Η σπηλιά του Δράκου Νο1

05 Ιούνιος 2009.

spilia_drakou

Βρίσκεται στο εσωτερικό του βουνού της χερσονήσου της Καστοριάς, ανακαλύφθηκε το 1953 από 17άρηδες ερασιτέχνες εξερευνητές της εποχής, οι μύθοι που την συνοδεύουν πολλοί, πρόκειται για το στολίδι του νομού μας και σε λίγο καιρό, θα ανοίξει τις πόρτες της, για να δεχτεί τους πρώτους της επισκέπτες...

Ο λόγος για την σπηλιά του δράκου ή Χρυσοσπηλιώτισσα, ένα σπάνιο αριστούργημα που η φύση χάρισε απλόχερα στην περιοχή μας και που σύμφωνα με τους μελετητές, η ηλικία της, ίσως φτάνει και τα έξι εκατομμύρια χρόνια.

spilia_drakou_15 spilia_drakou_29 spilia_drakou_1

 

Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, επάνω στον παραλίμνιο δρόμο της νότιας πλευράς της χερσονήσου και αμέσως μετά το νοσοκομείο της πόλης, σε μία μαγευτική τοποθεσία.

 

xersonisos_kastorias paraliaki_odos spilia_drakou_eisodos

 

Από εξερευνήσεις που έγιναν σε διάφορες περιόδους, έχουν ανακαλυφθεί επτά υπόγειες λίμνες και δέκα "αίθουσες" ποικίλων διαστάσεων. Η εξερεύνηση του σπηλαίου και του βουνού γενικότερα, δεν έχει σταματήσει, καθώς τα ασβεστολιθικά πετρώματα από το οποίο αποτελείται (βασική ύλη για τον σχηματισμό των σπηλαίων), προμηνύουν ότι ίσως υπάρχει και συνέχεια. Στην διαδρομή εντός του σπηλαίου, ο επισκέπτης θα διανύσει περίπου 300 αξιοποιημένα μέτρα (από τα 450 που έχουν εξερευνηθεί), πάνω από γέφυρες, δίπλα σε λίμνες, σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι. Η παράδοση λέει ότι την ονομασία της η σπηλιά, την πήρε από τον δράκο που μέρα νύχτα, φύλαγε το χρυσωρυχείο που υπήρχε βαθιά μέσα στο εσωτερικό του βουνού.

 

spilia_drakou_20 spilia_drakou_18 spilia_drakou_28 spilia_drakou_2

 

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, έχουν δημιουργηθεί δύο υπαίθριοι χώροι πάρκινγκ, ένας πριν την είσοδο της σπηλιάς, ακριβώς κάτω από το νοσοκομείο κι ένας αμέσως μετά την εξοδό της. Το έργο της αξιοποίησης και ανάδειξης της σπηλιάς του Δράκου, παραδόθηκε στον δήμο της Καστοριάς (στον οποίο ανήκει το σπήλαιο) πριν από 5 περίπου μήνες. Ενώ έχει πάρει την έγκριση σε θέματα ασφαλείας, απομένει να δοθεί η επίσημη άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού, για να ανοίξει και να δεχτεί τους επισκέπτες που προβλέπεται να είναι πάρα πολλοί, με πρώτους σίγουρα τους Καστοριανούς.

 

spilia_drakou_4 spilia_drakou_14 spilia_drakou_7 spilia_drakou_10

 

spilia_drakou_e7odos xartis_odigos

 

Διαβάστε επίσης: Η Χρυσοσπηλιώτισσα - Η Σπηλιά του Δράκου Νο2

Η Σπηλιά του Δράκου Νο3