Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: Άργος – Πόλη Ορεστίδας*

Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #790

Είναι γεγονός πως παρόλο που η Cyberότσαρκα είναι "στον αέρα" σχεδόν ενάμισι χρόνο, μέχρι σήμερα, δεν έτυχε να αναρτηθεί κάποιο "δυνατό" θέμα που να αφορά τη βάση μας, δηλαδή το Άργος Ορεστικό.
Ίσως τελικά να υπήρχε λόγος...

o_toulias_stin_paravela.jpg


Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην κεντρική σελίδα, η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επίκουρος καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δαμάσκος, με αφορμή τις ανασκαφές που διενεργεί από πέρσι το καλοκαίρι μαζί με τον συνάδελφό του κ. Δημήτρη Πλάντζο, στη θέση Παραβέλα.
Η συνέντευξη αποτελεί ένα μάθημα ιστορίας για όλους εμάς που δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κρύβει η γη της αρχαίας Ορεστίδας και που δυστυχώς μέσα στο διαδίκτυο, απομακρυνόμαστε από τα γραπτά ιστορικά έντυπα, που μένουνε στις βιβλιοθήκες λίγων, ερωτευμένων με την παράδοση και την ιστορία.
Προκαταβολικά να σας πω ότι η συνέντευξη απευθύνεται σε ανθρώπους που... διαβάζουν.
Η έκτασή της είναι αρκετά μεγάλη (θα είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές θέμα που θα υπάρχει στη σελίδα μας) και φυσικά τα όσα μας είπε ο κ.Δαμάσκος για την περιοχή μας, άκρως ενδιαφέροντα.

Αφορμή για να ανοίξω το συγκεκριμένο θέμα μέσα στο φόρουμ στάθηκε η σκέψη να συνοδεύσουμε τη συνέντευξη με ορισμένες πληροφορίες για ιστορικά πρόσωπα και τοποθεσίες που αναφέρονται, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά κάποια πράγματα. Δεν θέλαμε όμως να τις προσαρτήσουμε στο ήδη μεγάλο μέγεθος της συνέντευξης.
Επομένως, η παρούσα δημοσίευση, θα μπορούσε να είναι ο προπομπός της συνέντευξης του κυρίου Δαμάσκου στη Cyberότσαρκα...


Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ορεστικόν Άργος: Αρχαία πόλη της άνω Μακεδονίας, στην περιοχή της Ορεστίδας, έδρα του Κοινού των Ορεστών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την ονομασία την πήρε από τον Ορέστη. Η ακριβής θέση του αρχαίου Άργους δεν είναι σήμερα γνωστή. Πιθανόν να ξαναχτίστηκε και να μετονομάστηκε σε Διοκλητιανούπολη.

Διοκλητιανούπολη: Αρχαία πόλη που ίδρυσε στα τέλη του 3ου αι.μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284-305 μ.Χ.) στην περιοχή του Αρμενοχωρίου, λίγο έξω από το σημερινό Άργος Ορεστικό.

Βασιλική:
Ο κυριότερος αρχιτεκτονικός τύπος χριστιανικών εκκλησιών από τον 4ο αι.π.Χ. κι έπειτα. Προγενέστερα, στην αρχαία Ρώμη ήταν δημόσιο κτίριο που εχρησιμοποιείτο ως χώρος συνεδριάσεων, εμπορικών συναλλαγών αλλά και επίλυσης δικαστικών διαφορών.

Το Κοινόν: Ομοσπονδία πόλεων της αρχαιότητας.

Ορεστίδα: Αρχαία χώρα της Μακεδονίας. Οι κάτοικοί της ήταν οι Ορέστες.

Ατρείδες:
Βασιλικός οίκος των Μυκηνών.

Ορέστης: Ο μυθικός ιδρυτής του αρχαίου Άργους της Ορεστίδας. Γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδερφός της Ιφιγένειας.

Αγαμέμνων: Βασιλιάς των Μυκηνών, αρχιστράτηγος των Αχαιών στον Τρωικό πόλεμο.

Κλυταιμνήστρα: Η σύζυγος του Αγαμέμνονα. Η Κλυταιμνήστρα δεν συγχώρεσε ποτέ το γεγονός ότι ο Αγαμέμνονας θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια, προκειμένου να ξεκινήσουν τα πλοία των Αχαιών με ευνοϊκό άνεμο για την Τροία. Όσο ο Αγαμέμνονας έλειπε στην Τροία, η Κλυταιμνήστρα τον απάτησε με τον ξάδελφό του, Αίγισθο. Όταν ο βασιλιάς επέστρεψε στις Μυκήνες, η Κλυταιμνήστρα κι ο Αίγισθος δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα και πήραν τον θρόνο του. Ο Ορέστης προκειμένου να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του, σκότωσε τη μητέρα του και τον εραστή της κι έπειτα κατέφυγε σε ιερό του Απόλλωνα για ψυχικό καθαρμό.

