Στο Γεφύρι της Σβόλιανης

07 Ιούνιος 2011.

gefyri_svolianis

Το κεφάλαιο πέτρινα γεφύρια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύεται με τον καιρό, ιδιαίτερα μεγάλο και πολύ πλούσιο για την ιστοσελίδα μας. Πέτρινοι θησαυροί, "κρυμμένοι" σε τοποθεσίες ανυποψίαστες για τους περαστικούς, σιωπηλοί μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος που άφησε ανεξίτηλα πίσω του, τα ορατά σημάδια μιας εποχής δύσκολης που ο χρόνος δεν κατάφερε ακόμα να σβήσει… Το χαρακτηριστικότερο ίσως στοιχείο αυτής της παλιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής των πέτρινων γεφυριών, σε αντίθεση με πολλές από τις σύγχρονες κατασκευές, είναι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον καθώς τα περισσότερα από αυτά σου δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν κομμάτι της φύσης και δένουν αρμονικά με το τοπίο...

Το γεφύρι της Σβόλιανης το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα στη σελίδα μας με το παρόν άρθρο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της τέχνης της πέτρας, μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το μέγεθός του είναι όμως ένα από τα σημαντικότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδος, λόγω της ιδιαίτερης θεμελίωσής του. Η μία του πλευρά έχει στερεωθεί στον σχεδόν κάθετο βράχο και μοιάζει να αποτελεί τη φυσική συνέχειά του. Το γεφύρι έχει συνολικά μήκος περίπου 25 μέτρα και μέγιστο ύψος κοντά στα 8, και αποτελείται από δύο τόξα. Ένα μεγάλο και ένα μικρότερο που χρησίμευε και χρησιμεύει στο να «ανακουφίζει» τη γέφυρα όταν το ποτάμι είναι ιδιαίτερα φορτωμένο.

 

gefyri_svolianis_4 gefyri_svolianis_22 gefyri_svolianis_16

 

gefyri_svolianis_6 gefyri_svolianis_1 gefyri_svolianis_7 gefyri_svolianis_18 gefyri_svolianis_8

 

Βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Αγιά Σωτήρας του νομού Κοζάνης (Σβόλιανη είναι η παλιά ονομασία του χωριού) και χτίστηκε κοντά στο 1850. Το παλιό καλντερίμι που υφίσταται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση, με τις απαραίτητες προσθήκες που του έχουν γίνει, μας οδηγεί από το χωριό απ’ ευθείας στο γεφύρι και αποτελεί μέρος του παλιού μονοπατιού που ένωνε τους κοντινούς οικισμούς με την Αγιά Σωτήρα. Κάτω από το γεφύρι περνάει ο ποταμός Πραμόριτσα, οι πηγές του οποίου βρίσκονται στις υψηλότερες κορυφές του Βοΐου και τα νερά του καταλήγουν στον Αλιάκμονα. Ο Πραμόριτσα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα μετά τον Βενέτικο.

 

gefyri_svolianis_9 gefyri_svolianis_12 gefyri_svolianis_23 gefyri_svolianis_21 gefyri_svolianis_2

 

Μία εξόρμηση μέχρι το γεφύρι της Σβόλιανης μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη και στα παρακείμενα πέτρινα γεφύρια της ευρύτερης περιοχής, που δεν είναι και λίγα, και τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις άγριες πλαγιές του Βοΐου, χαμένα μέσα στη βλάστηση. Το μεγαλύτερο από αυτά έχει πέντε τόξα και θα το γνωρίσουμε σύντομα, όπως και τα υπόλοιπα, μέσα από την ιστοσελίδα μας.

 

gefyri_svolianis_14 gefyri_svolianis_20 gefyri_svolianis_13 gefyri_svolianis_17

 

Εγκαταλελειμμένο και βουβό, το γεφύρι της Σβόλιανης αποτελεί ένα ακόμα ζωντανό μνημείο της εποχής που οι Έλληνες μαστόροι της περιοχής, εξυπηρετώντας βασικές ανάγκες για τη επιβίωση του ντόπιου πληθυσμού, κατάφερναν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας να κρατήσουν ψηλά το φρόνημα των κατοίκων μέσα από την τέχνη της πέτρας. Μιας τέχνης που ακόμα και σήμερα παραμένει αξεπέραστη…

 

gefyri_svolianis_5 gefyri_svolianis_15 gefyri_svolianis_10

 

xartis_svolianis_1 xartis_svolianis_2

 

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: toulias, nio, garavelas, Αχιλλέας