Καταρράκτης Πετροπουλακίου

08 Οκτώβριος 2009.

katarraktis_petropoulaki_3

Το Πετροπουλάκι είναι ένα μικρό χωριό που ανήκει στον Δήμο του Άργους Ορεστικού. Η παλιά του ονομασία ήταν Έζερετς και είναι χτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές των Οντρίων, σε ένα μέσο υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων, σε μία θέση που πιθανόν οι πρώτοι κάτοικοί του, να την επέλεξαν, λόγω του στρατηγικού της χαρακτήρα, καθώς από το χωριό, διακρίνεται σημαντικό μέρος του οροπεδίου της Καστοριάς.

Ο πιο σοβαρός όμως λόγος, που φαίνεται να ώθησε τους ντόπιους να επιλέξουν την συγκεκριμένη τοποθεσία για να χτίσουν τα σπίτια τους, ίσως να ήταν το ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή και που τους περισσότερους μήνες του χρόνου, διαρρέεται από άφθονες ποσότητες υδάτων. Δεν φαίνεται επίσης να είναι τυχαίο, που η ντόπια παράδοση, θέλει τους Πετροπουλακιώτες να έχουν ξεχωριστή θεότητα για το νερό, την Γκλάβα. Η σχέση του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο ήταν και παραμένει διαχρονική και ζωτικής σημασίας, είτε αυτός κατοικεί σε πεδινές, είτε σε ορεινές περιοχές...

 

petropoulaki katarraktis_petropoulaki_1 katarraktis_petropoulaki_2

 

Ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Απριλίου του 2009, όταν ξεκινήσαμε να πάμε στο Πετροπουλάκι, το οποίο να σημειώσουμε ότι δεν γνωρίζαμε που ακριβώς βρίσκεται. Επειδή το χωριό δεν αποτελεί πέρασμα για κάποιον άλλον προορισμό, για να φτάσει κάποιος ως εκεί, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο λόγο. Όταν τελικά φτάσαμε στην πλατεία του χωριού (λιγοστοί είναι σήμερα οι κάτοικοι), ρωτήσαμε μία ηλικιωμένη κυρία, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που είχαμε για τους καταρράκτες της περιοχής κι αφού πήραμε την απάντηση που ελπίζαμε, ότι όσα είχαμε ακούσει ήταν αληθινά, ξεκινήσαμε την αναζήτηση.

 

Οι ντόπιοι μιλάνε για δύο μεγάλους καταρράκτες, έναν ακριβώς δίπλα στο χωριό (ήταν αυτός που επισκεφθήκαμε) κι έναν δεύτερο, ψηλότερα, προς τα Όντρια. Υπάρχει και μία ακόμη μαρτυρία για έναν τρίτο, ο οποίος είναι καλά κρυμμένος μέσα στο φαράγγι, το οποίο ξεκινάει από την είσοδο του χωριού και τελειώνει κάποιες εκαντοντάδες μέτρα χαμηλότερα, βόρεια και δυτικά. Γι’ αυτόν τον τρίτο καταρράκτη, μάθαμε ότι είναι ο μεγαλύτερος της περιοχής σε ύψος αλλά επειδή η πρόσβαση στο σημείο που βρίσκεται είναι δύσκολη, ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.

 

Τον καταρράκτη του χωριού, δεν δυσκολευτήκαμε να τον εντοπίσουμε. Βρίσκεται στην είσοδο, δίπλα ακριβώς από την χαρακτηριστική πινακίδα που σε ενημερώνει ότι μόλις έφτασες στον οικισμό αλλά σε τέτοια θέση, που δεν φαίνεται, αν δεν περπατήσεις μερικές δεκάδες μέτρα προς το φαράγγι που διακρίνεται δεξιά από τον δρόμο, καθώς μπαίνουμε στο χωριό.

 

katarraktis_petropoulaki_13 katarraktis_petropoulaki_19 katarraktis_petropoulaki_9 katarraktis_petropoulaki_8

 

Το ύψος του καταρράκτη, πρέπει να φτάνει τα οκτώ μέτρα ενώ εντύπωση μας έκανε το πλάτος του, που αναλόγως και την εποχή, ίσως ξεπερνάει και τα έξι.

Ο καταρράκτης του Πετροπουλακίου, ίσως ήταν ο πιο "γεμάτος", από όλους όσους έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα. Η ξεχωριστή μορφολογία του εδάφους, η θέση του, οι σημαντικές ποσότητες του νερού που διέσχιζαν το ρέμα αλλά και η πυκνή βλάστηση της γύρω περιοχής, συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που το καθιστούν μοναδικό, ακόμα και για την περιοχή των Οντρίων που φημίζεται για τις ομορφιές της.

 

katarraktis_petropoulaki_14 katarraktis_petropoulaki_7 katarraktis_petropoulaki_4

 

Η εξόρμηση μας δεν διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες συνολικά, κι έκλεισε με τον εντοπισμό ερειπίων κάποιου παλιού νερόμυλου κι ενός ακόμα μικρότερου καταρράκτη, ύψους περίπου τριών μέτρων, ο οποίος βρίσκεται κάποιες δεκάδες μέτρα μακρύτερα, όπως συνεχίζει το νερό να κατεβαίνει μέσα στο ρέμα. Αφού ανεβήκαμε στο χείλος του φαραγγιού κι απολαύσαμε τη μοναδική θέα των καταρρακτών, κάτω ακριβώς από τα σπίτια του χωριού, με τα νερά να χάνονται πίσω από τις φυλλωσιές των δέντρων, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, "δικαιωμένοι" γι’ ακόμα μία φορά, από το απρόσμενο θέαμα που αντικρίσαμε και με καινούργιες εικόνες στις αποσκευές μας.

 

katarraktis_petropoulaki_-_ereipia_neromyloy katarraktis_petropoulaki_-_ereipia_neromyloy_1 mikros_petropoulaki mikros_petropoulaki_1

 

katarraktis_petropoulaki_20 katarraktis_petropoulaki_5 katarraktis_petropoulaki_17

 

Το κεφάλαιο "Καταρράκτες Πετροπουλακίου" δεν έχει κλείσει για την παρέα της Cyberότσαρκας καθώς οι μαρτυρίες για πληθώρα καταρρακτών, τόσο μέσα στο φαράγγι του χωριού όσο και ψηλότερα από αυτό, είναι από μόνες τους αρκετές, για μία δεύτερη πιο οργανωμένη εξόρμηση αυτή τη φορά, σε περίοδο που τα νερά των βροχών ή των χιονοπτώσεων, θα δίνουν στην περιοχή, τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζονται οι "μηχανές" αυτές της φύσης, για να τις δούμε στην καλύτερη εποχή τους...

 

xartis_katarraktis xartis_petropoulaki

 

katarraktis_petropoulaki katarraktis_petropoulaki_16 katarraktis_petropoulaki_12

 

Εξόρμησαν / Συνεργάστηκαν: wimax, stergios, stathis, garavelas.