Μονή Οσίου Νικάνορα - Νομός Ιωαννίνων

10 Απρίλιος 2011.

moni_nikanora

 

Η μονή του Οσίου Νικάνορα βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων σε μία από τις πυκνοδασωμένες πλαγιές του όρους Κλέφτης και ανήκει στον ομώνυμο οικισμό του Νικάνορα του διευρυμένου σήμερα, δήμου Κόνιτσας...

 

moni_nikanora_14 moni_nikanora_11 moni_nikanora_16 moni_nikanora_19

 

Η πολύ μικρή επίπεδη επιφάνεια στην κορυφή του απόκρημνου βράχου, δεν εμπόδισε τους κατοίκους της Κορτίνιστας (νυν Νικάνορας), να χτίσουν το 1816 το μοναστήρι για να τιμήσουν τον Μακεδόνα θεραπευτή Νικάνορα, όταν σώθηκαν από μεγάλη επιδημία πανούκλας που μάστιζε ολόκληρη την περιοχή.

 

moni_nikanora_1 moni_nikanora_15 moni_nikanora_2

 

moni_nikanora_6 moni_nikanora_13 moni_nikanora_18 moni_nikanora_17

 

Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι εύκολη και γίνεται με αυτοκίνητο καθώς έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που φτάνει μέχρι τον προαύλειο χώρο. Το μόνο που απομένει να κάνει ο επισκέπτης, αφού φτάσει ως εκεί πάνω, είναι να ανέβει τα 60 σκαλοπάτια που σε οδηγούν στην κορυφή του βράχου και στην είσοδο του μικρού ναού. Η θέα από το "μπαλκόνι" είναι εκπληκτική καθώς η μονή μοιάζει με μετέωρο που φτάνει μέχρι τα σύννεφα.

 

moni_nikanora_12 moni_nikanora_7 moni_nikanora_3 moni_nikanora_4

 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το μοναστήρι δεχόταν αρκετούς πιστούς καθώς ζούσε εκεί ένας μοναχός. Υπήρχε η δυνατότητα διανυκτέρευσης για κάποιους από αυτούς στα νεόδμητα κελιά που είναι χτισμένα ακριβώς κάτω από τον ναό. Σήμερα η περιοχή δέχεται λίγο κόσμο και για να μπείτε μέσα στον ναό θα πρέπει να περάσετε πρώτα από το χωριό που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά, αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την μοναδικότητά του και τις όμορφες εντυπώσεις που γεννά σε κάθε επισκέπτη.

 

moni_nikanora_9 moni_nikanora_5 moni_nikanora_10

 

Ο Όσιος Νικάνωρ τιμάται στις 7 Αυγούστου και την ημέρα αυτή, στον υπαίθριο χώρο κάτω από το μοναστήρι πραγματοποιείται ολοήμερο πανηγύρι στο οποίο φτάνουν επισκέπτες από όλη την γύρω περιοχή.

 

moni_nikanora_20 nikanoras_xorio xartis_moni_nikanora moni_nikanora_8

 

* Ευχαριστούμε τον φίλο Α.Γ. για τον χρόνο και το υλικό που διέθεσε στη σελίδα μας προκειμένου να ετοιμάσουμε το άρθρο για την μονή του Οσίου Νικάνορα.