Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Στα ίχνη του Παύλου Μελά

Στα ίχνη του Παύλου Μελά 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #113

Εδώ και κάποιο καιρό σκεφτόμαστε στην cyberότσαρκα να κάνουμε μία σειρά εξορμήσεων ακολουθώντας τα ίχνη του Παύλου Μελά. Η cyberότσαρκα φυσικά δεν έχει να κάνει άμεσα με ιστορικά θέματα αλλά ο Παύλος Μελάς είναι ίσως ο μεγαλύτερος σύγχρονος ήρωας της Ελλάδας ο οποίος έδρασε στα μέρη μας. Σκεφτόμασταν, λοιπόν, με τα παιδιά να ακολουθήσουμε τα ίχνη του Παύλου Μελά στον νομό μας και να συμπεριλάβουμε τις τσάρκες μας σε ένα γεωγραφικό-ιστορικό αφιέρωμα για τον "Μικιζέζα". Ήδη έχουμε κάνει κάποια έρευνα και κάποιες αναγνωριστικές επισκέψεις σε μερικά μέρη που σχετίζονται με τον Παύλο Μελά και ίσως το καλοκαίρι (γιατί δεν είναι ότι πιο εύκολο να καλυφθεί το συγκεκριμένο θέμα, θέλει ποολύ χρόνο - υπενθυμίζω: η cyberότσαρκα είναι hobby) να έχουμε ένα ολοκληρωμένο υλικό στα χέρια μας.
Περιμένουμε προτάσεις σχετικά με το θέμα... Γενικώς περιμένουμε τα φώτα σας, ότι γνωρίζετε ελάτε να το συζητήσουμε και όποιος θέλει να συμμετέχει ενεργά και να τσαρκάρει μαζί μας τον περιμένουμε!
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Στα ίχνη του Παύλου Μελά 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #154

Ο Παύλος Μελάς με τη δράση και το θάνατό του αφύπνισε το ελληνικό στοιχείο στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα κι έδωσε την ώθηση που χρειαζότανε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους. Όπως λέει κι ο φίλος μου ο toulias, ο "Μίκης Ζέζας" είναι ίσως ο μεγαλύτερος ήρωας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και είναι μεγάλη τιμή για την Καστοριά που έχει τα λείψανά του, στην αγκαλιά της. Τα οστά του Παύλου Μελά (μαζί με αυτά της συζύγου του Ναταλίας) βρίσκονται εντός του Βυζαντινού Ναού των Ταξιαρχών στο κέντρο της πόλης της Καστοριάς.

melas1.jpg

melas3.jpg

Το οδοιπορικό στα ίχνη του Παύλου Μελά θα ξεκινήσει σύντομα μέσα και στη σελίδα μας (εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό) κι αφού ολοκληρώσουμε τις επισκέψεις μας σε δύο ακόμα τοποθεσίες (μία στο νομό Καστοριάς και μία στο νομό Φλώρινας).
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Στα ίχνη του Παύλου Μελά 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #166

Η επίσκεψη στη Φλώρινα για πότε είναι?? Κρίμα να μην είμαι πάνω, θα ερχόμουν και εγώ...
  • mia
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Άρχισε να μπουσουλάει

Απ:Στα ίχνη του Παύλου Μελά 16 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #168

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός mia (όπως άλλωστε συμβαίνει γενικά στις τσάρκες μας καθώς δεν είναι και ότι πιο εύκολο να κανονιστεί κάτι σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία - μην ξεχνάμε πως οι τσάρκες μας είναι χόμπυ και όχι η δουλειά μας). Τα "Ίχνη του Παύλου Μελά" θα είναι ένα αφιέρωμα (ίσως το πιο εκτενές και πιο προσεγμένο της cyberότσαρκας εώς τώρα) το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές τσάρκες με τοποθεσίες στα μέρη μας όπου άφησε το στίγμα του ο Παύλος Μελάς. Άρα πιθανόν να μας πάρει και καλοκαίρι για να το ολοκληρώσουμε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βολέψει να πάμε παρέα! Προς το παρόν από τον νομό Φλώρινας έχουμε στο νου μας να επισκεφθούμε την εκκλησία του Πισοδερίου αλλά ίσως να προκύψει και κάτι καινούριο.
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Στα ίχνη του Παύλου Μελά 15 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #750

