ: 2360: Λίμνη Γκιστόβα 12 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1523

Είσαι μια Γκίστοβα εσύ!!!
Είχε πάνω Γκίστοβες ή τζάμπα πας;;;

Υ.Γ: Ναι spam κάνω!
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • STARTER!