Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου

Στα μονοπάτια του Ολύμπου 13 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1333

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια στον αέρα η κυβερνοτσάρκα και κάποιοι από τους διαδικτυακούς συνεξορμηστές και αδερφούς μας, δεν γνωρίζουν ακόμη πως ανοίγουμε νέο θέμα στο φόρουμ της σελίδας μας...

"Έλα παππού να σου δείξω το σπιτικό σου" λέει μια παροιμία, με αντίθετο από το προφανές νόημα της φράσης, αλλά σε λίγα χρόνια όπως πάμε θα έχει κυριολεκτική ισχύ καθώς με τα facebook και τα υπόλοιπα μπανιστηροsite, δεν μάθαμε ποτέ πως είναι το σπίτι μας (βλέπε Cyberότσαρκα) καθώς μας ενδιαφέρει πρωτίστως να δούμε τι γίνεται στους χώρους του σπιτιού του γείτονα, της ξαδέρφης του ή της κουμπάρας του...
Έτσι φτάσαμε στο σημείο, την εποχή που ενώ οι περισσότεροι ξοδεύουμε αρκετό χρόνο καθημερινά μπροστά στις οθόνες μας, δεν γνωρίζουμε αυτά που αυτοδιδαχθήκαμε στην πρώτη τάξη του διαδικτυακού σχολείου.
Ευτυχώς όμως ο δικός σας παππούς, εντός και εκτός της σελίδας, γνωρίζει αρκετά καλά κάθε γωνιά αυτού του ιστοτόπου και δίνει λύσεις ακόμα και σε προβλήματα που θα έπρεπε κανονικά να είχαν αναλάβει οι νεότεροι.

Στα μονοπάτια του Ολύμπου λοιπόν, που είναι πολλά και ανηφορικά τα ρημάδια, και το μόνο που έχω να σχολιάσω προς το παρόν, είναι πως έχω αρχίσει ήδη να καταστρώνω μέσα στο μυαλό μου την επόμενη, καλύτερα οργανωμένη αυτή τη φορά, εξόρμηση...

skolio.jpg

Άντε καμάρια μου...

ΥΓ1. Κάποιοι άλλοι δεν γνωρίζουν ακόμα ότι όταν η φωτογραφική μηχανή δεν εστιάσει σωστά, ανάβει κόκκινο όπως στα φανάρια με τα αυτοκίνητα... Αν δεν ανάψει πράσινο δεν πάμε πουθενά!
ΥΓ2. Το μάθημα για το πώς ανεβάζουμε φωτογραφίες μέσα στο φόρουμ σε επόμενο ποστάκι...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 13 Χρόνια, 6 Μήνες πριν #1334

Η επόμενη εξόρμηση στον Όλυμπο κ.garavela θα ήθελα να γίνει σε περίοδο όπου να μπορώ να έρθω και εγώ. Έτσι;;;; Μπορεί να μην postάρω όπως οι άλλοι αλλά τουλάχιστον όταν υπάρχει δράση θέλω να συμμετέχω (πιστεύω το έχω αποδείξει στο παρελθόν σε κάθε ευκαιρία για cyberότσαρκα που μου παρουσιάστηκε) και όχι να σας βλέπω από το αεροπλάνο!!
.png
  • giannoulis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Άρχισε να μπουσουλάει
Veni Vidi Vici

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 13 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1339

ΟΛΥΜΠΟΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΚΑΛΑ-ΜΥΤΙΚΑΣ
Φτάνοντας στην Σκάλα στα 2866m υψόμετρο, νιώθεις πως η κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας (2918m) είναι δίπλα και ότι έχεις φτάσει. Όμως πιστεύω ότι από εκεί και ύστερα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής προς την κορυφή...
Ξεκινώντας την ανάβαση υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από την διεύθυνση δασών Πιερίας που αναγράφουν διάφορα στοιχεία και περιγράφουν την διαδρομή (Κακόσκαλα) της ανάβασης προς την κορυφή και την επικινδυνότητά της...
Από την αρχή της διαδρομής συνειδητοποιήσαμε πως η κατάσταση είναι αρκετά ριψοκίνδυνη και πως θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Διότι το απότομο, σαθρό, και βραχώδες πεδίο κάνει την ανάβαση δύσκολη.
Σχεδόν όλη την ανάβαση την κάναμε προσπαθώντας να ακουμπάμε περισσότερα μέρη του σώματός μας πάνω στα βράχια και να μη στεκόμαστε μόνο στα πόδια μας και μόνο λίγα ήταν τα σημεία εκείνα στα οποία μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι και να περπατήσουμε φυσιολογικά... Ειδικά κάποια σημεία ήταν πάρα πολύ απότομα και επικίνδυνα, χωρίς να μας δίνουν και πολλές επιλογές κινήσεων. Γι' αυτό το λόγο και σε συνδυασμό με την πολύ ομίχλη που υπήρχε δεν μπορέσαμε να έχουμε το φωτογραφικό υλικό που θα θέλαμε...