Αργεάδες: Οι ιδρυτές του μακεδονικού βασιλείου με πιθανή καταγωγή από το αρχαίο Άργος.

Μολοσσοί της Ηπείρου:
Αρχαίο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Ηπείρου κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.. Οι Μολοσσοί ανήκαν στο Κοινό των Ηπειρωτών.

Αιανή: Πόλη της Μακεδονίας στην περιοχή των Ελιμειωτών. Τα ερείπια της αρχαίας Αιανής έχουν βρεθεί κοντά στον σύγχρονο οικισμό του νομού Κοζάνης.

Δίον: Το αρχαίο Δίον βρίσκεται στα όρια του σύγχρονου οικισμού στο νομό Πιερίας και ήταν από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μακεδονίας.

Κωνσταντίνος ή Μέγας Κωνσταντίνος: Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 έως το 337 μ.Χ..

Ιουστινιανός: Βυζαντινός Αυτοκράτορας από το 527 έως το 565 μ.Χ..

Πίκρη: Η περιοχή πίσω από τον Άγιο Νικόλαο στο Άργος Ορεστικό.

Κεραμόπουλος Αντώνιος: (1870 - 1961) Καθηγητής αρχαιολογίας και συγγραφέας με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης. Το 1932 ανακάλυψε τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό.

* Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ένα θέμα μέσα στο φόρουμ πριν δημοσιευθεί το σχετικό άρθρο στην κεντρική σελίδα. Τον τίτλο του θέματος τον "έκλεψα" από το βιβλίο του Λάζαρου Παπαϊωάννου – ΑΡΓΟΣ ΠΟΛΗ ΟΡΕΣΤΙΔΑΣ, που κυκλοφόρησε το 1996 από τον Μορφωτικό σύλλογο «ΟΡΕΣΤΙΣ». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που δεν θα έπρεπε να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός Αργείτη.



ΥΓ. Μέχρι και Μαυροβινοί το έχουν!
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών
  • Δημοσιεύσεις: 596

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #791

Έχω την αίσθηση πως η παράθεση ιστορικών στοιχείων δεν έχει κάποιο νόημα στο παρόν ποστ, άλλωστε πολλά τέτοια στοιχεία θα μπορούμε να διαβάσουμε τις επόμενες ώρες στην αρχική σελίδα. Αυτό που θα ήθελα να ποστάρω είναι η απλή σκέψη μου (ενός μη ειδικού δηλαδή) επάνω στο θέμα. Εκτός από το ότι δεν έχω κάτι παραπάνω από τον συλλογισμό μου να παραθέσω, το "μη ειδικού" θέλω να το τονίσω καθώς η απλή σκέψη βλέπει τα πράγματα πολύ πιο αυθόρμητα και διαφορετικά από την επιστημονική. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την αρχαιολογία...

Η ιστορία υπάρχει παντού. Διχοτομώντας την αυθαίρετα (και σίγουρα λανθασμένα καθώς οι περίοδοι είναι πάνω από 2) ας πάρω δύο κομμάτια προσαρμοσμένα στην ιστορία της περιοχής. Λίγο πιο πρόσφατη και παλαιότερη.

Λίγο πιο πρόσφατη
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο light. Οι παππούδες μας, μας τα αφηγήθηκαν με λεπτομέρειες. Και αν πάμε λίγο πιο πίσω οι παππούδες των παππούδων μας τα αφηγήθηκαν στα εγγόνια τους και αυτοί με την σειρά τους στα δικά τους εγγονιά. Οι γραπτές μαρτυρίες και τα σωζόμενα μνημεία είναι αρκετά ώστε να συμπληρώσουν το ιστορικό παζλ της σύγχρονης ιστορίας.

