Γεωπάρκο Ασπροκκλησιάς

02 Φεβρουάριος 2009.


gewparko_1

Άλλοτε φταίει η αδιαφορία των αρχών, άλλοτε φταίει η δική μας κι άλλοτε το μερίδιο ευθύνης είναι μοιρασμένο...

Πάνω από την Ασπροκκλησιά και πηγαίνοντας προς Νόστιμο, στη θέση Βλάχος, βρίσκεται το Γεωπάρκο του Δήμου Άργους Ορεστικού. Είναι κομμάτι της περιοχής του απολιθωμένου δάσους και ο Δήμος πριν από λίγα χρόνια προχώρησε στην διαμόρφωση του χώρου προκειμένου να γίνει προσβάσιμος από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες.

 

 

gewparko_2 gewparko_3 gewparko_4

 

gewparko_5 gewparko_6 gewparko_7

 

Δυστυχώς η εικόνα που αντικρύσαμε πριν από λίγες μέρες όταν και πατήσαμε στους περιπατητικούς διαδρόμους του πάρκου, ήταν μάλλον απογοητευτική καθώς η εγκατάλειψη είναι εμφανής.

 

gewparko_8 gewparko_9 gewparko_10

 

Τζάμια σπασμένα στο κτίριο της υποδοχής (που δεν γνωρίζουμε αν πρόλαβε ποτέ να λειτουργήσει), κατεστραμμένες πινακίδες, σκουπίδια, φυσίγγια από παρουσία κυνηγών εντός του πάρκου, απολιθώματα που δεν φαίνεται να υπάρχουν πουθενά και γενικότερα ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, που φαίνεται να κατάντησε, αυτό που λέμε "πεταμένα λεφτά". Όσοι σκέφτεστε να πάτε στο Γεωπάρκο της Ασπροκκλησιάς, καλύτερα επιλέξτε κάποιον άλλον προορισμό όπου θα περάσετε σίγουρα καλύτερα και θα γνωρίσετε κάποια πράγματα. Είναι σαφώς προτιμότερο να επισκεφθείτε το Μουσείο παλαιοντολογίας στο Νόστιμο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα κι ας περιοριστεί η εξόρμησή σας, μέσα στους τοίχους ενός κτιρίου. Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση θα πρέπει μάλλον να αποδοθούν εξίσου τόσο στις τοπικές αρχές που φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει οριστικά το έργο, όσο και σε όλους εμάς τους επισκέπτες που φαίνεται να βάλαμε το χεράκι μας για τον περαιτέρω "καλλωπισμό" του χώρου.

 

gewparko_11 gewparko_12 gewparko_14

 

gewparko_14 gewparko_13 gewparko_16

 

Το Γεωπάρκο του Δήμου Άργους Ορεστικού (με βάση τα όσα είδαμε) είναι πλέον ένας χώρος όπου οι περισσότεροι τον επισκέπτονται απλώς για να περάσουν την Πρωτομαγιά τους ή κάποια Καθαρά Δευτέρα...

 

 

xartis_geoparko_asprokklisias