Moνολόγου συνέχεια.
Η παρακάτω φωτογραφία πολύ σπάνια.
Πέρα από την παλαιότητα της, στην αξία της προστίθεται και η πολύ καλή εικόνα που δίνει για το Επταπύργιο.
Η χαβούζα της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα.
Διακρίνεται τμήμα της σημερινής Άνω Πόλης καθώς και το Επταπύργιο από την νότια πλευρά του. Ο φωτογράφος δε μας παρέχει περαιτέρω πληροφορίες, αλλά πιθανότατα η φωτογραφία να είναι τραβηγμένη λίγο πριν την απελευθέρωση, όπου η Άνω Πόλη ήταν μία μεγάλη φτωχογειτονιά της Θεσσαλονίκης. Είχα διαβάσει μία μαρτυρία ενός ανθρώπου που μεγάλωσε τα παλιά χρόνια στην Άνω Πόλη, να λέει πως το πέπλο της δυστυχίας κάτω από το οποίο ζούσαν οι άνθρωποι της περιοχής δεν είχε να κάνει μονάχα με την μεγάλη φτώχεια αλλά και με τις κακουχίες, τις αδικίες και τα βασανηστήρια που λάμβαναν χώρα στο Επταπύργιο: "Μεγαλώσαμε με κραυγές κρατουμένων και με τον ήχο της αλυσίδας στα αυτιά μας...".
Τέτοιες εποχές να μην ξανάρθουν. Αν και όπως πάμε και οι φυλακές θα γεμίσουν και η φτώχεια θα χτυπήσει κόκκινο...
Αλλάζω παράγραφο.
"..κάτι σαν μία θρυλική κορόνα στην κορυφή της νύφης του Θερμαϊκού.." : Ανεφέρεται μέσα στο άρθρο "Γεντί Κουλέ 2" και έχω την αίσθηση πως γίνεται πιο σαφές μέσα από την παραπάνω φωτογραφία.
Έχει αναφερθεί μέσα στην σελίδα και θα το ξαναπώ, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης κάνει μία εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια. Ψηφιοποιεί πολιτιστικά τεκμήρια της πόλης και τα παραθέτει εδώ:
culture.thessaloniki.gr/
Σε όσους φάνηκε ενδιαφέρουσα η φωτογραφία, την οποία από εκεί αλίευσα, μπορούν να "λιώσουν" με τις ώρες ταξιδεύοντας μέσα από τα ψηφιοποιημένα αρχεία.