Η βραχογραφία της Χειμαδίτιδας

23 Αύγουστος 2013.

1
Όταν πριν από μερικούς μήνες κόβαμε τη βασιλόπιτα του 2013 στο Χειμάδι του Νομού Φλώρινας, δεν γνωρίζαμε ότι λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το χωριό, βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες "πέτρες" της περιοχής μας...

Πρόκειται για τη βραχογραφία κοντά στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας και αφορμή για την εξόρμησή μας, ήταν ένα άρθρο που διαβάσαμε στο διαδίκτυο από το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες (τεύχος 56), του καθηγητή Νικολάου Μουτσόπουλου, ο οποίος έγραψε για το μοναδικό αυτό ακιδογράφημα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας. Η εξόρμησή μας διήρκησε ένα απόγευμα και τη βραχογραφία την εντοπίσαμε σε μία από τις πλαγιές του παρακείμενου βουνού, λίγο πριν έρθει η νύχτα κι επιστρέψουμε απογοητευμένοι στη βάση μας.

13 8 11 7

Ο κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος στο άρθρο του, που έχει τίτλο "Νεολιθικό Ακιδογράφημα στις Όχθες της Χειμαδίτιδας Λίμνης και το Δίδυμο Μενχίρ του Πελεκάνου", εκτιμά ότι η βραχογραφία της Χειμαδίτιδας έχει ελαφρές ομοιότητες με τις παγκοσμίως γνωστές βραχογραφίες του Παγγαίου και τη θεωρεί σύγχρονη με αυτές που έχουν εντοπιστεί κοντά στο χωριό Ρούσες του Έβρου, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στην εποχή του σιδήρου. Η παράσταση είναι χαραγμένη στο ανατολικό μέρος του βράχου και σύμφωνα με τον κ. Μουτσόπουλο "το ακιδογράφημα ή διηγείται κάποιο γεγονός ή απεικονίζει στην άγνωστη γλώσσα του, κάποια απαράβατα όρια της φυλετική ομάδας".

sxedio_nikolaos_moutsopoulos 14

Στη βραχογραφία της Χειμαδίτιδας, και με ελάχιστη φαντασία, ανάμεσα στα υπόλοιπα χαράγματα, διακρίνεται ένας όρθιος άνθρωπος ο οποίος έχει υψωμένο το δεξί του χέρι, κρατώντας ίσως κάποιο ξύλο, κι ένα ζώο το οποίο φαίνεται να κινείται υπό τις εντολές του. Συγκρίνοντας το σχέδιο και τις φωτογραφίες από το άρθρο του κ. Μουτσόπουλου με τις φωτογραφίες που συλλέξαμε εμείς κατά την εξόρμησή μας, διαπιστώσαμε δυστυχώς, ότι ο βράχος έχει υποστεί κάποιες φθορές στο πάνω μέρος του και οι οποίες έχουν γίνει προφανώς τα τελευταία χρόνια.

9 3 12 4


Η βραχογραφία είναι δύσκολο να προστατευθεί μιας και είναι εκτεθειμένη και δεν είναι λίγοι οι κυνηγοί θησαυρών και οι διάφοροι άλλοι επιτήδειοι που λαμβάνουν πολλές από τις βραχογραφίες που είναι διάσπαρτες στη Μακεδονία και τη Θράκη, ως σημάδια για τον εντοπισμό κάποιας τοποθεσίας και ορισμένοι εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε καταστροφές προκειμένου να μην εντοπιστούν "τα σημάδια" από άλλους χρυσοθήρες που έχουν τις ίδιες "πληροφορίες" και φτάσουν γρηγορότερα στο θησαυρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά από τα ίχνη τα οποία άφησαν οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια να μην έχουν επιζήσει μέχρι τις μέρες μας…

18 6 15 5

Η βιβλιογραφία για τη βραχογραφία της Χειμαδίτιδας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Υπάρχουν κάποιες μετρημένες αναφορές κυρίως σε βιβλία που αφορούν αναζητήσεις θησαυρών και ίσως τίποτα περισσότερο. Η εκτίμησή μας είναι ότι η συγκεκριμένη βραχογραφία δεν πρέπει να είναι η μόνη στην περιοχή μας. Ίσως μελλοντικά ανακαλυφθούν κι άλλες τέτοιες "πέτρες", με πρώιμα μηνύματα από το παρελθόν που κατάφεραν και ταξίδεψαν στο χρόνο φτάνοντας μέχρι το σήμερα, δίνοντάς μας σημαντικές πληροφορίες για την προϊστορία του τόπου μας και αφορμές για καινούργιες αναζητήσεις ...

16 xeimadi_florinas_xartis 2

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: toulias, giannoulis, psilos, garavelas.

 

Σχετικό άρθρο: Τα βραχοανάγλυφα των Φιλίππων