Παλαιότερη
Από ένα σημείο και μετά όμως τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο θολά. Για τον τόπο μας η θολούρα αρχίζει από το Βυζάντιο και παραπίσω. Ακόμα και για την Διοκλητιανούπολη ίσως έχουμε πάρα πολλά ακόμη να μάθουμε.
Και για το "παραπίσω" αυτό κομμάτι της ιστορίας δεν μένει κάποιο άλλο εργαλείο παρά τα γραπτά των αρχάιων ιστορικών. Αυτά όμως δεν μπορούν να είναι επαρκή και έτσι έρχονται οι ανασκαφές για να τα συμπληρώσουν. Μόνο έτσι μπορούμε να μάθουμε.
Μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη στον χώρο της Διοκλητιανούπολης, το Άργος Ορεστικόν. Το στοιχείο είναι αυτό, ίσως και από μόνο του να ακούγεται ενδιαφέρον. Και εδώ έρχονται οι ανασκαφές για να εμβαθύνουν όσο μπορούν την γνώση μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γίνονται τυχαία. Σίγουρα οι αρχαιολόγοι αξιολογούν και θέτουν κριτήρια για να διεξάγουν μία ανασκαφη πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αρχαιολόγους οι οποίοι πήραν πρωτοβουλία και ήρθαν από μακριά γι'αυτόν τον σκοπό.
Τι θέλω να πω με αυτό; Το ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό το κομμάτι της ιστορίας στην περιοχή μας αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία αυτή είναι σίγουρα φτωχή. Απλώς δεν υπήρχε η δυνατότητα, δεν υπήρξαν επαρκή αρχαία κείμενα, ίσως δεν υπήρξαν και oι πρωτοβουλίες για να μάθουμε κάτι παραπάνω. Η ομάδα των καθηγητών κ.Δαμάσκου και κ.Πλάντζου είναι όμως εδώ για να ανακαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το τι κρύβει η γη της Ορεστίδας. Και αν μέσα σε δύο εβδομάδες ανασκαφών αυτή η ομάδα κατάφερε να βγάλει συμπεράσματα τότε μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Και όλα είναι ακόμα στην αρχή...
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #798

Πραγματικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του κ.Δαμάσκου.Δε συναντάς εύκολα στις μέρες μας ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν λίγο(ή μάλλον πολύ) από τον πολύτιμο χρόνο τους και χωρίς να έχουν κάτι να κερδίσουν για να πουν δύο λόγια σε 2-3 άγνωστα παιδιά για την ιστορία του τόπου τους. Εξίσου σπάνιο είναι να βλέπεις καθηγητές που δεν σταματάν τη δουλειά τους στα στενά όρια ενός αμφιθεάτρου ή στην απλή παραχώρηση ιστορικών στοιχείων.
Στην ανασκαφή στο χώρο της Παραβέλας συμμετείχε και μία γνωστή μου που είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απ’ότι μου έχει πει τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά. Εκείνο μάλιστα που είχε κάνει εντύπωση στη φίλη μου ήταν το πόσο αναξιοποίητη είναι η περιοχή, η οποία μάλλον εύκολα μπορεί να αποτελέσει βορά επίδοξων αρχαιοκαπήλων.

Υ.Γ.Garavela έχεις καμία σχέση με την Παραβέλα;
  • GreenEyes
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανέβηκε στην περπατούρα
  • Δημοσιεύσεις: 51

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #801

Δυστυχώς ms GreenEyes δεν βλέπω να γίνεται κάτι με το θέμα...
Μόνο μερικοί φοιτητές και καθηγητές θα έρχονται εδώ για να κάνουν κάποιες έρευνες και κάποιες πρακτικές...
Δεν νομίζω ποτέ το κράτος μας (τώρα που υπάρχει και η "δήθεν" κρίση) να δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνει κάτι καλό σε αυτό το μέρος...
Μπορεί και να είναι από τα σπουδαιότερα ευρήματά αυτής της χρονολογίας που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. (έτσι νομίζω)
Αλλά και μερικές φορές μπορεί να είναι ότι καλύτερο το να μην αξιοποιούνται τέτοια μέρη.
Γιατί όπου αξιοποίηση = Τσιμέντα,σκουπίδια και εκμετάλλευση ηλιθίων...
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
  • Δημοσιεύσεις: 265
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #804

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του κ.Δαμάσκου και συγχαρητήρια σε όλους.
Μέχρι να καταλάβω όμως τι έλεγε μου πήρε κανά μισάωρο.
Δύσκολα διαβάζεται καθότι μεγάλη αλλά πραγματικά αξίζει.
Μακάρι να καταφέρει ο κ.Δαμάσκος και να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του.
Γνωρίζει κανείς πότε θα ανοίξει το μουσείο στο Άργος;
Νομίζω ότι θα αναβαθμίσει πολιτιστικά όλη την περιοχή.
  • λολ
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα
  • Δημοσιεύσεις: 3

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #818

Γεια σου ρε λολ!!!
Καιρό έχεις να μπεις...
Το μουσείο στο Άργος Ορεστικό είναι ανοιχτό από ότι ξέρω αλλά δεν έχουν ακόμα τίποτα μέσα...
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
  • Δημοσιεύσεις: 265
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #844

"Το Ορεστικόν Άργος ήταν η αρχαιότερη πόλη της Ορεστίδας και το κέντρο των Ορεστών. Κατατάσσεται στις αρχαιότερες μακεδονικές πόλεις και είναι αρχαιότερη από το πελασγικό Άργος στη Θεσσαλία και ενδεχομένως από το αρχαϊκό στην Πελοπόννησο.
Με το όνομα Άργος αναφέρονται από τους αρχαίους, έντεκα πόλεις, από τις οποίες οι δυο αναγνωρίζονται με το ίδιο επίθετο, Ορεστικόν, με συνέπεια πολλές φορές να συγχέονται τόσο από τους αρχαίους όσο κι από τους νεότερους. Το ένα ήταν στην Ήπειρο και το άλλο στην Ορεστίδα.

