Η έρευνα για σπηλαιοδημοσιεύσεις σε φύλλα τοπικών εφημερίδων είναι κάτι σαν τις σπηλαιοαναζητήσεις...
Έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο βουνό (από χαρτιά) και ψάχνεις να βρεις μια κάποια τρύπα (δημοσίευση) οπουδήποτε. Δεν ξέρω τι μεροκάματο θα ζητούσα αν μου ανέθεταν να κάνω αυτήν την εργασία και αξίζουν συγχαρητήρια στον Παναγιώτη που αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες από τον προσωπικό του χρόνο για να συλλέξει το σπάνιο αυτό υλικό που διαθέτει και το οποίο μοιράζεται μαζί μας.
Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το φύλλο 1438 της εφημερίδας "Νέα Καστοριά" που κυκλοφόρησε στις 15-11-1985.
Στη συγκεκριμένη δημοσίευση, της οποίας τον συντάκτη δεν γνωρίζουμε, αναφέρεται η ύπαρξη μεγάλου πλήθους από ανεξερεύνητες σπηλιές πάνω στο Μάλι-Μάδι (όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε) και εμμέσως πλην σαφώς παροτρύνονται οι σχετικοί σύλλογοι να ανέβουν στο βουνό για έρευνα. Πιθανόν αυτός που την συνέταξε να είχε πληροφορίες από ντόπιους. Περισσότερα όμως δεν ξέρουμε.
Προσωπικά, έχω ακούσει για ένα πηγάδι-βάραθρο κάπου πάνω στο Μαλιμάδι, κοντά σε κάποια πυροβολεία της περιοχής, το οποίο συνοδεύεται από κάποιον μύθο, για τι άλλο...
Για ένα τσουβάλι λίρες που περιμένει εδώ και δεκαετίες αυτόν που θα το εντοπίσει και θα κατεβεί μέχρι τον πάτο.
Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος για να ανέβουμε στο Μαλιμάδι.
Υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που ακούγονται για το συγκεκριμένο βουνό.
Μία πολύ χαρακτηριστική μιλάει για μία μεγάλη τρύπα που οδηγεί στη λίμνη της Καστοριάς. Αυτοί οι λίγοι που λένε την ιστορία (δεν την έβγαλα απ’ το μυαλό μου – σεναριολόγος δεν έγινα ακόμα) μιλάνε για κάποιες χωματουργικές εργασίες που γίνονταν πριν από περίπου 30 χρόνια πάνω στο βουνό και την απόθεση του μεγάλου όγκου της εξόρυξης των χωμάτων, στην συγκεκριμένη τρύπα που βρισκόταν εκεί κοντά και τους βόλευε για να τα πετάξουν εκεί μέσα. Τις επόμενες ημέρες κι έπειτα από δυνατές βροχές παρατηρήθηκαν χωμάτινοι λόφοι που εμφανίστηκαν από το πουθενά στα νερά της λίμνης. Κάποιοι που έτυχε να δούνε τη λίμνη να «γεννάει» χώμα και είχαν σχέση με τις εργασίες που γινόντουσαν στο Μαλιμάδι, μίλησαν για τα μπάζα που έπεσαν μέσα στην τρύπα (μου θυμίζει το Δραγασιά - Ελασσόνα Express μέσω Οντρίων).
Όλα αυτά ακούγονται χαριτωμένα όμως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Και δεν αναφέρομαι στην εγκυρότητα των ιστοριών (που δεν αποκλείεται να είναι και αληθινές) αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι ιστορίες που κάποια βάση θα έχουν σε ότι έχει να κάνει με την ύπαρξη ή όχι κάποιων κοιλωμάτων πάνω στο Μαλιμάδι.
Τον περασμένο χειμώνα κάναμε μια προσπάθεια να ανέβουμε στο βουνό για μια πρώτη γνωριμία αλλά το χιόνι ήταν αρκετό και ο κακοτράχαλος δρόμος που επιλέξαμε ιδιαίτερα δύσβατος με αποτέλεσμα να πάρουμε έγκαιρα την απόφαση να επιστρέψουμε στη βάση μας, πριν φτάσουμε στα ψηλότερα διαμερίσματα του βουνού και ξεμείνουμε εκεί για μεσημεριανό γεύμα του Πέτρου ή κάποιου συγγενή του.
Το Μαλιμάδι παραμένει ένα εντελώς ανεξερεύνητο πεδίο για την Cyberότσαρκα και κάποτε θα πρέπει να εξορμήσουμε και προς τα εκεί. Η καλύτερη εποχή για κάτι τέτοιο είναι προφανώς το καλοκαίρι αλλά καλό θα είναι ως τότε να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε όταν και αν ξεκινήσουμε την ανάβαση, να το κάνουμε με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.