Από το Καστανόφυτο στο Πετροπουλάκι

02 Αύγουστος 2010.

kastanofyto-petropoulaki1

 

Η ημέρα ήταν ιδιαίτερη και γεμάτη για την παρέα της cyberότσαρκας, όπως ιδιαίτερος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο επισκεφθήκαμε τον τρίτο, χρονικά, καταρράκτη στο χωριό Πετροπουλάκι του δήμου Άργους Ορεστικού. Η τσάρκα μας αυτή έλαβε χώρα τον Μάιο του 2010 για τις ανάγκες των γυρισμάτων της εκπομπής "Μένουμε Ελλάδα" αλλά δεν χάσαμε την ευκαιρία να χαζέψουμε την όμορφη διαδρομή και να γεμίσουμε τις φωτογραφικές μας μηχανές με όμορφες εικόνες.

Μετά από το γύρισμα στο σπήλαιο των Νερών του Καστανοφύτου αναχωρήσαμε προς Πετροπουλάκι, όχι από τον κανονικό δρόμο αλλά από έναν ξεχασμένο χωματόδρομο στους πρόποδες των Μικρών Οντρίων. Στόχος δεν ήταν το να κόψουμε δρόμο, μιας που σε κάθε περίπτωση θα κάναμε την ίδια ώρα, αλλά να απαθανατίσουμε με την κάμερα της κρατικής τηλεόρασης κάποια σημεία της μοναδικής αυτής διαδρομής που θα κατέληγε στον καταρράκτη που βρίσκεται νότια του Πετροπουλακίου. Ως ομάδα δεν είχαμε εικόνα για την συγκεκριμένη περιοχή μιας που ήταν μία προσωπική πρόταση του Τάσου ο οποίος την είχε επισκεφθεί σε κάποια άλλη χρονική στιγμή.

 

kastanofyto-petropoulaki13 kastanofyto-petropoulaki2 kastanofyto-petropoulaki_8

 

kastanofyto-_petropoulaki kastanofyto-petropoulaki_7

 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο της προαναφερθείσας διαδρομής, και σίγουρα το σημείο αναφοράς της, είναι η τοποθεσία "Κοπέλα". Πρόκειται για ένα μεγάλο ξέφωτο, ένα πράσινο λιβάδι περιστοιχισμένο από μεγάλα και απότομα βράχια τα οποία αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο και βασικό χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής των Οντρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην καθομιλουμένη των ντόπιων υπάρχει ειδική ονομασία γι'αυτά, "μπιστιριές". Οι μπιστιριές, λοιπόν, στην Κοπέλα είναι τόσο εντυπωσιακές που ο παραλληλισμός με τα γνωστά σε όλους μας Μετέωρα είναι αναπόφευκτος. Για να είμαστε πιο σωστοί, εμείς θα δίναμε ως εναλλακτική ονομασία στην περιοχή "Τα Μετέωρα της Καστοριάς". Όπως μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε η Κοπέλα οφείλει την ονομασία της στην λαογραφική παράδοση. Και πράγματι, ο μύθος θέλει την περιοχή αυτή ως τον σιωπηλό μάρτυρα μίας τραγικής ιστορίας. Κατά την τουρκοκρατία μία νεαρή κοπέλα που ζούσε σε γειτονικό χωριό ήταν τόσο όμορφη που η φήμη της είχε φτάσει πολύ μακριά και δεν υπήρχε άντρας που να μην ήθελε να την κάνει δική του. Το χάρισμα της όμως ήταν τόσο μεγάλο που εν τέλει αποτέλεσε και την ίδια της την κατάρα... Ένας τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε ακούσει γι'αυτήν και θέλησε να την παντρευτεί. Η ίδια αρνήθηκε και αντιστάθηκε σε τέτοιο βαθμό που τον ανάγκασε να φτάσει στο σημείο να την καταδιώξει μη μπορώντας να δεχτεί την απόρριψη. Όταν η σκληρή αυτή καταδίωξη στους πρόποδες των Μικρών Οντρίων έφτασε σε αδιέξοδο η κοπέλα αποφάσισε να αντισταθεί μέχρι τέλους στις ορέξεις του ισχυρού επίδοξου άντρα της και έτρεξε να πέσει προς το κενό. Γι'αυτό το σημείο του μύθου υπάρχει η εκδοχή που θέλει την κοπέλα να μην προλαβαίνει να πέσει στο κενό μιας που ο θεός την τελευταία στιγμή την λυπήθηκε και την πέτρωσε. Η επιβεβαίωση της εκδοχής αυτής έγκειται στο ότι υπάρχει χαρακτηριστικός βράχος ο οποίος θυμίζει φιγούρα κοπέλας κάτι το οποίο εμείς δεν διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη μας στο σημείο.

 

kastanofyto-petropoulaki_27 kopela5 kopela2 kopela4

Αφήνοντας πίσω μας τις μαγευτικές αυτές εικόνες συνεχίσαμε προς το Πετροπουλάκι. Ο χωματόδρομος δύσκολα προσπελάσιμος μέχρι και για τα εκτός δρόμου οχήματα με τη βλάστηση παντού τριγύρω να οργιάζει.

 

kastanofyto-petropoulaki_20 kastanofyto-petropoulaki_22 kastanofyto-petropoulaki17

 

Σε περίπου μία ώρα -μαζί με τις στάσεις για τις ανάγκες των γυρισμάτων- αφότου βγήκαμε από το Καστανόφυτο ήμασταν στο Πετροπουλάκι, ελαφρώς νοτιοανατολικά του χωριού σε ένα ξεχωριστό σημείο απ'όπου διακρίνονται καλά τόσο τα Όντρια όσο και το φράγμα του Βράχου. Γύρω στα δέκα λεπτά με τα πόδια από τον χωματόδρομο βρίσκουμε έναν από τους καταρράκτες του Πετροπουλακίου. Εντυπωσιακός όχι τόσο λόγω του μεγέθους του ή του νερού που "κατεβάζει" αλλά κυρίως λόγω της ατμοσφαιρικότητας του σημείου.

 

petropoulakitritos_katarraktis_3 petropoulakitritos_katarraktis_1 petropoulakitritos_katarraktis_6

 

Ήταν ακόμη άνοιξη και τα δέντρα είχαν αρχίσαν σιγά-σιγά να πρασινίζουν δίνοντας την δική τους ζωντάνια και ερχόμενα σε αντίθεση με τα μουντά χρώματα του εδάφους. Οι κάθετοι βράχοι είναι ένα εμπόδιο που το νερό δε δυσκολεύεται να προσπεράσει και να μας χαρίσει αυτές τις μοναδικές εικόνες.

 

petropoulakitritos_katarraktis_7 petropoulakitritoskatarraktis petropoulakitritos_katarraktis_8 petropoulakitritos_katarraktis_2

Ήταν η τρίτη φορά που βρεθήκαμε στο Πετροπουλάκι και ήταν ο τρίτος καταρράκτης που εντοπίσαμε, έστω και με αυτόν, τον ιδιαίτερο τρόπο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε πως εξαντλήσαμε τα θέματα της γύρω περιοχής των Καστανοχωρίων. Τόσο κοντά στο Πετροπουλάκι και το Καστανόφυτο όσο και στην ευρύτερη περιοχή οι θησαυροί του τόπου μας είναι αμέτρητοι και, τις περισσότερες φορές, πολύ καλά κρυμμένοι!

 

petropoulakitritos_katarraktis_10 petropoulakitritos_katarraktis_5 petropoulakitritos_katarraktis_4