xartis_orestidos.jpg


Η λέξη άργος σημαίνει παράλια πεδιάδα και κατ΄επέκταση κάθε πεδιάδα. Και το Άργος της Ορεστίδας ήταν κτισμένο σε πεδιάδα, την κατά τον ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο (59 π.Χ. με 17 μ.Χ.) Argestaeus campus (Αργεσταία πεδιάδα). Το δε επίθετο ορεστικόν προήλθε από την κατά κύριο λόγο, ορεινή και βραχώδη επαρχία της Ορεστίδας. Οι κάτοικοι του κάθε Άργους ονομάζονται αργείοι. Κατ΄εξαίρεση οι κάτοικοι του Ορεστικού Άργους ονομάζονταν και αργέστες*.



Η παράδοση λέει ότι πριν την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε οικισμός στην περιοχή του Άργους Ορεστικού με το όνομα Αρμονία. Όταν λοιπόν οι οθωμανοί κατέλαβαν τα μέρη αυτά, ζήτησαν πληροφορίες και εξηγήσεις για τη λέξη αυτή. Όταν έλαβαν την απάντηση ότι σημαίνει ευτυχία, ευφορία, ευδαιμονία έπλασαν το όνομα Χουρπιστάν (χούρπ=ευτυχία, -ιστάν=τόπος) για να γίνει με το χρόνο Χούρπιστα και να μείνει ως Χρούπιστα.

* Οι κάτοικοι του σημερινού Άργους Ορεστικού επικράτησε να ονομάζονται αργίτες. Ο όρος ετυμολογικά είναι αδόκιμος, όμως με την εξέλιξη και την εκλαΐκευση της γλώσσας έχει γίνει αποδεκτός (Ν.Γ.Δασκαλάκης)"


Από το βιβλίο: Άργος - Πόλη Ορεστίδας (Λάζαρου Αθ. Παπαϊωάννου)
  • admin
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής
  • Δημοσιεύσεις: 60

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια πριν #927

Η δεύτερη ανασκαφική περίοδος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Άργος Ορεστικό, με τη συμμετοχή φοιτητών, προγραμματίζεται για το διάστημα από 5 Ιουλίου εώς 15 Αυγούστου 2010.

apotyposi2009.jpg

Ο χώρος της Παραβέλας μετά την ανασκαφική περίοδο του 2009

Πηγή: orestikon.blogspot.com/

Περισσότερα για τις περσινές ανασκαφές στην Παραβέλα, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
  • admin
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής
  • Δημοσιεύσεις: 60

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια πριν #937

Τέλη Ιουνίου, αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου και του αρχαιολογικού μουσείου Άργους Ορεστικού. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Νίκος Τοτονίδης την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει εκπρόσωπος του υπουργείου πολιτισμού.

politistiko_argos.jpg


Πηγή: www.radioargos.gr
  • admin
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής
  • Δημοσιεύσεις: 60

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 15 Χρόνια πριν #950

Ο Ιούλιος φτάνει και, δεν ξέρω για τους ντόπιους γενικότερα αλλά εμείς σίγουρα, περιμένουμε πως και πως να επιστρέψουν στο Άργος Ορεστικό οι κύριοι καθηγητές Δαμάσκος και Πλάντζος.
Δε θέλω να γίνω γραφικός ούτε συναισθηματικός, αλλά πιστεύω πως πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να ευγνωμονεί τους ανθρώπους αυτούς, όχι γιατί αμάν και ντε (που λέει και ο garavelas) τώρα στο Άργος θα αλλάξει η καθημερινότητα μας, απλά γιατί η ανασκαφή που κάνουν είναι μία κίνηση που ίσως να μην μπορούμε καν να φανταστούμε το πόσο σημαντική είναι. Διαβάζω σε ένα βιβλίο -κάτι σαν τουριστικός οδηγός της Μακεδονίας, απλώς εμβαθύνει πολύ σε κάποια θέματα- που έχει γράψει κάποιος κύριος Κωστόπουλος:

"...από την 3η π.Χ. χιλιετία ήκμασε το Ορεστικόν Άργος, το αρχαιότερο Άργος του ελλαδικού χώρου, το πρώτο γνωστό κέντρο των Πρωτοελλήνων, το οποίο αναμένει τον ανασκαφέα που θα το αναστήσει..."

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1995.
Κάπου παρακάτω λοιπόν διαβάζω:

"...η Ορεστίς δεν είναι απλά Ελλάδα, όπως θα έλεγε ο Στράβων, αλλά το λίκνο των Πρωτοελλήνων.."

