Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου

Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #76

Ποια με καταράστηκε, στη ζωή μου έτσι να τυραννιέμαι...
Ποια με καταράστηκε ν’ αγαπάω, να μην αγαπιέμαι...

Κομματάρα το ξέρω!
Bill Karras! Ένας και μοναδικός!
Που κολλάει με τον τίτλο του θέματος;

To video clip του ανωτέρω άσματος (σε στίχους και μουσική του Μιχάλη s.a.g.a.p.o. Ρακιντζή) έχει γυριστεί στην Καστοριά και μερικές από τις σκηνές εκτυλίσσονται ακριβώς πάνω στη φελούκα του Μακεδόνα Στρατηλάτη όπου ο Billaros ανέβηκε για να μας τραγουδήσει για τον καημό του. (θ' ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλότερο βουνό...)

Η τοποθεσία σαν τοποθεσία δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Η θέα όμως από κει πάνω είναι μοναδική σε ολόκληρο τον νομό και δεν συγκρίνεται. Σε ότι έχει να κάνει με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τα ευρήματα της Ψαλίδας είναι από τα σημαντικότερα της περιοχής μας και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα μεταφερθούν στο νέο μουσείο που θα ανοίξει σύντομα στο Άργος Ορεστικό.

* Φελούκα: στο χωριό μου εννοούμε και τη μύτη.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #85

GARAVELA ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ Ή ΚΡΥΜΕΝΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ:Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #86

Και που να ξέρουμε ρε garavela τι εννοείτε εσείς στο χωριό σας με αυτήν την λέξη που δεν θυμάμαι πως την είπες. Και κάθομαι εγώ σαν το χαζό και σκέφτομαι τι να είναι, τι να είναι. Τέλος πάντων, θυμάμαι το καλοκαίρι ήταν η πρώτη φορά που άκουσα και είδα την κεφαλή του μεγαλύτερου Έλληνα στρατηλάτη και μάλιστα μου το είπε ο toulias. Αλλά σήμερα που ρώτησα κάποια άτομα, άλλοι μου λέγαν οτι πρώτη φορά την ακούνε και άλλοι δεν την ήξεραν καθόλου. Άρα να ένα καλό που έκανε το site απο τα χιλιάδες που θα κάνει.
Αυτά προς το παρόν.

Υ.Γ. Ξάδερφε και εμένα με κουράζουν οι τόνοι και βαριέμαι να τους βάζω αλλά είναι καλύτερα να μην έχει τόνους παρά να είναι κεφαλαία. Εκτός του οτι σε κουράζουν να τα διαβάσεις, θα κάνεις και τους άλλους να νομίζουν οτι είσαι φωνακλάς
  • psilos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πήρε το κύπελλο
Τη σήμερον ημέρα καλύτερα βιαστής παρά οπαδός και ΑΕΚΤΖΗΣ.Μάτια επιλεκτηκά κλειστά...

Απ:Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #90

^^ Και ποιος σου είπε ότι δεν είναι...

Εγώ πάντως την ονομασία την ήξερα από πολύ μικρός.
Το συζητούσαμε στην γειτονιά.
Και καλά ο μύθος μας λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ξάπλωσε(Πέθανε) εκεί.
Τόσο μεγάλος ήταν;
Αααααα γι'αυτό έφτασε ως εκεί πέρα στην Ασία, 1 βήμα= 1 χιλιόμετρο.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ:Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #100

Καλή φάση αλλά για το συγκεκριμένο βουνό έχω σχέδια...
Φέτος το καλοκαιράκι που θα έρθουν πάλι οι αερολέσχες κάνοντας τη σχετική αίτηση-δήλωση,
θα βγάλω αρκετές αεροφωτογραφίες από τη κεφαλή του στρατηλάτη μας..
Αλλά όπως μου λέει και η γιαγιά μου, μεγάλη μπουκιά φάε-μεγαλη κουβέντα μη λες.

