Η ιστορία με το αφιέρωμα της σελίδας στις περιοχές όπου έδρασε ο Παύλος Μελάς, ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο κι έχουμε καταντήσει σχεδόν γραφικοί στο να το διαφημίζουμε, ενώ ούτε κι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε αν τελικά προχωρήσουμε και πότε, στη σύνταξη των άρθρων που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα.
Η αλήθεια είναι ότι το υλικό το οποίο έχουμε συλλέξει είναι αρκετά μεγάλο και σπάνιο σε κάποιες περιπτώσεις αλλά από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Το όλο θέμα μου θυμίζει πανεπιστημιακή διπλωματική εργασία καθώς απαιτούνται πάμπολλες ώρες για την ταξινόμηση των φωτογραφιών, τη σύνταξη χαρτών αλλά και τη σωστή πλαισίωση των άρθρων με ιστορικά στοιχεία που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι (καημένε toulia τι σε περιμένει...).
Θεωρούμε όμως, ότι επειδή "Τα ίχνη του Παύλου Μελά" είναι από τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία έχουμε καταπιαστεί όλον αυτόν τον καιρό που ασχολούμαστε με τη σελίδα, αξίζει τον κόπο να θυσιάσουμε κάποιες ώρες παραπάνω, προκειμένου να φτάσουμε σε κάποιο τέλος.
Αν όλα πάνε καλά, βλέπω τα αφιερώματα να ξεκινάνε σε κανά δίμηνο από σήμερα (όσες φορές έχω επιχειρήσει εδώ μέσα να προβλέψω πότε θα σηκωθεί κάποιο θέμα, τόσες φορές έχω πέσει έξω).
Κι επειδή κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουμε συλλέξει είναι πραγματικά σπάνιες, αξίζει να πάρουμε μια μικρή γεύση, πριν καν ξεκινήσει το αφιέρωμα.
Στις παρακάτω φωτογραφίες διακρίνεται εξωτερικά, ο ναός των Ταξιαρχών της Μητρόπολης, μέσα στον οποίο είναι ενταφιασμένα τα λείψανα του Παύλου Μελά και της συζύγου του, Ναταλίας Δραγούμη.
Δεν γνωρίζω την ηλικία της παλιάς φωτογραφίας όμως πρέπει να έχουν περάσει από τότε αρκετές δεκαετίες. Εκτιμώ ότι πρέπει να είναι κοντά στο 1960. Η προτομή του Παύλου Μελά που διακρίνεται στην ασπρόμαυρη φωτό, σήμερα βρίσκεται από την άλλη μεριά του ναού.