Ο Σμόλικας δεν είναι γνωστός μόνο για τη δεξιοτεχνία του στο κλαρίνο...
Μπορεί παράλληλα και παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από τα 2637 μέτρα, τραβάει τους κεραυνούς σαν μαγνήτης και ουσιαστικά βρίσκεται στο κατώφλι της πόρτας μας...
Η κορυφή του Σμόλικα ανήκει στο βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων αλλά ένα κομμάτι του, καταλαμβάνει έκταση και στα βορειοδυτικά του νομού Γρεβενών, πράγμα που σημαίνει ότι φλερτάρει με το νότιο άκρο του νομού Καστοριάς...
Ο Σμόλικας όπως φαίνεται από το ΄Αργος Ορεστικό (αριστερά με χιόνι). Διακρίνονται επίσης οι κορυφές Αρρένες του Γράμμου (δεξιά με χιόνι) και το Παλιοκριμίνι, η κορυφή του Βοΐου.
Μετά τον Όλυμπο λοιπόν (2917) και τον Γράμμο (2520), που βρίσκονται στην πρώτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα της λίστας με τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, έφτασε η ώρα να πατήσουμε και την κορυφή της Πίνδου, της ραχοκοκαλιάς της πατρίδας μας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανελλαδικά. Μόνο ο Βόρας (2524) που έρχεται τρίτος θα λείπει μετά για να συμπληρώσουμε την πρώτη τετράδα αλλά εκεί ανεβαίνεις με αυτοκίνητο οπότε η ανάβαση μάλλον δεν θα μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Ακολουθεί βαθμολογία:
1. Όλυμπος 2917
2. Σμόλικας 2637
3. Βόρας 2524
4. Γράμμος 2520
5. Γκιώνα 2510
6. Τύμφη 2497
Η πρώτη οργανωμένη εξόρμηση λοιπόν για την κατάληψη της κορυφής του Σμόλικα προτείνω να γίνει το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουνίου τρέχοντος έτους (τότε με βολεύει, καλά καταλάβατε).
Θα πάρουμε τον καθαρό μας αέρα και πάμε μετά να ψηφίσουμε να γουστάρουμε...
Το αυτοκίνητο θα μείνει στα 1900 πάνω από το χωριό Πάδες Ιωαννίνων και η ορειβατική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε μέχρι την κορυφή εκτιμώ ότι θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες (για τους φυσιολογικούς ορειβάτες πρέπει να είναι κοντά στο δυομισάωρο).
Η κορυφή του Σμόλικα στα 2637 μ.
Το χωριό Πάδες Ιωαννίνων
Το ευχάριστο είναι ότι πάνω στο Σμόλικα δεν θα συναντήσουμε την κοσμοσυρροή του Ολύμπου καθώς στις προτιμήσεις των ορειβατών, ο Σμόλικας δεν βρίσκεται στις ψηλότερες θέσεις. Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις βασικές διαδρομές (μονοπάτια) που οδηγούν ψηλά στο βουνό κι όσοι επιλέξουν να έρθουν μαζί μου θα ακολουθήσουν φυσικά τη συντομότερη και τη λιγότερο κουραστική (μέχρι αποδείξεως του εναντίου). Η κορυφή του Σμόλικα ονομάζεται Γέρος κι έχω έναν λόγο παραπάνω να είμαι εγώ ο πρώτος από την παρέα μας, που θα την κατακτήσει.
Ξέφωτο στα 1500 μ. και στο βάθος ο Γέρος
Η τσάρκα θα περιλαμβάνει διανυκτέρευση στην Κόνιτσα με βραδυνό, ελληνικό καφέ το επόμενο πρωί, και θέα την βορειοδυτική πλευρά της Τύμφης πάνω από το φαράγγι του Αώου...
Κόνιτσα, Τύμφη και φαράγγι Αώου
Το γεφύρι της Κόνιτσας στο φαράγγι του Αώου
Η πρώτη αναγνωριστική εξόρμηση που έκανα μόνος μου προ ημερών (εκεί κατάντησα) στέφθηκε με σχετική επιτυχία. Έφτασα μέχρι τα 1800 μέτρα αλλά εγκατέλειψα την προσπάθεια διότι σε κάποιες ανήλιες στροφές του δρόμου, οι χιονούρες έφταναν τους 30 πόντους και δεν είχα όρεξη να περάσω το βράδυ μου ως επιδόρπιο στο τραπέζι του Πέτρου και των καλεσμένων του...
Άποψη της βόρειας πλευράς της Τύμφης, ανεβαίνοντας για Σμόλικα, από Παλαιοσέλι
Το πέτρινο καταφύγιο του Σμόλικα πάνω από το Παλαιοσέλι στα 1750 μ.
Το ξύλινο καταφύγιο του Σμόλικα πάνω από το Παλαιοσέλι στα 1650μ.
Το χωριό Παλαιοσέλι Ιωαννίνων
Θα υπάρξει όμως και δεύτερη οργανωμένη εξόρμηση στον Σμόλικα (τέλη Ιουλίου να υπολογίζετε) διότι θεωρώ δεδομένο ότι κάποιοι λόγω εξεταστικής δεν θα μπορέσουν να έρθουν στην πρώτη και ποιος ακούει τον αρχηγό που δική του ιδέα ήταν η κατάληψη του βουνού. Στη δεύτερη εξόρμηση που ευελπιστώ να κρατήσει 2-3 μέρες, μπορούμε να γνωρίσουμε και κάποια από τα μυστικά της Τύμφης, του ωραιότερου ίσως βουνού των Βαλκανίων. Στην Τύμφη βρίσκεται η κορυφή Γκαμήλα (2497) που είναι έκτη κατά σειρά στη βαθμολογία όπως είδαμε νωρίτερα, μετά τη Γκιώνα (2510). Επομένως πάμε για εξάδα αυτό το καλοκαίρι, αν και η Γκιώνα μας πέφτει λίγο μακριά.
Σε αυτή τη δεύτερη εξόρμηση που λογικά θα συμμετέχουν περισσότεροι θα υπάρχει και η δυνατότητα να ξεκινήσουμε δύο ομάδες ταυτόχρονα με αφετηρία την Κόνιτσα κι αφού χωριστούμε στο Παλαιοσέλι, να επιχειρήσουμε συνάντηση στα 2150 όπου βρίσκεται η μία από τις δύο δρακόλιμνες του Σμόλικα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο να γίνει καθώς στις τάξεις μας περιλαμβάνονται και ισκαριώτες…
Ακολουθούν κάποιες εικόνες από την Τύμφη…
Το φαράγγι του Βίκου
Το γεφύρι του Βοϊδομάτη στην είσοδο του φαραγγιού
Χωριό Φάντασμα στην Τύμφη
Θεόρατα όντρια πάνω από το Μικρό Πάπιγκο
Χάρτης περιοχής
ΥΓ. Το ποστάκι ήταν ελάχιστα περιγραφικό. Πιστεύω ότι μετά τις εξορμήσεις δεν θα ξέρουμε τι να πρωτογράψουμε (εγώ κι ο toulias δηλαδή)...
Και κλείνοντας, σας έχω αποκλειστικό φωτογραφικό στιγμιότυπο από την αποτυχημένη σύσκεψη των εξορμηστών της Cyberότσαρκας για την ανάδειξη νέου αρχηγού, έπειτα από τη συμπλήρωση μιας πενταετίας του toulia στο τιμόνι της ομάδας, υπό την προεδρία του πατρός garavela...