Αρκετές ακόμη αναφορές μέχρι και, πχ, στο κεφάλαιο για την Πιερία όπου αναλύει πως κατοικήθηκε η περιοχή, ενώ κάπου αλλού εντοπίζω αυτό:

"ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η ιστορία της Μακεδονίας άρχισε λαμπρή γύρω στα 700π.Χ. με πρωταγωνιστές τους Αργεάδες Μακεδόνες. Μακρινή πατρίδα τους ήταν η Ορεστίδα...
...από εκεί καταγόταν και όλοι οι Μακεδόνες βασιλείς, η δυναστεία των Αργεάδων, η γενιά του Φιλίππου και του Μεγάλου ΑΛεξάνδρου.
Ο Αππιανός (2ος αι μ.Χ.) αναφέρει <<Άργος το εν Ορεστεία, όθεν οι Αργειάδαι Μακεδόνες>> και υποστηρίζει ότι ο γενάρχης των Μακεδόνων είχε πατρίδα το Άργος, που ήταν χτισμένο κοντά στις πηγές του Αλιάκμονα, το Ορεστικόν Άργος. Το ίδιο δέχονται και ο Στράβων (66 π.Χ.-24 μ.Χ.) και ο Παυσανίας (2ος μ.Χ. αιώνας).
"


Και σίγουρα τώρα δε σας είπα κάτι καινούριο, ούτε ξαφνικά βρήκα ΤΑ ντοκουμέντα στην βιβλιοθήκη μου. Απλώς ξεφυλλίζοντας από αμηχανία ένα μπλε βιβλίο που τυχαία παρατήρησα σε ένα ράφι, ένιωσα πολύ όμορφα με 2-3 πραγματάκια που διάβασα και μία ανυπομονησία ξύπνησε μέσα μου για την, εκ νέου, άφιξη των αρχαιολόγων. Ένα νέο ταξίδι ξεκινά το καλοκαίρι. Δεν ξέρω αν οι επιστήμονες το βλέπουν και αυτοί από ένα σημείο και μετά σαν ταξίδι, εγώ πάντως νιώθω σαν μικρό παιδί, νιώθω πως οι άνθρωποι αυτοί επιβιβάζονται στην χρονομηχανή και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους!
Χμμμ... Ας ηρεμήσω λίγο για να μην θεωρηθώ αδίκως τοπικιστής. Απλά από την στιγμή που συνειδητοποίησα πέρυσι ότι γίνονται ανασκαφές με ένα τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο χάρηκα πάρα πολύ, άσχετα από το ότι ουδεμία σχέση έχω με την αρχαιολογία.
Πραγματικά σας ευχαριστούμε και αν μας χρειαστείτε θα είναι τιμή μας να σας βοηθήσουμε στο οτιδήποτε!
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • Δημοσιεύσεις: 243
ΑΘ10

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 14 Χρόνια, 10 Μήνες πριν #995

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ
ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΕΛΑΣ

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου, η επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού οργάνωσε, σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού, την πρώτη ανοιχτή ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Παραβέλας. Οι διευθυντές της Ανασκαφής, επίκουροι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δαμάσκος και Δημήτρης Πλάντζος, ξενάγησαν τους περίπου 60 παρευρισκόμενους στο χώρο, περιγράφοντας το έργο της ομάδας η οποία ανασκάπτει στην Παραβέλα από το καλοκαίρι του 2009.

Η ανασκαφή συνεχίζει τις έρευνες του Θανάση Παπαζώτου της δεκαετίας του 1980 στη θέση Παραβέλα, περίπου 1,5 χμ. βορειοδυτικά του Άργους Ορεστικού. Τότε είχε ανακαλυφθεί μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-5ος αι. μ.Χ.) και ένα παλαιότερο κτίριο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Κατόπιν μελετών του Δ. Δαμάσκου στην περιοχή, ο οποίος πρότεινε την ταύτιση του Ρωμαϊκού Κτιρίου της Παραβέλας με την έδρα του Κοινού των Ορεστών, επελέγη ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος για συστηματική ανασκαφή με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι αρχαιότητες της Παραβέλας βρίσκονται εκτός των ορίων της Διοκλητιανούπολης και αποτελούν τα κατάλοιπα μιας πόλης αρχαιότερης από αυτήν. Στους επιστημονικούς στόχους της Ανασκαφής περιλαμβάνεται η περαιτέρω διερεύνηση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του χώρου και της σχέσης τους με το αρχαίο Άργος.

paravela_excavations.jpg


Παράλληλα πραγματοποιείται το Πρόγραμμα «Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Άργους και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η Ανασκαφή συνεργάζεται με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς MOnuMENTA (www.monumenta.org). Συγκεκριμένα, συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από το κοινό με θέμα την Ανασκαφή, τα μνημεία της περιοχής και την προστασία τους, καθώς και τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία.