ΥΓ κατι παραπάνω ξέρει η γιαγιά
ΥΓ2 νομίζω η αεροφωτογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος αποτύπωσης του τοπίου
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Ο Μεγαλέξανδρος είναι Αργείτης! 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #108

Θέλω να με συγχωρέσετε για τα μεγάλα γράμματα αλλά αυτά που γράφω τα θεωρώ σημαντικά.
Μετά από έρευνα που αρμόζει σε έναν πορωμένο εξερευνητή έβγαλα 2-3 συμπεράσματα για το θέμα αυτό.
Ιστορικό δεδομένο: Ο βασιλικός οίκος της αρχαίας Μακεδονιάς, το βασιλικό σόι δηλαδή ήταν Αργείοι.
Κάποιοι, λανθασμένα κατά την δική μου άποψη και με βάση την δική μου έρευνα, πιθανολογούν πως οι Αργείοι (που ήταν και απόγονοι του μυθικού Ηρακλή) ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου και βασίλευσαν την Μακεδονία. Εγώ προσωπικά το θεωρώ λιγάκι παρατραβηγμένο αυτό καθώς το Άργος Ορεστικόν είναι μία από τις γνωστότερες πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας και οι ρίζες του αγγίζουν την μυθολογία (με τον Ορέστη κλπ - μην ξεφεύγουμε).

______________________________.jpg

Σε μία εποχή που ακόμα δεν υπήρχε καν η Καστοριά το Άργος Ορεστικόν ήταν μία πολύ σημαντική πολή στον μακεδονικό χώρο (αυτό φαίνεται και στον χάρτη της αρχαίας Μακεδονίας) και επηρεάζε όλη την γύρω περιοχή (Ορέσται) η οποία, άλλωστε από αυτό έπαιρνε το όνομα του. Άρα... Η λογική τι λεεί; Το φύλο των Αργείων το οποίο αργότερα επικράτησε σε όλη την Μακεδονία ήταν από την Πελοπόννησο ή από το Άργος Ορεστικόν; Μάλλον το 2ο, αν όχι σίγουρα το 2ο! Το Άργος Ορεστικό είχε ιστορία, δύναμη, αναγνώριση και το πιο απλό, ήταν στην Μακεδονία! Το άλλο Άργος μόνο και μόνο που απέχει γύρω στα 1000 χλμ έχει ένα μεγάλο μείον!
Συμπέρασμα: ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Καστοριανός! Και πιο συγκεκριμένα... Αργείτης! Όπως και ο πατέρας του Φίλιππος Β' αλλά και όλος ο βασιλικός οίκος. Άρα εγώ με την σειρά μου πιθανολογώ ότι οι φήμες πως η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ορος Ψαλίδα είναι σμιλεμένη αληθεύουν! Και αυτό γιατί είχε άμεση σχέση (καταγωγή) από την περιοχή. Και ίσως κάποτε να βρούνε κάπου εκεί γύρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εδώ και χιλιετίες αποτελεί κάτι το μυστήριο...

Μπορεί όλα όσα λέω να είναι μπούρδες και αναλήθειες. Ίσως ούτε εγώ δεν τα πιστεύω καλά-καλά. Το σίγουρο είναι ότι έχουν κάποια βάση και ότι δεν αποκλείεται να ισχύουν.

Υ.Γ. Καλή φάση ε;!
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #114

Ηρόδοτος Η, 137 (σε μετάφραση):

Του Αλέξανδρου τούτου έβδομος πρόγονος είναι ο Περδίκκας, ο οποίος απέκτησε την βασιλεία των Μακεδόνων κατά τον εξής τρόπο. Τρεις αδελφοί εκ των απογόνων του Τήμενου, ο Γαύαρης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας, έφυγαν από το Άργος* και πήγαν εις τους Ιλλυριούς...

* Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Ηρόδοτος δεν εννοούσε το Άργος της Πελοποννήσου...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ:Κεφαλή Μ. Αλεξάνδρου 16 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #306

Μια που έκανε την αρχή ο chief με την Τσούκα, θα δώσω κι εγώ ένα link από την εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα" που αναφέρεται στο όρος Ψαλίδα και την Κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πέραν αυτών των δύο περιοχών, υπάρχουν και άλλες στο νομό μας που επισκέφθηκε η εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ, βάζοντας στην μπάρα αναζήτησης τη λέξη Καστοριά.

Αρκετά καλό το site της εκπομπής της ΕΡΤ, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά πουθενά δεν είδα κάποιον χάρτη των περιοχών που επισκέπτεται και μου φαίνεται λίγο στεγνή η παρουσίαση των θεμάτων τους.
Η αντίστοιχη εκπομπή του ΣΚΑΪ "Γυρίσματα" είναι πιο ζωντανή, βλέπεται πιο ευχάριστα και είναι ίσως και πληρέστερη σε μικρότερης διάρκειας βίντεο από αυτά της ΕΡΤ.

Είναι όμως και οι δύο, από τις λίγες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που αξίζει κάποιος να καθίσει να τις δει.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.27 δευτερόλεπτα