Μονή Κηπίνας

15 Νοέμβριος 2009.

moni_kipinas_2

 

Όλα ξεκίνησαν τυχαία από μία φωτογραφία της μονής που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο. Χωρίς δεύτερη σκέψη αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες και να οργανώνουμε την εκδρομή μας στα Τζουμέρκα όπου βρίσκεται η μονή Κηπίνας...

Μετά τον Αϊ Νικόλα τον Κρεμαστό στους Αμπελοκήπους Καστοριάς και την Σκήτη του Αγίου Νικάνορα στα Γρεβενά, ήταν η τρίτη φορά που επισκεφθήκαμε τέτοιου τύπου ασκηταριό, σφηνωμένο κυριολεκτικά στην εσοχή ενός θεόρατου βράχου.

 

moni_kipinas_4 moni_kipinas_12 moni_kipinas_6

 

Κατά κοινή ομολογία, η επίσκεψή μας στη μονή Κηπίνας ήταν πολύ ξεχωριστή, σε ένα μέρος μοναδικό. Δεν ήταν μόνο η μονή, ήταν η διαδρομή και τα γύρω χωριά που σε μαγεύουν με την ομορφιά τους. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η μονή Κηπίνας χτίστηκε τον 18ο αιώνα και, παρόλο που σήμερα δεν μονάζει πλέον κανείς εκεί, έχει ανακαινισθεί πρόσφατα. Κάποιες μαρτυρίες θέλουν το σημείο να είχε θρησκευτική δραστηριότητα από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια. Η μονή oφείλει την ονομασία της στους κήπους που καλλιεργούσαν εκεί κοντά, κάποτε οι μοναχοί, μιας που τα μοναστήρια τα χρόνια εκείνα ήταν κατά κύριο λόγο αυτοσυντήρητα.


moni_kipinas_15moni_kipinas_14moni_kipinas_13


Το κτίσμα είναι προσβάσιμο από ένα μικρό (καθόλου επικίνδυνο αυτή τη φορά) μονοπάτι, κολλητά στον βράχο. Για να φτάσουμε στο κυρίως μέρος του μοναστηριού έπρεπε να περάσουμε από μία ξύλινη γεφυρούλα, κάτω από την οποία υπάρχει το απόλυτο κενό ... Αυτή η μικρή γέφυρα φαίνεται να συνέβαλλε τα μέγιστα για την ασφάλεια των μοναχών, μιας που αποσπάται με τη βοήθεια τροχαλίας, αφήνοντας ένα κενό, ύψους κοντά στα 3 με 4 μέτρα, από την είσοδο της μονής και τον επίδοξο ληστή-επιδρομέα της εποχής.


h_gefyra gefyra_-_eisodos anipsotikos_mixanismosmoni_kipinas_10

 

Στο κυρίως κτίσμα, λοιπόν, με την είσοδο μας, βρεθήκαμε κατευθείαν στο αρχονταρίκι το οποίο φαίνεται ότι έχει υποστεί διακοσμητικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια με πέτρινες επενδύσεις στις κολόνες, στο πάτωμα και στους τοίχους. Εδώ μπορεί να ξαποστάσει ο επισκέπτης και να γράψει στο βιβλίο επισκεπτών κοιτάζοντας από τα παράθυρα την θέα που κόβει την ανάσα ...

eisodos arxontarikimoni_kipinas_11


moni_kipinas moni_kipinas_18 moni_kipinas_20

 

Στο βάθος είναι η κουζίνα και ακριβώς δίπλα της ο διάδρομος που οδηγεί στα κελιά των μοναχών. Εκεί και αν το θέαμα είναι πρωτόγνωρο ... Η μονή είναι ουσιαστικά χτισμένη "στον αέρα" και τα παράθυρα πάνω από τα κρεβάτια των μοναχών βλέπουν στο κενό!

moni_kipinas_17 kelio_dromos_opws_fainetai_apo_ti_moni


Προς την μεριά του βράχου βρίσκεται ο κυρίως (και μοναδικός άλλωστε) ναός, ο οποίος φαίνεται να έχει υποστεί πυρκαγιά στο παρελθόν, παρόλαυτα όμως, σώζονται αρκετές από τις αγιογραφίες του. Ο θόλος, που ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στα βράχια, έχει λαξευτεί με τέχνη και η όλη ατμόσφαιρα σε καθηλώνει.


moni_kipinas_25 dscn0057moni_kipinas_9


Ο ναός ουσιαστικά, είναι χτισμένος επάνω στην είσοδο ενός μεγάλου οριζόντιου σπηλαίου που σε οδηγεί στα σπλάχνα του βουνού. Ο πρόναος έχει δύο εισόδους. Την μία από την μεριά όπου βρίσκεται το αρχονταρίκι και μία δεύτερη που σε οδηγεί στο σπήλαιο. Και κάπου στα πρώτα μέτρα όπου οι λάμπες σταματούν να φωτίζουν, ξεκινά η περιπέτεια για εμάς ...

 

eisodos_spilaiou

 

Για ακόμα μία φορά μας ενθουσίασε η πίστη και η θέληση των ανθρώπων που ασκήτευσαν σε τέτοια μέρη. Σε ένα παρθένο τοπίο, στην καρδιά του κακοτράχηλου φαραγγιού, η απορία και το δέος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που καταλαμβάνουν τον επισκέπτη. Το απέραντο πράσινο και οι ήχοι των νερών που τρέχουν σε συνδυασμό με το θαύμα της ανθρώπινης επιμονής, χαρίζουν εικόνες κινηματογραφικές.

 

arxitektoniko_-_tomi

 

moni_kipinas_24 moni_kipinas_xartis cyberotsarka

 

Κάτω από την μονή αναβλύζει μέσα από τα βράχια ένα μεγάλο υπόγειο ποτάμι το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε τον χρόνο να εξερευνήσουμε.

Σχετικό άρθρο: Στο σπήλαιο της Κηπίνας

Επιμέλεια/Kείμενο: Nio, toulias

Εξόρμησαν/Συνεργάστηκαν: Stergios, Argie, Kalampoukas, Stathis, Toulias, Nio, garavelas.