Η ανασκαφή τελεί υπό την εποπτεία της ΚΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην ανασκαφή συμμετέχουν, ως εκπαιδευόμενοι, 22 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

Η ανασκαφική ομάδα ευχαριστεί θερμά τους διευθυντές των δύο Εφορειών, Κώστα Σουέρεφ και Αγγελική Στρατή, για την αμέριστη υποστήριξή τους σε όλα τα στάδια της έρευνας και τον Δήμαρχο Άργους κ. Νικόλαο Τοτονίδη, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του, για την πολύτιμη βοήθειά του σε πρακτικά ζητήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
orestikon.blogspot.com/

Τηλ. 6934 514 720
6978 506 184

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Άργος Ορεστικό
24 Ιουλίου 2010
  • admin
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής
  • Δημοσιεύσεις: 60

Απ:Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 14 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #1088

Τούλια ενδιαφέροντα αυτά που λες απο το βιβλίο και συμφωνώ στα περισσότερα. Αλλά εκεί που λέει ότι το αρχαίο Άργος Ορεστικό άκμασε απο την 3η χιλιετία π.Χ μου φαίνεται υπερβολικό.
Καταρχήν το τωπονύμιο Άργος είναι καθαρά πελασγικό και οι Πελασγοί εμφανίστηκαν στον ελληνικό χώρο το 2900 π.Χ. Όμως στο σημερινό Άργος πουθενά δεν έχουν βρεθεί πελασγικά ίχνη. Μόνο οι οχυρώσεις στην Ψαλίδα και τον Αγ. Αθανάσιο στην Καστοριά μπορεί να έχουν σχέση με τους Πελεσγούς.
Ακόμη, οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ως βασιλικό οίκο των Μακεδόνων τους Αργεάδες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι προέρχονται από το Άργος Πελοποννήσου, άλλοι από το Άργος Ορεστικό. Αν δεχτούμε την δεύτερη θεωρία τότε παραδεχόμαστε την ύπαρξη του Άργους κατά την εγκατάσταση των Δωριέων Μακεδόνων (Μακεδνών) στην περιοχή (1900-1200 π.Χ)
Έλα όμως που το Ορεστικό μας πάει πολύ αργότερα?Αν δεχτούμε ότι προέρχεται από τους Ορέστες τότε πηγαίνουμε στο 1200 π.Χ που εμφανίστηκαν στην περιοχή. Αν πάρουμε την εκδοχή ότι το Άργος Ορεστικό ιδρύθηκε από τον Ορέστη τότε πάμε πάλι στην ίδια περίπου εποχή. Ο Τρωικός Πόλεμος έγινε το 1190-1180 περίπου και μετά ο Αγαμέμνωνας επέστρεψε στις Μυκήνες.Τον δολοφονεί ο Αίγισθος και στη συνέχει ο Ορέστης (γιος Αγαμέμνωνα) εκδικείται σκοτώνοντας τον Αίγισθο και τράπηκε σε φυγή.Δηλαδή στα μέσα του 12ου αι. π.Χ θα πρέπει να ίδρυσε το δικό μας Άργος.
Πάντως από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρχε ακμαίο Άργος (και μάλιστα Ορεστικό) από την 3η χιλιετία π.Χ...
Σε εκείνο το σημείο έχει παραπομπή ή το συμπέρανε ο συγγραφέας?
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
  • Δημοσιεύσεις: 73

Απ: Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 14 Χρόνια, 2 Μήνες πριν #1224

Το καλοκαίρι πλησιάζει και σε περίπου ένα τρίμηνο από σήμερα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τους καθηγητές κυρίους Πλάντζο και Δαμάσκο, θα επιστρέψουν στα χώματα της Παραβέλας για να συνεχίσουν για τρίτη χρονιά την αναζήτηση της θέσης του αρχαίου Άργους Ορεστικού...
Ήταν Αύγουστος του 2010, όταν οι κύριοι Δαμάσκος και Πλάντζος μας έκαναν την τιμή να καθίσουν μαζί μας σε γνωστή καφετερία του Άργους και να μας μιλήσουν για το έργο τους.

