Η Σπηλιά του Δράκου Νο3

12 Φεβρουάριος 2010.

spilia_tou_drakou_3_1

Κάποιες απόπειρες είναι ευθύς εξαρχής, καταδικασμένες σε αποτυχία…

Το να προσπαθήσει κανείς, να περιγράψει με σαφήνεια και παραστατικότητα, τα όσα είδε όταν επισκέφθηκε το σπήλαιο του δράκου στην Καστοριά, μοιάζει μάταιος κόπος... Είναι φυσικώς αδύνατο, λίγες εικόνες, να αποδώσουν την πανδαισία της ατμόσφαιρας εντός του σπηλαίου και οι λέξεις παραμένουν φτωχές μπροστά στα ιδιαίτερα συναισθήματα που γεννιούνται στον υπόγειο τούτο κόσμο.

Καλώς ήρθατε λοιπόν στην Καστοριά!

Καλώς ήρθατε στη σπηλιά του δράκου...

 

spilia_tou_drakou_3_2 spilia_tou_drakou_3_3 spilia_tou_drakou_3_4 spilia_tou_drakou_3_5

 

Το σπήλαιο του δράκου στη χερσόνησο της Καστοριάς, το πιο σύγχρονο στα Βαλκάνια, είναι από τα παλαιότερα ασβεστολιθικά σπήλαια στην Ελλάδα και σαφώς ένα από τα ομορφότερα. Στα περίπου τριακόσια αξιοποιημένα μέτρα του, ο επισκέπτης θα περπατήσει ανάμεσα σε χιλιάδες πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, θα ελιχθεί ανάμεσα στους ειδικούς διαδρόμους, θα ανεβεί πάνω σε πλωτές γέφυρες, θα ρεμβάσει σε υπόγεια μπαλκόνια με θέα τις εφτά λίμνες, τα νερά των οποίων επικοινωνούν με την Ορεστιάδα και κάποιοι περίεργοι σχηματισμοί, ίσως του θυμίσουν γνώριμες μορφές...

 

spilia_tou_drakou_3_6 spilia_tou_drakou_3_7 spilia_tou_drakou_3_8 spilia_tou_drakou_3_9

 

spilia_tou_drakou_3_10 spilia_tou_drakou_3_11 spilia_tou_drakou_3_12 spilia_tou_drakou_3_13

 

Εξερευνημένα είναι ακόμα διακόσια μέτρα, μετά το τέλος της διαδρομής ξενάγησης, που δεν κρίθηκε όμως σκόπιμο να αξιοποιηθούν, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να κρύβεται βαθύτερα στο βουνό της Καστοριάς. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά, πολύ λίγος χρόνος δηλαδή, για να θαυμάσει κάποιος, όλα όσα η φύση φιλοτεχνούσε για εκατομμύρια χρόνια. Η ανθρώπινη παρουσία εντός του σπηλαίου, είναι απαραίτητο να περιορίζεται στο ελάχιστο για την μακροβιότητά του κι αυτό είναι αναγκαίο κακό, αφού ακόμα κι ο αέρας που εκπνέει ένας άνθρωπος, αποτελεί εχθρό για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα και μόνο βλάβες μπορεί να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες, από το έργο της αξιοποίησης.

 

spilia_tou_drakou_3_14 spilia_tou_drakou_3_15 spilia_tou_drakou_3_16 spilia_tou_drakou_3_17

 

spilia_tou_drakou_3_18 spilia_tou_drakou_3_19 spilia_tou_drakou_3_20 spilia_tou_drakou_3_21

 

Ειδικοί αεραγωγοί που έχουν τοποθετηθεί εκτός και επικοινωνούν με το εσωτερικό περιβάλλον, οξυγονώνουν και ανανεώνουν τον αέρα εντός του σπηλαίου, ώστε να μειώνονται οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής του, καθώς το σπήλαιο παραμένει ενεργό. Η υγρασία εσωτερικά αγγίζει το 80% και μην απορήσετε αν κάποια στιγμή νομίσετε ότι βρέχει.

 

spilia_tou_drakou_3_22 spilia_tou_drakou_3_23 spilia_tou_drakou_3_24 spilia_tou_drakou_3_25

 

spilia_tou_drakou_3_26 spilia_tou_drakou_3_27 spilia_tou_drakou_3_28 spilia_tou_drakou_3_29

 

Το τελευταίο που απομένει να γίνει για να ολοκληρωθεί η αξιοποίηση της σπηλιάς του δράκου είναι η κατασκευή του αναψυκτηρίου πλησίον της εισόδου, που θα εξυπηρετεί όσους περιμένουν για να μπουν μέσα αλλά και όσους θέλουν να πιουν τον καφέ τους, δίπλα στη λίμνη. Γίνονται προσπάθειες ώστε μέσα στο επόμενο καλοκαίρι να έχει κλείσει και αυτό το θέμα. Το εισιτήριο για την επίσκεψη κοστίζει 5 €, ενώ η είσοδος στο σπήλαιο, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και για τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, είναι δωρεάν για τους ντόπιους.

 

spilia_tou_drakou_3_30 spilia_tou_drakou_3_31 spilia_tou_drakou_3_32 spilia_tou_drakou_3_33

 

spilia_tou_drakou_3_34 spilia_tou_drakou_3_35 spilia_tou_drakou_3_36 spilia_tou_drakou_3_37

 

Σε λίγες ημέρες θα αναρτηθεί στο κανάλι της Cyberότσαρκας στο YouTube, το βίντεο το οποίο ετοιμάζουμε από την "εξόρμησή" μας, στη σπηλιά του δράκου. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε, ότι ο διαδικτυακός επισκέπτης της Καστοριάς, θα γνωρίσει ακόμα καλύτερα, ένα από τα ομορφότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας. Όσο και να προσπαθούμε όμως να μεταφέρουμε τις εικόνες και τα ιδιαίτερα συναισθήματα που αποκομίσαμε εμείς, από την δική μας επίσκεψη, δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί ένας πραγματικός περίπατος μέσα στο σπήλαιο με την εικονική περιήγηση μέσα από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

 

spilia_tou_drakou_3_38 spilia_tou_drakou_3_39 spilia_tou_drakou_3_40 spilia_tou_drakou_3_41

 

Το σπήλαιο του δράκου στην Καστοριά άνοιξε και μας περιμένει...


Διαβάστε επίσης:

Σπηλιά του Δράκου Νο1

Σπηλιά του Δράκου Νο2 – Η Χρυσοσπηλιώτισσα

Σχετική συζήτηση στο φόρουμ