Λιβαδοτόπι, Γιαννοχώρι, Μονόπυλο, Σλήμνιτσα...

11 Ιανουάριος 2009.

xartis_grammos_1

Ίσως σε κάποιους από εμάς αυτά τα ονόματα (μεταξύ άλλων) να ακούγονται άγνωστα αλλά πρόκειται για χωριά (ή οικισμούς, όπως προτιμάτε) που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Γράμμου και για δεκαετίες ήταν ξεχασμένα και παρατημένα στη μοίρα τους... Τα τελευταία χρόνια οι απόγονοι κυρίως των ανθρώπων που έζησαν εκεί, έχουν αρχίσει και επιστρέφουν και τα ξαναδίνουν ζωή.

Τους λόγους για τους οποίους τα εγκατέλειψαν κάποτε οι κάτοικοί τους δεν θα τους εξετάσουμε εδώ. Είπαμε... βόλτες κάνουμε, δεν είμαστε ιστορικοί.

 

libadotopi giannoxwri

 

monopylo slimnitsa

 

Η Cyberότσαρκα ανέβηκε το καλοκαίρι του 2008 δύο φορές στον Γράμμο και διαπίστωσε για ποιο λόγο η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Φύση 2000 (Natura). Η φύση οργιάζει θα μπορούσαμε να πούμε και δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια, η μοναδικότητα αλλά ταυτόχρονα και η ποικιλομορφία του τοπίου. Για να πει όμως κάποιος ότι έχει γνωρίσει τον Γράμμο, σίγουρα δεν του φτάνουν δύο μόνο επισκέψεις.

Μέσα στους επόμενους μήνες, στις επόμενες εξορμήσεις μας, τοποθεσίες όπως οι Αρρένες, το χωριό Γράμμος, ο Πεύκος, το Λιανοτόπι, τα ερείπια του Μυροβλήτη, ο Άγιος Ζαχαρίας, η παλιά Κοτύλη και πολλά άλλα, θα περάσουν από τη σελίδα μας.

 

katarraktis_libadotopiou aliakmonas

 

grammos_1 grammos_2

 

Οι πληγές του ιστορικού παρελθόντος αλλά και της προ δύο ετών πυρκαγιάς, έχουν αρχίσει και κλείνουν σιγά σιγά και ο Γράμμος αποκτάει και πάλι τη θέση που του αξίζει. Έργα οδοποιίας που βρίσκονται σε εξέλιξη κάνουν την περιοχή πιο εύκολα προσβάσιμη. Στο χέρι μας είναι να την προστατεύσουμε τόσο για την ομορφιά της, όσο και για τον ρόλο της στη φύση καθώς η ευρύτερη οροσειρά της Πίνδου στην οποία ανήκει και ο Γράμμος, δεν παύει να είναι ο πνεύμονας της Ελλάδας και των Βαλκανίων.