Η ιστορία με το αφιέρωμα της σελίδας στις περιοχές όπου έδρασε ο Παύλος Μελάς, ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο κι έχουμε καταντήσει σχεδόν γραφικοί στο να το διαφημίζουμε, ενώ ούτε κι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε αν τελικά προχωρήσουμε και πότε, στη σύνταξη των άρθρων που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα.
Η αλήθεια είναι ότι το υλικό το οποίο έχουμε συλλέξει είναι αρκετά μεγάλο και σπάνιο σε κάποιες περιπτώσεις αλλά από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Το όλο θέμα μου θυμίζει πανεπιστημιακή διπλωματική εργασία καθώς απαιτούνται πάμπολλες ώρες για την ταξινόμηση των φωτογραφιών, τη σύνταξη χαρτών αλλά και τη σωστή πλαισίωση των άρθρων με ιστορικά στοιχεία που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι (καημένε toulia τι σε περιμένει...).
Θεωρούμε όμως, ότι επειδή "Τα ίχνη του Παύλου Μελά" είναι από τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία έχουμε καταπιαστεί όλον αυτόν τον καιρό που ασχολούμαστε με τη σελίδα, αξίζει τον κόπο να θυσιάσουμε κάποιες ώρες παραπάνω, προκειμένου να φτάσουμε σε κάποιο τέλος.
Αν όλα πάνε καλά, βλέπω τα αφιερώματα να ξεκινάνε σε κανά δίμηνο από σήμερα (όσες φορές έχω επιχειρήσει εδώ μέσα να προβλέψω πότε θα σηκωθεί κάποιο θέμα, τόσες φορές έχω πέσει έξω).

Κι επειδή κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουμε συλλέξει είναι πραγματικά σπάνιες, αξίζει να πάρουμε μια μικρή γεύση, πριν καν ξεκινήσει το αφιέρωμα.
Στις παρακάτω φωτογραφίες διακρίνεται εξωτερικά, ο ναός των Ταξιαρχών της Μητρόπολης, μέσα στον οποίο είναι ενταφιασμένα τα λείψανα του Παύλου Μελά και της συζύγου του, Ναταλίας Δραγούμη.
Δεν γνωρίζω την ηλικία της παλιάς φωτογραφίας όμως πρέπει να έχουν περάσει από τότε αρκετές δεκαετίες. Εκτιμώ ότι πρέπει να είναι κοντά στο 1960. Η προτομή του Παύλου Μελά που διακρίνεται στην ασπρόμαυρη φωτό, σήμερα βρίσκεται από την άλλη μεριά του ναού.

taksiarxes.jpg
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Απ:Στα ίχνη του Παύλου Μελά 15 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #761

Συμφωνώ με τον garavela ότι αξίζει να ολοκληρωθούν τα αφιερώματα για τα ίχνη του Παύλου Μελά. Αλλά θα μου πει ο toulias και με το δίκιο του ότι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε!Τώρα κάνω κι εγώ τη διπλωματική μου εργασία, οπότε σε συμπονώ καημένε toulia!(το δέσαμε εμείς ότι ο αρχηγός θα το αναλάβει).
Μία καλή ιδέα θα ήταν να αναλάβει ο καθένας από σας μία συγκεκριμένη περιοχή έτσι ώστε να βρούμε επιτέλους αυτά τα πολυπόθητα ίχνη..

Υ.Γ.garavela το έλαβα το μήνυμα.Και κυριολεκτικά και μεταφορικά!!
  • GreenEyes
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανέβηκε στην περπατούρα

Απ: Στα ίχνη του Παύλου Μελά 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1229

Μετά βίας βρίσκω πλέον κάποιο θέμα μέσα στο φόρουμ στο οποίο να μην απαντάω στον εαυτό μου, σε σημείο να δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να ποστάρω.
Μικρή σημασία όμως έχει.
Για τα ίχνη του Παύλου Μελά που είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι της σελίδας, να πούμε ότι ήδη συντάσσεται το δεύτερο άρθρο αλλά θέλει λίγο χρόνο ακόμα.
Και θέλει χρόνο διότι θα πρέπει να διασταυρώσουμε κάποιες ιστορικές πληροφορίες, πράγμα δύσκολο, διότι οι απόψεις ακόμα και για τον θάνατο του Παύλου Μελά, διίστανται (ανάλογα σε ποια πλευρά ανήκει ο καθένας).
Σε ότι έχει να κάνει με τις εξορμήσεις μας στις τοποθεσίες από τις οποίες πέρασε ο Παύλος Μελάς, έχουμε σχεδόν τελειώσει και απομένει η διαλογή του οπτικού υλικού προκειμένου να συνταχθούν τα άρθρα με όσες εικόνες καταφέραμε να συλλέξουμε.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.20 δευτερόλεπτα