P8170178_2011-12-21.JPG

Ύστερα από 1 ώρα και 40 λεπτά και ενώ κάναμε μια απερίγραπτη και φοβισμένη ανάβαση, φτάσαμε επιτέλους στην πολυπόθητη κορυφή του Ολύμπου (ΜΥΤΙΚΑΣ 2918m). Εκεί πάνω το μόνο που μπορείς να αισθανθείς είναι δέος... Βλέπεις τα πάντα και λες πως είναι αλήθεια, έφτασες στο ψηλότερο σημείο της Ελλάδας, στην κορυφή των Θεών...
Όταν έσπασε η ομίχλη μπορούσαμε να διακρίνουμε τα πάντα καθαρά...
Φαινότανε το Οροπέδιο των Μουσών, τα Καζάνια, η κορυφή ΣΤΕΦΑΝΙ (γνωστή και ως ο θρόνος του ΔΙΑ). Επίσης μπορούσαμε να δούμε την ανάβαση από το Λούκι που είναι η διαδρομή προς τον Μύτικα από τη μεριά των Ζωναριών...
Τέλος αφού υπογράψαμε στο βιβλίο που υπήρχε για τους επισκέπτες, ξεκινήσαμε την επίσης δύσκολη κατάβαση από την κορυφή προς την Σκάλα...

DSCN1154_2011-12-21.JPG
  • stathis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 11 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1694

Ένα μικρό "θαύμα" έγινε προχθές (14.09.2013) σε ένα ύψωμα λίγο πάνω από τα Κρύα Νερά. Η μέρα ήτανε καλή, η ατμόσφαιρα καθαρή και καθώς έτυχε να βρίσκομαι στο Λούδοβο, σκέφτηκα να ανέβω με το αυτοκίνητο στα ψηλότερα χωράφια του χωριού για να χαζέψω λίγο τον Γράμμο. Η μίνι εξόρμηση που πραγματοποίησα μόνος μου στέφθηκε με επιτυχημένη αποτυχία, καθώς μεγάλο μέρος του Γράμμου ήταν σκεπασμένο από σύννεφα. Παίρνοντας όμως την απόφαση να επιστρέψω στη βάση μου και γυρίζοντας προς την αντίθετη μεριά, παρατήρησα με έκπληξη ότι από το σημείο που βρισκόμουνα, σε υψόμετρο κοντά στα 950 μέτρα και με οπτικό πεδίο προς Κρύα Νερά και Νόστιμο, φαινόταν μακριά ο αυτοκράτορας Όλυμπος, ανάμεσα σε Σινιάτσικο και Βούρινο…

olympos_from_lountovo.jpg

olympos_from_lountovo1.jpg

Ήταν η δεύτερη φορά που έτυχε να δω τον Όλυμπο μέσα από την καρδιά του Νομού Καστοριάς (η πρώτη ήταν κοντά στο Γεωπάρκο της Ασπροκκλησιάς) και όχι από κάποια ψηλή κορυφή και διαπίστωσα ότι η καλύτερη τοποθεσία για να δει γρήγορα κάποιος τον Όλυμπο, έστω και από 100 χιλιόμετρα μακριά, είναι κάποιο ύψωμα στην ευθεία Κρύα Νερά – Νόστιμο. Όσοι λοιπόν θέλετε να δείτε τον βασιλιά των ελληνικών βουνών, χωρίς ουσιαστικά να απομακρυνθείτε από το Άργος, πάρτε κιάλια κι ανεβείτε κάπου ψηλά, είτε στο Νόστιμο, είτε στα Κρύα Νερά, είτε στην Ασπροκκλησιά…

ΥΓ1. Έλεγε κάποτε ο μανάβης ότι βλέπει από παντού τον Όλυμπο κι εμείς τον κοροϊδεύαμε! Τόσο ξέραμε…
ΥΓ2. Να μου πάρετε φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό διότι οι φωτογραφίες που θα βλέπετε θα είναι άθλιες σαν τις παραπάνω.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Άργος-Μύτικας: Μια ευθεία δρόμος 11 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1695

Ήταν, είναι και θα παραμείνει πάνω από τα κεφάλια μας…
Τον ψάχναμε από κάθε κορυφή στην οποία ανεβαίναμε αλλά το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναγνώριση και η ταυτοποίηση.
Εδώ βέβαια έπαιξε το ρόλο της η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσα από αμέτρητες τούμπες πάνω σε κατσάβραχα και βουτιές σε ρέματα, με το σκατό να έχει βγάλει κεφάλι άπειρες φορές…
Για τους απανταχού άπιστους θωμάδες λοιπόν αλλά και για τους φίλους ορειβάτες της περιοχής μας το συγκεκριμένο ποστάκι, στο οποίο απεικονίζεται ο αυτοκράτορας Όλυμπος, όπως διακρίνεται από την περιοχή πάνω από το Αμπελοχώρι και κοντά στον Προφήτη Ηλία. Είναι η πλησιέστερη τοποθεσία κοντά στο Άργος Ορεστικό από την οποία μπορεί να δει κάποιος τον Όλυμπο (μέχρι να εντοπίσω άλλη εγγύτερα).

