Γκιστόβα - Η ψηλότερη λίμνη
16 Ιουλίου 2011: Τα δελτία καιρού από τις προηγούμενες μέρες μιλούσαν για τον ισχυρό καύσωνα που θα πλήξει όλη τη χώρα. Όλοι λοιπόν έσπευσαν, ελέω και της Κυριακής, στις κοντινότερες παραλίες, πισίνες και ...αλπικές λίμνες! Είναι γεγονός λοιπόν, η cyberότσαρκα έκανε μπανάκι στο υψηλότερο σημείο της χώρας όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει, σε αλπική λίμνη με υψόμετρο 2.360 μέτρων.
Η θέλησή μας και η όρεξη για βουνό ήταν αρκετά μεγάλη εκείνες τις ημέρες... Και οι τέσσερις της αποστολής σπουδάζουμε στη Θεσσαλονίκη και είχαμε συμφωνήσει, ενώ ακόμη διαβάζαμε για τις εξεταστικές μας μέσα στην κουφόβραση της πόλης, πως όταν επιστρέψουμε στην Καστοριά θα ετοιμάσουμε μία "δυνατή" εξόρμηση. Από την στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι η περίπτωση της Γκιστόβας δεν υπήρχε αντίπαλος!
Ξεκινήσαμε χαράματα μιας που το ταξίδι μέχρι το χωριό Γράμμουστα, την αφετηρία της πεζοπορίας, δεν ήταν και μικρό. Μία στάση στο χωριό Πεύκο για επιβεβαίωση του ότι οδεύουμε σωστά και από εκεί περίπου 20 χιλιόμετρα χωματόδρομου μέχρι τη Γράμμουστα...
Μία ώρα στο χωματόδρομο μετά το Πεύκο και κάπου εκεί αποχαιρετούμε το δασωμένο κομμάτι του Γράμμου για να αντικρύσουμε ένα τοπίο-πίνακα ζωγραφικής με καμβά το νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού Καστοριάς, όλη την "μύτη" που σχηματίζεται εκεί βάση των συνόρων του. Αφετηρία του μαγευτικού τοπίου το μικρό χωριό της Γράμμουστας το οποίο αρχίζει τα τελευταία χρόνια, με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του (δεν αποκλείεται με κάποιο μελλοντικό άρθρο να επανέλθουμε σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα).
Όσο και αν προσπαθείς να πλάσεις στο μυαλό σου κάτι που τόσο πολύ αδημονείς να ζήσεις, όταν φτάσει τελικά η στιγμή, δεν είναι δυνατόν να μην ανατριχιάσεις! Χαμένη μέσα στις κορυφές, ανεμοδαρμένη και πεντακάθαρη, η ζωγραφία της φύσης, η λίμνη Γκιστόβα στα 2.360 μέτρα υψόμετρο, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα (ανήκει εξ ολοκλήρου, αλλά οριακά, στην Ελλάδα) δεν υπάρχει περίπτωση να σε κάνει να μετανειώσεις για τον κόπο σου.
Ένα πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι πως η λίμνη φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από κοντά και αυτό διότι στο αλπικό τοπίο λείπουν τα δέντρα ως συγκριτικά μεγέθη και οι φωτογραφίες χωρίς συγκριτικό μέγεθος εύκολα ξεγελούν το μυαλό. Πρόκειται για μία λίμνη που δημιουργείται από τα χιόνια που λιώνουν τριγύρω και παγιδεύονται στην καμπύλη αυτή του βραχώδους εδάφους. Έχει κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα η στάθμη της, ανάλογα με την εποχή (το χειμώνα δε διακρίνεται καν, μιας που παγώνει και το χιόνι μπορεί να αγγίζει και τα τέσσερα μέτρα ύψος) αλλά παρόλα αυτά δε στερεύει ποτέ.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο ψυχρός δυνατός αέρας, αν και μεσημέρι σε μία ημέρα όπου η υπόλοιπη Ελλάδα περνούσε καύσωνα, έκανε την κατάσταση λίγο δύσκολη για όσους φορούσαν κοντομάνικα. Όσο για την θερμοκρασία του νερού; Ακόμα πιο κρύο! Λίγο όμως το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας, λίγο η πιθανή καζούρα που θα έπεφτε από τα παιδιά που δε μπόρεσαν να έρθουν, αλλά ακόμα περισσότερο η ιδιαίτερη πρόκληση του υψηλότερου λουόμενου της χώρας... Και βουτήξαμε! Δειλά δειλά και προσπαθώντας επί πολλή ώρα να προσαρμοστούμε στη θερμοκρασία της, τελικά κάναμε το μπάνιο μας στα υπέροχα και πεντακάθαρα (αλοίμονο, εκεί που βρίσκεται...) νερά της Γκιστόβας! Με πολύ προσοχή και σεβασμό στους ...σπιτονοικοκύρηδες, τους συμπαθέστατους αλπικούς τρίτωνες - ήταν πολύ δύσκολο να τους φωτογραφίσουμε - που κάνουν την λίμνη ακόμα πιο ιδιαίτερη.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