paravela_2010.jpg

Μεταξύ πολλών άλλων μας είπαν για τα αποτελέσματα της περσινής ανασκαφής, για τα επόμενα βήματα όταν τελειώσει η έρευνα στο οικόπεδο που έχει δεσμευθεί στην Παραβέλα και για τοπογραφικά και ιστορικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.
Μας αποκάλυψαν ότι για την φετινή χρονιά ετοιμάζουν την "ημέρα του κοινού", μία ημέρα που ο κάθε πολίτης που επιθυμεί θα μπορεί να εργαστεί μαζί τους στο πεδίο και να γνωρίσει καλύτερα το αντικείμενο της αρχαιολογίας.
Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα θα φέρει τον κόσμο του Άργους Ορεστικού, και όχι μόνο, πιο κοντά στις αρχαιότητες της περιοχής μας και θα αναδείξει περισσότερο το έργο που γίνεται.
Τους ρωτήσαμε για το αρχαιολογικό μουσείο του νομού που στεγάζεται πλέον στην πόλη μας, για το κατά πόσο έχει σταθεί δίπλα τους η τοπική κοινωνία και μας ανέφεραν και τον λόγο για τον οποίο επέλεξαν την Παραβέλα για να αφιερώσουν τα καλοκαίρια τους, ανάμεσα σε άλλες σημαντικές τοποθεσίες του νομού.
Η συνάντησή μας διήρκησε κοντά δύο ώρες και τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε πολλά.
Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής, μολονότι έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες από τότε, δεν κατέστη δυνατόν από την πλευρά μας, λόγω έλλειψης χρόνου, να απομαγνητοφωνηθεί η συζήτηση που είχαμε με τους δυο καθηγητές και να ετοιμάσουμε σε μορφή συνέντευξης τα όσα ενδιαφέροντα μας είπανε.
Ευχής έργο θα είναι να βρεθεί ο απαιραίτητος χρόνος και να γίνει αυτό, πριν ξεκινήσει η τρίτη ανασκαφική περίοδος έτσι ώστε να θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί τα δύο τελευταία χρόνια και να προβάλλουμε την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ερευνητικής ομάδας των καθηγητών και των φοιτητών τους που και το φετινό καλοκαίρι θα βρίσκονται στην πόλη μας...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών
  • Δημοσιεύσεις: 596

Απ: Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 13 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1272

Καλησπέρα σε όλους έπειτα από πολύ καιρό.
Μόλις διάβασα την είδηση για το κλείσιμο του μουσείου στο Άργος και απογοητεύτηκα.
Δεν είμαστε ικανοί να προστατέψουμε ούτε την περιουσία, ούτε την κληρονομιά μας.
Όσες επιστολές και να στείλει ένας δήμαρχος σε υπουργούς και πρωθυπουργούς, τέτοια ζητήματα πρέπει να έχουν τη στήριξη ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας με έργα. Το μουσείο στο Άργος το οποίο επισκέφθηκα τα προηγούμενα Χριστούγεννα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή μας και δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ουσιαστικά ένα χρόνο λειτουργίας. Δεν ξέρω αν πράγματι φταίει η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά θα πρέπει να βρεθεί λύση καθώς ο νομός μας είχε αναβαθμιστεί πολιτισμικά με την ίδρυση αυτού του μουσείου και σήμερα έχει επιστρέψει και πάλι σε παλιότερες εποχές.
  • christoforos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Άρχισε να μπουσουλάει
  • Δημοσιεύσεις: 12

Απ: Άργος – Πόλη Ορεστίδας* 13 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #1275

Η είδηση για το προσωρινό (υποθέτω) λουκέτο που έβαλε το μουσείο της πόλης μας, σίγουρα είναι δυσάρεστη αλλά θεωρώ ότι ένα μέρος της, έχει και την εξήγησή της.
Δεν μπορείς να συντηρήσεις ένα μουσείο το οποίο δεν έχει έσοδα, έχει έξοδα και το επισκέπτονται καθημερινά, όλοι κι όλοι, τρεις ή τέσσερις άνθρωποι. Ένας χρόνος λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Άργους Ορεστικού ήταν αρκετός για να καταδείξει με τον καλύτερο τρόπο, πόσο ενδιαφέρονται οι συμπολίτες μας για την πραγματική πρόοδο αυτού του τόπου...