Απόσταση φωτογραφικής μηχανής – Μύτικα: 103 χιλιόμετρα στην ευθεία

olympos_103.jpg

Για να δείτε ολόκληρη την παρακάτω φωτογραφία κάντε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και πατήστε "Προβολή εικόνας". Ο Όλυμπος βρίσκεται τέρμα δεξιά

ΥΓ. Στο θέμα θα επανέλθω όταν πατήσω Μύτικα ή όταν πάρω καλή φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Άργος-Μύτικας: Μια ευθεία δρόμος 11 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1696

Επαγγελματικές μηχανές έχουμε, τηλεφακούς έχουμε. Πες πότε θες να πάμε και θα πάμε.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Στα καστοριανά μονοπάτια του Ολύμπου 11 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #1709

Η φωτογραφική μηχανή βρίσκεται στo ύψωμα με την ονομασία Οχυρό, πάνω ακριβώς από το Χιονάτο και προς τη μεριά της Τσούκας.
Ίσως η καλύτερη περιοχή μέσα στο Νομό Καστοριάς για να δει κανείς τον Όλυμπο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Απαραίτητα συστατικά, τα δυνατά κυάλια και η καθαρή ατμόσφαιρα. Σε εκείνο το σημείο (1170 μέτρα υψόμετρο) έχει και κιόσκι για καφέ.
Απόσταση φωτογραφικής μηχανής Μύτικα: 120 Χιλιόμετρα.

chionato_olympos.jpg

chionato_olympos1.jpg

Στον παρακάτω χάρτη διακρίνεται μέσα σε κόκκινο τριγωνικό υπόβαθρο η περιοχή του νομού Καστοριάς από την οποία φαίνεται ο Όλυμπος. Ανεβείτε σε υψόμετρο πάνω από τα 850-900 μέτρα και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στο βουνό των θεών...

chionato_olympos2.jpg

ΥΓ1. Έχει και κάτι σκόρπια πολυβολεία - οχυρά, ή όπως αλλιώς λέγονται, πάνω και σε κείνο το ύψωμα. Αναρωτιέμαι πόσα τέτοια τελικά έχει στην ευρύτερη περιοχή...

oxyra_chionato.jpg

oxyra_chionato1.jpg

ΥΓ2. Οι φωτογραφίες είναι σημερινές (2013.11.09)

ΥΓ3. Billkos, μη με προκαλείς! Κατέβα πρώτα από την περπατούρα σου κι όταν αρχίσεις τα πρώτα σου βήματα, τα ξαναλέμε...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 11 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #1716

Λέω να αλλάξω εντελώς την ροή του τόπικ, απλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον μια συζήτηση που είχα με ένα παιδί που έχει καταγωγή από την περιοχή σχετικά με τα μαγνητικά πεδία του Ολύμπου. Ο τύπος ουδεμία σχέση με μυθολαγνία και παραφιλολογίες απλά έτυχε να δοκιμάσει το αυτοκίνητο του στην περίφημη ανηφόρα της Σκοτίνας, στους πρόποδες του Ολύμπου, νότια του Λιτοχώρου. Πράγματι, λέει, όπως και στο παρακάτω βιντεάκι, το αυτοκίνητο τσουλάει μόνο του με κατεύθυνση προς την ανηφόρα λόγω του περίφημου μαγνητικού πεδίου της περιοχής. Αν ρίξεις λίγο νερό κάτω, λένε, επίσης κυλάει προς τα επάνω. Η εξήγηση που προσπαθούν με βάση τη λογική να δώσουν είναι πως πρόκειται για μία κακοτεχνία του δρόμου που δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για ανηφόρα ενώ ουσιαστικά έχεις μέτωπο στην κατηφόρα. Τώρα για το αν μπορεί κάτι τέτοιο να ισχύει ο καθ'όλα αρμόδιος να μας απαντήσει είναι ο garavelas, εγώ να πω την αλήθεια αν και θα ήθελα να ισχύει το σενάριο της οφθαλμαπάτης μου φαίνεται αρκετά τραβηγμένο. Θα είχε πάντως πλάκα, και θα βγάζαμε και οι ίδιοι τα συμπεράσματα μας αν σε επόμενη εξόρμηση από την ανατολική πλευρά (πιστεύω από εκεί πρέπει όλες να γίνονται) κάναμε μία, όχι μικρή βέβαια αλλά που αξίζει, παράκαμψη να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Σκοτίνα.

μία ωραία φωτογραφία τραβηγμένη από διαστημόπλοιο της νάσα:
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 11 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #1718

Καλώς τον bartender...δεν χρειάζεται να πάμε στη Σκοτίνα, είμαι σίγουρος ότι αυτό γίνεται και στον δρόμο του Δενδροχωρίου. Όταν βρω κάτι σχετικό θα το ανεβάσω.
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 11 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #1760

olympos_20140118.jpg

Έκανα ότι μπορούσα...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ: Στα μονοπάτια του Ολύμπου 10 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1810

louki_mytika.jpg

Διός θέλοντος, καιρού επιτρέποντος, από Σεπτέμβρη...

ΥΓ. Ρε ψηλέ τόσο δύσκολο ήταν να τη σηκώσεις εσύ;
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.27 δευτερόλεπτα