Χωριά Φαντάσματα Νο11 - Λυκόραχη Ιωαννίνων

06 Μάρτιος 2013.

lykoraxi_iwanninwn
Στη σκιά της Κάτω Αρένας και εγκαταλελειμμένη εδώ και σαράντα χρόνια, αντιμέτωπη μόνο με τα στοιχεία της φύσης και μακριά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η Λυκόραχη του νομού Ιωαννίνων, είναι ένα ακόμη χωριό "φάντασμα" στην καρδιά του Γράμμου, που περιμένει τον ασυνήθιστο επισκέπτη για να τον ταξιδέψει πίσω στο χρόνο…

 

Πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου πέτρινο χωριό (η παλιά του ονομασία ήταν Λούψικο), που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1970 λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων του εδάφους (όπως συνέβη και με τη γειτονική Ζέρμα). Οι κάτοικοι της Λυκόραχης, από τα χίλια μέτρα υψόμετρο που βρίσκεται το χωριό, μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή χαμηλότερα, στο σημερινό Κεφαλοχώρι επάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης.

 

lykoraxi_iwanninwn_4

 

lykoraxi_iwanninwn_6 lykoraxi_iwanninwn_14 lykoraxi_iwanninwn_16 lykoraxi_iwanninwn_5

 

Κάποια από τα σπίτια αντέχουν ακόμα και κάποια άλλα έχουν μετατραπεί σε σωρούς από πέτρες εδώ και χρόνια. Το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα της Λυκόραχης είναι ο ναός του αρχάγγελου Μιχαήλ κι εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι παλιοί κάτοικοι του χωριού και οι απόγονοί τους, φροντίζουν ώστε τουλάχιστον η εκκλησία να παραμείνει όρθια.

 

lykoraxi_iwanninwn_19 lykoraxi_iwanninwn_21 lykoraxi_iwanninwn_17 lykoraxi_iwanninwn_22

 

lykoraxi_iwanninwn_23 lykoraxi_iwanninwn_11 lykoraxi_iwanninwn_13 lykoraxi_iwanninwn_10

 

Το χωριό πρέπει να ήταν σχετικά μικρό, κρίνοντας από τον αριθμό των κτισμάτων και των ερειπίων που είδαμε. Και πολύ λογικό θα σκεφτεί κανείς… Σε υψόμετρο χιλίων μέτρων σε ένα περιβάλλον τραχύ και παγερό, η ζωή είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους θα πρέπει να είχαν ως βασική ασχολία την κτηνοτροφία και πιθανόν και κάποιοι να ασχολούντο με την τέχνη της πέτρας, για την οποία φημίζεται η περιοχή των μαστοροχωρίων, στην οποία ανήκει γεωγραφικά και η Λυκόραχη.

 

lykoraxi_iwanninwn_24 lykoraxi_iwanninwn_12 lykoraxi_iwanninwn_9 lykoraxi_iwanninwn_1

 

Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου, ξεκινώντας από το Κεφαλοχώρι, κι έχει μήκος περίπου πέντε χιλιόμετρα. Το χωριό, αντίθετα με τη Ζέρμα, δεν φαίνεται από την εθνική οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων, καθώς περικλείεται από τις δασωμένες πλαγιές του βουνού και μοιάζει σαν να ήταν και να παραμένει απομονωμένο, ακόμη και από τα βλέμματα όσων κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

 

lykoraxi_iwanninwn_3 lykoraxi_iwanninwn_15 lykoraxi_iwanninwn_18 lykoraxi_iwanninwn_8

 

Η περιήγηση στο χωριό δεν διαρκεί πολύ ώρα. Σώζονται κάποια χορταριασμένα καλντερίμια που άλλοτε εξυπηρετούσαν τις εσωτερικές μετακινήσεις, όμως η εγκατάλειψη είναι ορατή παντού. Μία εξόρμηση στη Λυκόραχη μπορεί να συνδυαστεί και με μία επίσκεψη στις κορυφές Αρένες του Γράμμου καθώς ο χωματόδρομος που οδηγεί στο παλιό χωριό, συνεχίζει και φτάνει μέχρι τον αυχένα ανάμεσα στην Κάτω και στην Επάνω Αρένα, σε υψόμετρο 1850 μέτρων, στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς…

 

lykoraxi_iwanninwn_20 lykoraxi_iwanninwn_2 xartis_lykoraxi

 

lykoraxi_iwanninwn_7

 

 

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: toulias, antonis, garavelas

 

 
 
 
Χορηγοί Εξόρμησης:
 
atopon_new frinta aenaon