Είναι γεγονός πως παρόλο που η Cyberότσαρκα είναι "στον αέρα" σχεδόν ενάμισι χρόνο, μέχρι σήμερα, δεν έτυχε να αναρτηθεί κάποιο "δυνατό" θέμα που να αφορά τη βάση μας, δηλαδή το Άργος Ορεστικό.
Ίσως τελικά να υπήρχε λόγος...
Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην κεντρική σελίδα, η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επίκουρος καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δαμάσκος, με αφορμή τις ανασκαφές που διενεργεί από πέρσι το καλοκαίρι μαζί με τον συνάδελφό του κ. Δημήτρη Πλάντζο, στη θέση Παραβέλα.
Η συνέντευξη αποτελεί ένα μάθημα ιστορίας για όλους εμάς που δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κρύβει η γη της αρχαίας Ορεστίδας και που δυστυχώς μέσα στο διαδίκτυο, απομακρυνόμαστε από τα γραπτά ιστορικά έντυπα, που μένουνε στις βιβλιοθήκες λίγων, ερωτευμένων με την παράδοση και την ιστορία.
Προκαταβολικά να σας πω ότι η συνέντευξη απευθύνεται σε ανθρώπους που... διαβάζουν.
Η έκτασή της είναι αρκετά μεγάλη (θα είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές θέμα που θα υπάρχει στη σελίδα μας) και φυσικά τα όσα μας είπε ο κ.Δαμάσκος για την περιοχή μας, άκρως ενδιαφέροντα.
Αφορμή για να ανοίξω το συγκεκριμένο θέμα μέσα στο φόρουμ στάθηκε η σκέψη να συνοδεύσουμε τη συνέντευξη με ορισμένες πληροφορίες για ιστορικά πρόσωπα και τοποθεσίες που αναφέρονται, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά κάποια πράγματα. Δεν θέλαμε όμως να τις προσαρτήσουμε στο ήδη μεγάλο μέγεθος της συνέντευξης.
Επομένως, η παρούσα δημοσίευση, θα μπορούσε να είναι ο προπομπός της συνέντευξης του κυρίου Δαμάσκου στη Cyberότσαρκα...
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Ορεστικόν Άργος: Αρχαία πόλη της άνω Μακεδονίας, στην περιοχή της Ορεστίδας, έδρα του Κοινού των Ορεστών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την ονομασία την πήρε από τον Ορέστη. Η ακριβής θέση του αρχαίου Άργους δεν είναι σήμερα γνωστή. Πιθανόν να ξαναχτίστηκε και να μετονομάστηκε σε Διοκλητιανούπολη.
Διοκλητιανούπολη: Αρχαία πόλη που ίδρυσε στα τέλη του 3ου αι.μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284-305 μ.Χ.) στην περιοχή του Αρμενοχωρίου, λίγο έξω από το σημερινό Άργος Ορεστικό.
Βασιλική: Ο κυριότερος αρχιτεκτονικός τύπος χριστιανικών εκκλησιών από τον 4ο αι.π.Χ. κι έπειτα. Προγενέστερα, στην αρχαία Ρώμη ήταν δημόσιο κτίριο που εχρησιμοποιείτο ως χώρος συνεδριάσεων, εμπορικών συναλλαγών αλλά και επίλυσης δικαστικών διαφορών.
Το Κοινόν: Ομοσπονδία πόλεων της αρχαιότητας.
Ορεστίδα: Αρχαία χώρα της Μακεδονίας. Οι κάτοικοί της ήταν οι Ορέστες.
Ατρείδες: Βασιλικός οίκος των Μυκηνών.
Ορέστης: Ο μυθικός ιδρυτής του αρχαίου Άργους της Ορεστίδας. Γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδερφός της Ιφιγένειας.
Αγαμέμνων: Βασιλιάς των Μυκηνών, αρχιστράτηγος των Αχαιών στον Τρωικό πόλεμο.
Κλυταιμνήστρα: Η σύζυγος του Αγαμέμνονα. Η Κλυταιμνήστρα δεν συγχώρεσε ποτέ το γεγονός ότι ο Αγαμέμνονας θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια, προκειμένου να ξεκινήσουν τα πλοία των Αχαιών με ευνοϊκό άνεμο για την Τροία. Όσο ο Αγαμέμνονας έλειπε στην Τροία, η Κλυταιμνήστρα τον απάτησε με τον ξάδελφό του, Αίγισθο. Όταν ο βασιλιάς επέστρεψε στις Μυκήνες, η Κλυταιμνήστρα κι ο Αίγισθος δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα και πήραν τον θρόνο του. Ο Ορέστης προκειμένου να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του, σκότωσε τη μητέρα του και τον εραστή της κι έπειτα κατέφυγε σε ιερό του Απόλλωνα για ψυχικό καθαρμό.
Αργεάδες: Οι ιδρυτές του μακεδονικού βασιλείου με πιθανή καταγωγή από το αρχαίο Άργος.
Μολοσσοί της Ηπείρου: Αρχαίο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Ηπείρου κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.. Οι Μολοσσοί ανήκαν στο Κοινό των Ηπειρωτών.
Αιανή: Πόλη της Μακεδονίας στην περιοχή των Ελιμειωτών. Τα ερείπια της αρχαίας Αιανής έχουν βρεθεί κοντά στον σύγχρονο οικισμό του νομού Κοζάνης.
Δίον: Το αρχαίο Δίον βρίσκεται στα όρια του σύγχρονου οικισμού στο νομό Πιερίας και ήταν από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μακεδονίας.
Κωνσταντίνος ή Μέγας Κωνσταντίνος: Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 έως το 337 μ.Χ..
Ιουστινιανός: Βυζαντινός Αυτοκράτορας από το 527 έως το 565 μ.Χ..
Πίκρη: Η περιοχή πίσω από τον Άγιο Νικόλαο στο Άργος Ορεστικό.
Κεραμόπουλος Αντώνιος: (1870 - 1961) Καθηγητής αρχαιολογίας και συγγραφέας με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης. Το 1932 ανακάλυψε τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό.
* Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ένα θέμα μέσα στο φόρουμ πριν δημοσιευθεί το σχετικό άρθρο στην κεντρική σελίδα. Τον τίτλο του θέματος τον "έκλεψα" από το βιβλίο του Λάζαρου Παπαϊωάννου – ΑΡΓΟΣ ΠΟΛΗ ΟΡΕΣΤΙΔΑΣ, που κυκλοφόρησε το 1996 από τον Μορφωτικό σύλλογο «ΟΡΕΣΤΙΣ». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που δεν θα έπρεπε να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός Αργείτη.
ΥΓ. Μέχρι και Μαυροβινοί το έχουν!