Καταρράκτης Νίκης
Ένας ακόμη καταρράκτης που η ομάδα της cyberότσαρκας, όλως τυχαίως ανακάλυψε, ήταν αυτός της Νίκης. Το ξεχωριστό όμως αυτήν την φορά ήταν, πως επρόκειτο για έναν πραγματικά εντυπωσιακό καταρράκτη. Στον δρόμο της επιστροφής από μία άλλη τσάρκα, παρατηρήσαμε ότι κάτω από το χωριό Νίκη, του νομού Καστοριάς, σε μία απότομη πλαγιά, μέσα από τα δέντρα υπήρχε ροή νερού. Χωρίς δεύτερη σκέψη αφήσαμε τα αυτοκίνητα επάνω στον δρόμο και μετά από περπάτημα 5-10 λεπτών -εδώ να σημειώσουμε πως δεν υπήρχε ουτέ καν ένα υποτυπώδες μονοπάτι- αντικρίσαμε τον εντυπωσιακό καταρράκτη. Ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που φαινόταν από τον δρόμο, πολύ ψηλότερος και επιβλητικότερος.
Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης που έχουμε συναντήσει ως τώρα, στον νομό Καστοριάς. Αποτελείται από τρία "πατώματα", καθώς το νερό σκάει δύο φορές σε βράχο μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό. Ο θόρυβος που έκανε το νερό ήταν δυνατός και ο αέρας που φυσούσε από την ροή του νερού, δεν περνούσε απαρατήρητος -όσοι έχουν επισκεφθεί καταρράκτες μπορούν να το καταλάβουν καλύτερα.
Έχοντας εντοπίσει τον καταρράκτη της Νίκης και έχοντας κάνει μία πρώτη γνωριμία με το μέρος, αποφασίσαμε να ξανατσαρκάρουμε την επόμενη μέρα, προς τα εκεί, μιας που προερχόμασταν από άλλη τσάρκα και είμασταν ήδη κουρασμένοι. Την επόμενη μέρα λοιπόν ξεκινήσαμε το πρωί να βρούμε τον καταρράκτη από την πάνω πλευρά του, από το χωριό Νίκη. Η αλήθεια είναι ότι αποτύχαμε σε αυτό μιας που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά τις αποστάσεις αλλά παρόλα αυτα σταθήκαμε και τυχεροί κατά κάποιο τρόπο, καθώς μιλώντας με κάποιους κατοίκους του χωριού, μάθαμε για το "καζανάκι". Το καζανάκι λοιπόν, είναι η ονομασία που έχουν δώσει οι ντόπιοι σε μία τοποθεσία, λίγα μέτρα μακριά από τον καταρράκτη αλλά από την άλλη πλευρά του δρόμου. Καζανάκι το ονόμασαν λόγω της δύναμης με την οποία στροβιλίζεται το νερό σε αυτό. Είναι ένα "στένεμα" της όχθης του ποταμού το οποίο δεν είναι μεγαλύτερο από 40 μέτρα αλλά προκαλεί εντύπωση γιατί τα επιβλητικά βράχια περιορίζουν το νερό σε ένα πολύ μικρό πέρασμα και έτσι δημιουργείται μία πολύ ωραία εικόνα και ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Το βάθος του νερού το οποίο τρέχει με τεράστια δύναμη σε αυτό το σημείο, αγγίζει τα 5 μέτρα! Οι κάτοικοι του χωριού μας είπαν χαριτολογώντας πως το καλοκαίρι όταν το νερό είναι πιο ήρεμο, η άκρη από το "καζανάκι" αποτελεί την πλάζ του χωριού, καθώς οι νέοι (ειδικά παλιότερα) κατεβαίνουν εκεί για να κάνουν μπάνιο.
Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε και πάλι στον καταρράκτη για να τον προσεγγίσουμε αλλά αυτήν την φορά να ανέβουμε και στα "πατώματα" που προαναφέραμε αλλά και στην κορυφή του. Το δεύτερο τμήμα στο οποίο σκάει το νερό δεν προσεγγίζεται εύκολα αλλά δεν έχει και κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρει. Το πρώτο τμήμα το προσεγγίσαμε κάνοντας τον γύρο από την διπλανή πλαγιά κι εκεί καταλάβαμε πως αυτό που βλέπαμε από κάτω, δεν έδινε πλήρη εικόνα της ομορφιάς του καταρράκτη.
Η μεγάλη "μπιστιριά" όπως την αποκαλούν, (απότομος βράχος, "κομμένος" περίπου κατακόρυφα), δίνει μία υπέροχη εικόνα στον επισκέπτη. Δημιουργεί κάτι σαν σκέπαστρο με πολλά μέτρα μήκος. Στην συνέχεια ανεβήκαμε και στην κορυφή του καταρράκτη όπου είχαμε μία αναπάντεχη συνάτηση με τα τσομπανόσκυλα του χωριού. Αφού απολαύσαμε την θέα της κοιλάδας που βρίσκεται από πίσω, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής ενθουσιασμένοι από τον μεγαλύτερο καταρράκτη που έχουμε δει ως τώρα ως cyberότσαρκα. Είναι ο τριπλός καταρράκτης που γεωγραφικά ανήκει στο χωριό Νίκη και συνολικά αριθμεί τρία επίπεδα και ίσως πάνω από 25 μέτρα ύψος.
Πολύ κακή εντύπωση μας έκανε ο σωρός των σκουπιδιών που είχε παρασύρει το ποτάμι, κοντά στο σημείο που σκάει ο καταρράκτης.
Επιμέλεια - Επεξεργασία: toulias, ioannis, stathis
Συνεργάστηκαν - Εξόρμησαν: Nio, Stergios, mpouris, garavelas