Γέφυρα Δενδροχωρίου - Χάνι Μπιρίκι

19 Μάρτιος 2011.

xani_mpirikiH γέφυρα του Δενδροχωρίου ή αλλιώς "Χάνι Μπιρίκι" είναι ίσως το πιο γνωστό πέτρινο γεφύρι του Νομού Καστοριάς. Βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Καστοριάς και 5 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό της Κορομηλιάς, όπου συναντάμε και το ομώνυμο δεύτερο γεφύρι στον ίδιο ποταμό, τον Λιβαδοπόταμο, κατάντη της ροής αυτού. Για να πάμε στο Χάνι Μπιρίκι θα πρέπει να κινηθούμε στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού για Αλβανία... Το γεφύρι δεν διακρίνεται από τον δρόμο και θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει που ακριβώς να σταματήσει, καθώς δεν υπάρχουν εμφανείς πινακίδες που να σε κατατοπίζουν που βρίσκεσαι. Δίπλα στον δρόμο υπάρχει χώρος στάθμευσης και η περιοχή προσφέρεται και για αναψυχή καθώς έχει διαμορφωθεί κατάλληλα.

 

 

 

 

xani_mpiriki_5 xani_mpiriki_7 xani_mpiriki_14

 

 

xani_mpiriki_20 xani_mpiriki_xartis1 xani_mpiriki_1

 

Το γεφύρι, που είναι χτισμένο πάνω στο ορειβατικό μονοπάτι Κορομηλιά – Σιδηροχώρι, αναστηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες και ξαναβρήκε λίγη από τη χαμένη του αίγλη. Παράλληλα κατασκευάστηκε κι ένα πέτρινο καλντερίμι που φτάνει μέχρι τον χώρο στάθμευσης.

Από τις πληροφορίες που ψαρέψαμε στο διαδίκτυο, φαίνεται να κατασκευάστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Σδρόλιο, η καταγωγή του οποίου ήταν από το γειτονικό Δενδροχώρι, στο οποίο μάλλον και ανήκει διοικητικά η περιοχή.

 

xani_mpiriki_19 xani_mpiriki_11 xani_mpiriki_2 xani_mpiriki_17

 

xani_mpiriki_15 xani_mpiriki_12 xani_mpiriki_16 xani_mpiriki_13

 

Είναι μονότοξο και εδράζεται πάνω στους βράχους, εκατέρωθεν του Λιβαδοπόταμου. Έχει συνολικό μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 16, ύψος που ξεπερνάει τα 8 και το πλάτος είναι περίπου 2 μέτρα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της υψηλής τέχνης των μαστόρων της εποχής που κτίστηκε και πέραν της αισθητικής του, το Χάνι Μπιρίκι είναι και μία γέφυρα με το παρελθόν, καθώς λίγα μόνο πέτρινα γεφύρια σώζονται ακόμα στα μέρη μας.

 

xani_mpiriki_4 xani_mpiriki_9 xani_mpiriki_6

 

Κοντά στο γεφύρι υπήρχαν παλιότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, νερόμυλος και ένα χάνι. Ίσως από κει να πήρε την ονομασία και η περιοχή. Από την επιτόπια έρευνα που κάναμε όμως, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε υπολείμματα από κάποιο παλιό κτίσμα.

 

xani_mpiriki_18 xani_mpiriki_21 xani_mpiriki_8

 

xani_mpiriki_3 xani_mpiriki_xartis2 xani_mpiriki_10

 

Ο Νομός Καστοριάς έχει πέτρινα γεφύρια που δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το γεφύρι της Κοτύλης, της Ζούζουλης, της Κορομηλιάς, ακόμα και του Άργους Ορεστικού που είναι μεταγενέστερο από τα υπόλοιπα. Σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα γεφύρια της περιοχής μας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα μας ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν...