Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Από το βουνό στην Πόλη...

Από το βουνό στην Πόλη... 13 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1289

3.jpg

Που θα ανάψουμε κεριά?? (μας ρωτούσε ουρλιάζοντας ο λοχίας που μας έτρεχε)
Μέσα στην Αγιά Σοφιά (απαντούσαμε οι στρατιώτες)

Μη βιαστείτε να με αποκαλέσετε φασίστα ή στρατόγκαυλο ,αλλά ήταν η πρώτη υποσυνείδητη σκέψη που μου ήρθε μόλις αντίκρισα το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν θα ήθελα να αναλωθώ σε πληροφορίες σχετικά με την Αγιά-Σοφιά μιας και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία, αν πάλι κάποιος δεν έχει ιδέα, μπορεί απλά να το googlάρει.
Σε αυτό το post θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την προαναφερθείσα τσάρκα αλλά και μερικά γεγονότα, τα οποία δεν είναι γραμμένα πουθενά.Τυχαίο? δε νομίζω?
Στο αντίκρισμα και μόνο αυτού του δείγματος αρχιτεκτονικής και ναοδομίας ένιωσα δέος. Οσο ανθέλληνας και να είσαι οσο και να μην είσαι θρήσκος , μόνο στην εικόνα της ημισέληνου καρφωμένη στη θέση του σταυρού στον μεγαλοπρεπή τρούλο ,ραγίζει τη καρδιά σου, πληγώνετε το είναι σου.Μπήκα μέσα λοιπόν και ξεκίνησα τη περιήγηση κρεμάμενος από τα χείλι του ξεναγού μας.Πάνω κάτω άκουγα τα γνωστά, μέχρι το σημείο μπροστά από την αγία τράπεζα.Σε εκείνο το σημείο όπου μπορούσαμε να αντικρίσουμε όλο το μεγαλείο του ναού χωρίς κανένα εμπόδιο ώστε να αντιληφθούμε τη χωρητικότητα σε κόσμο , μας είπε πως την ώρα που ήταν ο ναός γεμάτος χριστιανούς , εισέβαλαν οι Τούρκοι μουσουλμάνοι και έσφαξαν όλους τους χριστιανούς και τους ιερείς που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον ναό... Εγινε μεγάλη αιματοχυσία και αμέσως πριν καλά καλά καθαρίσουν τον ναό,άρχισαν να καλύπτουν με ασβεστοκονίαμα όλες τις τοιχογραφίες του ναού,ώστε να το μετατρέψουν όσο πιο γρήγορα σε τζαμί(να τανε η ζήλια ψώρα).
Θα μου πείτε, μωρέ τι μας λες???
Ναι αυτό μπορεί να το γνωρίζατε , όπως σίγουρα γνωρίζετε και το '' όποιος βιάζετε σκοντάφτει'' .Οχι δεν γράφω ασυναρτησίες, πάνω στη βιασύνη τους οι Τούρκοι να καλύψουν τις τοιχογραφίες με το ασβεστοκονίαμα(επέλεξαν αυτόν τον τρόπο, διότι το να κάτσουν και να τις χαλάσουν όλες μία μία θα ήταν πολύ χρονοβόρο και θέλανε αμέσως να τον λειτουργήσουν σαν τζαμί)το μόνο που κατάφεραν πέρα από το να τις καλύψουν ήταν και να τις διατηρήσουν άψογα κάτω από ένα στρώμα ασβέστη, χωρίς να τις αγγίζει το πέρασμα του χρόνου και η υγρασία.
Και οι Αμερικάνοι αρχαιολόγοι που έχουν αναλάβει τη έρευνα του ναού , έχουν αρχίσει και τσακ τσακ τις ξεσκεπάζουν και οι Τούρκοι τραβάνε τα μαλλιά τους ααα!!! και τα μουστάκια τους.Πάνω λοιπόν που άρχισα να χαίρομαι λιγάκι και να φεύγει η μελαγχολία που με είχε κατακλείσει ,γίνετε διπλή η χαρά μου όταν μας λέει ο ξεναγός, πως ο ναός δεν λειτούργησε ποτέ ως τζαμί και αυτό γιατί το κοράνι δεν του επέτρεπε να λειτουργήσουν έναν ναό στον οποίο έχει χυθεί μέσα αίμα.Επίσης έμαθα πως διαπραγματεύονται οι Τούρκοι να ξανά λειτουργήσει ο ναός ως χριστιανικός και να γίνετε λειτουργία μια φορά το χρόνο.(για τα λεφτά τα κάνεις όλα....που έλεγε και ο Αντύπας)

2.jpg
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.20 δευτερόλεπτα