kleiston.jpg

Τις λίγες φορές που το μουσείο του Άργους είχε κόσμο ήταν από τις προγραμματισμένες επισκέψεις των σχολείων της περιοχής. Πόσοι όμως από τους μαθητές παίρνουν στα σοβαρά μία τέτοια επίσκεψη; Μάλλον ελάχιστοι...
Και δεν έχει να κάνει με την απαξίωση των μαθητών στα συγκεκριμένα θέματα αλλά με τα ενδιαφέροντα της ηλικίας τους, στα οποία θεωρώ ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία. Και γιατί το γράφω αυτό;
Διότι δεν είναι οι μαθητές αυτοί που ακόμα κι αν γνωρίσουν κι αγαπήσουν κάποιο μουσείο, θα μπορέσουν να αποτρέψουν το κλείσιμό του, γιατί πολύ απλά, δεν τους πολυενδιαφέρει κι ακόμα χειρότερα, κανείς δεν τους ακούει. Επομένως κάποιος άλλος θα έπρεπε να βοηθήσει να παραμείνει το μουσείο ανοιχτό. Κάποιος που δεν θα τον έπαιρνε από το χέρι ένα πρωινό ο δάσκαλός του, για να του δείξει δυο-τρία πραγματάκια αλλά θα έπρεπε να πάει από μόνος του.
Ποιος όμως είναι αυτός ο άλλος;
Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, "οι μεγαλύτεροι", που υποτίθεται ότι σεβόμαστε και προσέχουμε το σπίτι μας και προσπαθούμε να το φροντίζουμε και να το κάνουμε καλύτερο. Δυστυχώς όμως "το σπίτι μας" αρχίζει και τελειώνει στους τέσσερις τοίχους του κι από την πόρτα μας κι όξω, φροντίζουμε να αρπάξουμε ότι μπορούμε με τις λιγότερες απώλειες. Αν οι πολίτες του Άργους στήριζαν έμπρακτα το μουσείο τους, έστω και με την επίσκεψή τους, πιστεύω ότι το θέμα δεν θα είχε πάρει αυτήν την τροπή.
Μέχρι και η είσοδος στο μουσείο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας ήταν ελεύθερη για όλους, ως ένα επιπλέον κίνητρο για "εξόρμηση", κι όμως ο κόσμος που το επισκέφθηκε ήταν ελάχιστος.
Επομένως Ναι, φταίει η οικονομική κρίση που έκλεισε το μουσείο του Άργους Ορεστικού...

Άρα, αν και το κλείσιμο του μουσείου ως είδηση, παραμένει δυσάρεστη για ολόκληρο το πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής μας, θα τη χαρακτήριζα μάλλον αναμενόμενη και πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα αφού το μουσείο ήταν σαν να μην υπάρχει.
Ακόμη και σήμερα αν κάνεις μία βόλτα στον πεζόδρομο του Άργους Ορεστικού, αρκετοί δεν θα γνωρίζουν, όχι ότι το αρχαιολογικό μουσείο του νομού μας έκλεισε αλλά ότι υπάρχει αυτό το μουσείο. Γι’ αυτό ας μην τα περιμένουμε όλα από τους δημάρχους, τους υπουργούς και τους πρωθυπουργούς. Ας κάνουμε κάτι κι εμείς.
Αυτό το κάτι (που θα έλεγε και η Γαρμπή) είναι που κάνει τη συνολική διαφορά.
Για τον καθένα ξεχωριστά είναι μικρό στην πράξη, γίνεται όμως αδιάφορο για τους περισσότερους γιατί θεωρούν ότι δεν έχει να τους προσφέρει απολύτως τίποτα.
Και δυστυχώς αυτή είναι η μεγαλύτερη πνευματική ασθένεια της εποχής μας...
Τα περί οικονομικής κρίσης και λοιπά κουραφέξαλα είναι γι’ αυτούς που ψάχνουν δικαιολογίες για τις αποτυχίες μας σαν κοινωνία. Η κρίση είναι πρωτίστως θεσμική και βασίζεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε χάσει μέρος της πνευματικής ταυτότητάς μας.
Κάποιοι λίγοι "βλαμμένοι" που προσπαθούμε να γνωρίσουμε μερικά παραπάνω πράγματα για την περιοχή μας, για την ιστορία της, την κουλτούρα και τις άγνωστες πτυχές της, και να προσφέρουμε το ελάχιστο που μπορούμε, φαντάζουμε στα μάτια πολλών σαν εξωγήινοι που δεν έχουμε καμιά δουλειά να ανακατευόμαστε σε γήινες υποθέσεις. Στην πατρίδα μας έχουμε μάθει να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος μόνο τους άλλους και όχι τα δικά μας κατορθώματα...

ΥΓ1. Άνοιξε καινούργια κατηγορία μέσα στη σελίδα μας με τίτλο: "Μουσεία – Φαντάσματα".
ΥΓ2. θερμή παράκληση προς όλους όσους «δανείζονται» φωτογραφίες από τη σελίδα μας, προς δική τους χρήση κι εκμετάλλευση: Στείλτε μας τα χαιρετίσματά σας έστω με ένα email. Η τακτική του κόβω, ράβω κι έτοιμο το συνολάκι είναι μπανάλ...
ΥΓ3. Στο τέλος της εβδομάδας μάλλον θα γνωρίζουμε αν τελικά πραγματοποιηθεί, έστω και κουτσουρεμένη, η τρίτη ανασκαφική περίοδος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Παραβέλα. Οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να μπορέσουν να έρθουν και να συνεχίσουν την έρευνα μέσα στον Σεπτέμβρη, έστω και για λίγες ημέρες. Μακάρι να τα καταφέρουν!
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών
  • Δημοσιεύσεις: 596
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.50 δευτερόλεπτα